Anasayfa


21-07-2020
Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων μίλησαν για την καταστάση που επικρατεί στα σύνορα
Ρεπορτάζ: Δάμων Δαμıανός
21 Temmuz 2020 Salı

Τις απόψεις τους καταθέτουν στην Gündem ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνοτουρκικά και Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εισόδους Ευρωπαίων και Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Παράλληλα, καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν συμφωνούν με το αίτημα που διατυπώθηκε στο ψήφισμα των δημάρχων της ΑΜ-Θ περί απαγόρευσης της εξόδου Ελλήνων πολιτών προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του κινδύνου εξάπλωσης των κρουσμάτων.

Ο κ. Βαφειάδης εκφράζει την άποψη ότι τα σύνορα είτε θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά για όλους με την λήψη μέτρων ασφαλείας όπως συμβαίνει στον Πομαχώνα είτε να κλείσουν για όλους, γιατί η δυνατότητα εξόδου Ελλήνων πολιτών προς την Βουλγαρία και την Τουρκία συνεπάγεται οικονομική αιμορραγία για την τοπική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης εστιάζει την προσοχή του στα ανοιχτά σύνορα στην Νυμφαία για όλους με τήρηση των αυστηρών πρωτοκόλλων που ισχύουν και στον Προμαχώνα προκειμένου να μείνει ζωντανή η οικονομία της περιοχής, ενώ θεωρεί ότι ανάλογα μέτρα μπορεί να ισχύσουν και στους Κήπους ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος και έξοδος τουριστών από και προς την Τουρκία, εφόσον η κυβέρνηση το κρίνει εφικτό.

Ανέστης Βαφειάδης: Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών-Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης (ΟΕΒΕΣ) « Ό,τι ισχύει για τους αλλοδαπούς στα σύνορα να ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες»

Α. Βαφειάδης: Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα σύνορα η εικόνα είναι ότι από την Τουρκία υπάρχει γενικό απαγορευτικό για την είσοδο Τούρκων πολιτών εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι εκτός Ε.Ε. και είναι στο κόκκινο όσον αφορά την επιδημία. Για την Βουλγαρία το παράδοξο είναι ότι έκλεισαν τα σύνορα για τους Βούλγαρους και παραμένουν ανοιχτά για τους Έλληνες. Το ίδιο ισχύει και για τους Κήπους στα σύνορα με την Τουρκία. Αποτέλεσμα είναι να έχουν περάσει πάνω από 4.000 έλληνες πολίτες από τους Κήπους προς την Τουρκία την τελευταία εβδομάδα και περισσότεροι από 5 έως 6.000 από την Νυμφαία. Εμείς λέμε λοιπόν, ή έχουμε επιδημία και απαγορεύουμε τους πάντες ή ανοίγουμε τα σύνορα για να έρχονται και τουρίστες. Υπάρχουν εξαιτίας αυτού του γεγονότος τεράστιες οικονομικές απώλειες για τις επιχειρήσεις μας και από την άλλη απαγορεύουμε την είσοδο σε τουρίστες και έχουμε υποστεί ως Θράκη μια μεγάλη ζημιά στον τουρισμό μας. Αν όμως η πολιτεία θεωρεί ότι υπάρχουν υγειονομικοί λόγοι που πρέπει να κλείσουν τα σύνορα, τότε θα πρέπει να κλείσουν και για τους Έλληνες και για τους ξένους.

Ερ: Διατυπώθηκε το αίτημα στο ψήφισμα των δημάρχων να απαγορευτεί ειδικά η έξοδος ελλήνων πολιτών προς την Τουρκία από τους Κήπους; Μήπως αυτό είναι τελικά παράδοξο ;

Α. Βαφειάδης: Και με την Τουρκία και με την Βουλγαρία. Εμείς δεν διαχωρίζουμε αυτή την στιγμή. Εφόσον δεν επιτρέπεται η είσοδος σε Βούλγαρους και Τούρκους δεν θα πρέπει να επιτρέπεται και η έξοδος Ελλήνων προς την Τουρκία και την Βουλγαρία. Ποιος ελέγχει άλλωστε στα σύνορα όσους Έλληνες έρχονται από Τουρκία και Βουλγαρία; Μήπως ο ιός κάνει διαχωρισμούς σε εθνικότητες και δεν το γνωρίζουμε;

