Anasayfa

21-09-2015
Seçimlerin galibi yine Çipras
Pazar günü yapılan erken genel seçimleri, Aleksis Çipras'ın liderliğindeki SİRİZA kazandı. Oyların tamamına yakını sayıldı. Radikal Sol Koalisyon (SİRİZA) yüzde 35'i geçerken, Yeni Demokrasi Partisi (YDP) yüzde 28 oranıyla ikinci oldu.
21 Eylül 2015 Pazartesi

19 partinin katıldığı genel seçimlerde yarış, Ağustos ayında başbakanlıktan istifa eden Aleksis Çipras’ın (41) liderliğindeki SİRİZA ile Vangelis Meimarakis’in (61) yönetimindeki YDP arasında geçti.

İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre, (sandıkların yüzde 99,70'indeki sonuçlar), SİRİZA oyların yüzde 35,46'sını alarak mecliste 145 sandalye kazandı.

Yüzde 28,09'luk oranla ikinci parti olan YDP ise mecliste 75 milletvekilline sahip oldu.

Seçimlerde, ırkçı Altın Şafak Partisi (Hrisi Avgi) yüzde 6.99 ile üçüncü parti oldu ve mecliste 18 sandalye kazandı. PASOK-DİMAR yüzde 6.28 ile 17 milletvekili, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5.55 ile 15 milletvekili, AB yanlısı merkez sol To Potami yüzde 4.09 ile 11 milletvekili, Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) yüzde 3.69 ile 10 milletvekili, Merkez Birliği de yüzde 3.43 ile 9 milletvekili çıkardı.

SİRİZA’dan ayrılanların kurduğu Halk Birliği (Laiki Enotita) Partisi ise yüzde 2.86 ile yüzde 3’lük seçim barajını aşamadı.

ÇİPRAS’TAN ZAFER KONUŞMASI

Seçim sonuçlarını "halkın zaferi" olarak niteleyen Çipras, Yunan halkının önünde zorlu bir yol olduğunu, ancak çok çalışarak yeniden düzlüğe çıkacaklarını söyledi.

Çipras seçim sonucunun kendilerine dört yıl boyunca Yunanistan'ı yönetmek için yetki verdiğini söyledi. SİRİZA'nın Atina'daki seçim merkezinden teşekkür konuşmasını yapan Çipras, "Bugün Avrupa'da Yunanistan ve Yunan halkı direniş ve haysiyetin karşılığı olarak görülüyor. Bu mücadeleyi birlikte dört yıl daha sürdüreceğiz. Önümüzde zorluklar var. Ancak sağlam zeminde duruyoruz.

Mücadelemizi sihirle değil, sıkı çalışmayla sergileyeceğiz." dedi.

Çipras daha önce koalisyon kurdukları sağcı ANEL partisiyle koalisyonu devam ettirmeyi düşündüklerini söyleyerek, "7 ay önce başlattığımız mücadeleyi birlikte devam ettireceğiz" dedi.

ANEL lideri Panos Kammenos da kürsüye çıkarak Çipras'ı kutladı. Çipras ve Kammenos, kucaklaşarak halkı birlikte selamladı.


Haberler


DEB Partisi’nden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı

İsrail ile askeri işbirliğine destek verenlerin oranı yüzde 51

YDP ilk sırada, ELAS ikinci, kararsızların oranı yüzde 18

KKE, İsrail ile ‘Aşil Kalkanı’ anlaşmasının iptalini istedi

Mazonakis’in ölümü sonrası sağlık merkezlerine yapay zekâ denetimi

Fener’de yeni ticari alanlar belirleniyor

Margarita Papandreu 103 yaşında hayatını kaybetti

Türk turistlerin Yunan adalarına ilgisi artıyor

Yapay zekâyla yakınlarının sesini kopyalayıp dolandırdılar

Kış öncesi ısınma yakıtına hükümetten müdahale

İskeçe Müftülüğünde din görevlileriyle istişare toplantısı

Avramopulos’un dokunulmazlığı kaldırıldı