Anasayfa

13-10-2015
Nike heykelinin kopyaları Semadirek ve Dedeağaç'a dikilecek
1884 yılından bu yana Fransa'da Louvre Müzesi'nde sergilenen Helenistik döneme ait Semadirek Kanatlı Heykeli'nin üç boyutlu kopyaları Semadirek adası ile Dedeağaç şehrine dikilecek.
13 Ekim 2015 Salı

Yunan mitolojisinde zafer tanrıçası olan Nike'nin MÖ 3. yüzyıldan kalma mernek heykelinin kopyaları için, Paris'teki Louvre Müzesi ile Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti arasında anlaşma imzalandı.

Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti, müze yetkilileriyle anlaşmaya vardı ve heykellerin orijinal büyüklükteki kopyalarının çok yakın zamanda yapılacağı bildirildi.

Semadirek Kanatlı Zaferi veya Semadirekli Nike olarak anılan heykel 1884 yılından beri Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Helenistik döneminin en önemli ve güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen heykelin, heykel sanatı başta olmak üzere Batı sanatını önemli oranda etkilediği düşünülmektedir.

Zamanında Semadirek Tapınak Kompleksi'nde yer alan heykelin önemli parçaları, 1863 yılında Semadirek adasında keşfedildi. Parçaların arasında kol ve baş kısımları bulunamadığı için bugün eser başsız ve kolsuz bir biçimde sergilenmektedir. 1950 yılında bir arkeolojik kazıda heykelin eli olduğu düşünülen bir parça daha keşfedildi.

Eserin MÖ 3. yüzyılda, 220-190 yılları civarında, büyük ihtimalle bir Yunan deniz zaferi anısına yapıldığı düşünülse de eserin sanatçısı hakkında net bir bilgi mevcut değil.

Haberler


Işıklar köyündeki iftar programına yoğun katılım

DYPA’dan çalışanlara eğitim programı: 750 euroya kadar destek

YTB Başkanlığına Abdulhadi Turus asaleten atandı

GAT genel kurulu 29 Mart’ta

Gökçepınar’da Ramazan bereketi, soydaşlar iftar sofrasında buluştu

Bülent Kamiloğlu’ndan Spartakos tartışmasına ilişkin açıklama

DEB Partisi: ‘Spartakos’un talebi toplumsal barışa ve huzura yönelik saldırıdır’

Danışma Kurulu Spartakos’un taleplerine tepki gösterdi

Mucize Tiyatrosu “Hisseli Harikalar Kumpanyası” oyununu sahneleyecek

Yunanistan, Batı Trakya’dan Bulgaristan’a hava savunma desteği sağlayabilir

Dışişleri Bakanı Yerapetritis: “Suda Üssü tehdit altında değil”

Spartakos, Gümülcine Hastanesinde Türkçenin ve başörtüsünün yasaklanmasını istiyor!