Ερ: Ποια είναι η εικόνα που έχετε από την τοπική αγορά μετά την απαγόρευση εισόδου για Βούλγαρους και Τούρκους;

Α. Βαφειάδης: Τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς καταστροφικά, ιδιαίτερα για τις τουριστικές περιοχές, την Θάσο και την Σαμοθράκη. Αλλά πρώτα κοιτάμε την επιδημιολογική κρίση και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με την υγεία των πολιτών. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό γεγονός . Στο προηγούμενο Μπαϊράμι μιλώντας με φίλους επαγγελματίες από την Μειονότητα μου είπαν ότι δούλεψαν πολύ καλά επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα του κόσμου μετακίνησης προς την Τουρκία.

ΕΡ: Εσείς ως θεσμικοί φορείς της αγοράς έχετε κάποια ρεαλιστική και επεξεργασμένη πρόταση για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα στην αγορά της Κομοτηνής;

Α. Βαφειάδης: Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι οι φορολογικοί συντελεστές. Αυτοί θα πρέπει να πέσουν για να γίνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Υπάρχει άλλωστε νομισματική διαφορά με την Τουρκία και συμφέρει στον Έλληνα καταναλωτή να αγοράζει με ευρώ από την Τουρκία με την δεδομένη ισοτιμία της λίρας. Επίσης για τα καύσιμα, υπάρχει το πρότυπο της Ιταλίας όπου λόγω της γειτνίασης της Τεργέστης με την Σλοβενία όπου τα καύσιμα είναι φθηνότερα , δίνεται η δυνατότητα ώστε στην συγκεκριμένη περιοχή η φορολογία καυσίμων για τους ντόπιους καταναλωτές να είναι κατώτερη και οι τιμές ανταγωνιστικές.
Ερ: Εσείς λέτε λοιπόν να ισχύουν τα ίδια για Βούλγαρους, Τούρκους και Έλληνες σε ό,τι αφορά την διέλευση των συνόρων.

Α. Βαφειάδης: Τι πιο κατανοητό. Για υγειονομικούς και μόνο λόγους πρέπει να ισχύσει αυτό που ζητάμε. Το παράλογο είναι αυτό που συμβαίνει και δεν έχει καμία λογική εξήγηση. Τα σύνορα ή θα είναι ανοιχτά για όλους ή θα είναι κλειστά για όλους.

Αντώνης Γραβάνης: Πρόεδρος Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, «Ναι στους υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα για να παραμείνουν ανοιχτά για όλους»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης ζητά να παραμείνει ανοιχτός ο συνοριακός σταθμός διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας στα πρότυπα του Προμαχώνα και να ισχύσουν οι εξής έλεγχοι για τους εισερχόμενους τουρίστες : α) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) να φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελληνική Πολιτεία μπορεί να υποστηρίξει ένα ακόμη σημείο εισόδου στη χώρα και να αμβλύνει μία αδικία σε βάρος της Ροδόπης και της περιφέρειας μας, καθώς η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής βασίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο συγκεκριμένο σημείο διέλευσης και όχι τόσο σε αεροδρόμια και άλλους μεθοριακούς σταθμούς που η είσοδος επιτρέπεται», καταλήγει ο κ. Γραβάνης.

Σε ό,τι αφορά τον συνοριακό σταθμό των Κήπων επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι χώρα εκτός Ε.Ε. και αποτελεί διαφορετικό ζήτημα σε σχέση με την Βουλγαρία. Ωστόσο, θεωρεί ότι τα ίδια μέτρα με την Νυμφαία θα μπορούσαν να ληφθούν και στους Κήπους προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια για τη είσοδο στην Ελλάδα και έτσι να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα για όλους.

Ρεπορτάζ: Δάμων Δαμıανός - GÜNDEM

Haberler


Atina’da Yerapetritis – Şükri görüşmesi

İskeçeli soydaşlar Ketenlik’teki hatim etkinliğine akın etti

Büyükelçi Erciyes Korfu Adası’ndaki Türk Şehitliği’ni ziyaret etti

Dev derbinin galibi Fenerbahçe

Zeybek, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi

BTTÖB genel kurulu 1 Haziran’da

Geleneksel Kiraz Festivali 31 Mayıs’da başlıyor

‘Yunanistan’daki Pontus iddiaları asılsızdır’

Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret