28-09-2015
ABTTF'den Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne yazılı bildiri
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 30. olağan oturumuna sunulan yazılı bildiride Batı Trakya Türk azınlığının eğitim alanında yaşadığı güncel sorunlar gündeme taşındı.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu, (ABTTF) 14 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasında İsviçre'nin Cenevre şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin 30. olağan oturumuna "Batı Trakya Türk Azınlığı'nın Eğitim Alanında Karşılaştığı Sorunlar" başlıklı yazılı bir bildiri sundu. Yazılı bildirisinde Yunanistan'da yaşayan Batı Trakya Türk azınlığının eğitim alanında yaşadığı güncel sorunları dile getiren ABTTF, artan öğrenci sayısı nedeniyle Yunanistan'ın Gümülcine ve İskeçe şehirlerindeki azınlığa ait iki ortaokul-lisedeki yeni sınıf ihtiyacını ve halen çözüm bekleyen iki dilli azınlık okulları sorununu gündeme taşıdı.
1923 Lozan Barış Antlaşması'nın Batı Trakya Türk azınlığının yasal statüsünü belirlediğini ve bu antlaşma ile azınlığın eğitim özerkliğinin garanti altına alındığını not eden ABTTF, azınlığın kendi eğitim kurumlarını kurma ve yönetme ve buralarda ana dilini kullanma hakkına sahip olduğunun altını çizdi. Gümülcine'deki Celal Bayar Azınlık Ortaokulu Lisesi ile İskeçe'deki Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokul Lisesi'nin özel mülkiyette ve azınlığa ait olmasına rağmen Yunan Kültür, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'nın azınlığın eğitim özerkliğine aykırı bir şekilde bu okullara kaç öğrencinin devam edeceği ve kayıt edilecek öğrenci sayısına karar verdiğini kaydetti. 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında Gümülcine Celal Bayar Azınlık Ortaokulu Lisesi'nin öğrenci sayısının yeni kayıtlarla 780'den 860'a çıkacağı, İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokulu Lisesi'nin öğrenci sayısının da 640 olacağını belirten ABTTF, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris'in 25 Ağustos 2015 tarihinde yaptığı açıklamayla her iki azınlık okulundaki yeni sınıf ihtiyacına Gümülcine'de okul bahçesinde iki adet prefabrik sınıf kurulması ve İskeçe'de vardiyalı eğitime geçiş ile cevap verileceğini söylediğini kaydetti.
Batı Trakya Türk azınlığının iki dilli azınlık anaokulları sorununa da atıfta bulunan ABTTF, yerel Yunan makamlarının Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi'nin (BAKEŞ) iki dilli özel azınlık anaokulu kurmak için 2011 yaptığı başvuruya yanıt vermediğini ve 3518/2006 sayı ve tarihli yasa uyarınca Türk azınlık mensubu beş yaşını doldurmuş tüm çocukların yeni eğitim ve öğretim yılında da sadece Yunanca dilinde eğitim verilen devlet anaokullarına gitmek zorunda bırakıldığını kaydetti.
Yazılı bildirisinde Yunan hükümetini Lozan Barış Antlaşması'na uygun hareket ederek Batı Trakya Türk Azınlığı'nın eğitim alanındaki özerk yapısını yeniden tahsis etmeye çağıran ABTTF, resmi makamlar ve azınlık arasında istişari bir diyalog mekanizmasının ivedilikle kurulmasını ve Batı Trakya'da azınlık eğitim sistemi içerisinde iki dilli azınlık anaokullarının açılmasını talep etti.