13-10-2015
Srebrenitsa kurbanları anıldı...
Bosna Hersek'te 1995 yılında yaşanan Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler için anma yürüyüşü düzenlendi.
Srebrenitsa Kadınları Derneği’nce her ayın 11’inde düzenlenen yürüyüşe kurban yakınları katıldı. Soykırım kurbanlarının fotoğraflarını taşıyan göstericiler Tuzla caddelerinde yürüdü.
Dernek Başkanı Hayra Çatiç, Srebrenitsa’daki soykırımın 21. yılına girilmesine rağmen hala birçok kurbanın cesetlerine ulaşılamadığını söyledi. Bosna’daki savaşta soykırım, katliam ve tecavüz faillerin büyük çoğunluğunun bugün hala yargılanmadığına işaret eden Çatiç, bu kimselerin savaştan sonra önemli pozisyonlarda istihdam edildiğini savundu.
Çatiç, 1995 yılında Srebrenitsa’daki evlerinden zorla çıkarılıp Tuzla’ya gönderildiklerinde, arkalarında bıraktıkları aile bireylerinin hala sağ olduğuna inandıklarını belirterek, "Buraya vardığımızda oğullarımızı, eşlerimizi yeniden sağ görebileceğimizi ummuştuk. Onların tamamının öldürüldüğüne inanmak istememiştik" dedi.
Yakınlarının hala sağ olduğuna dair umutlarının tükendiği zaman bu kez onların mezarlarını aramaya başladıklarını anlatan Çatiç, bulunan her toplu mezarda içlerini umut kapladığını aktardı. Yağmura rağmen düzenlenen yürüyüşe Gorajde ve Srebrenik şehirlerinden de kurban yakınları katıldı.
SREBRENİSA'DA NE OLDU?
Bosna’daki savaş sırasında, BM’nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995’te Sırp komutan Ratko Miladiç’e bağlı birliklerce işgal edildi.
İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar’a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanda, fabrikalarda ve depolarda katletti.
Katledilen Boşnakların bedenleri toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari anıt mezarlığında düzenlenen törenle toprağa veriliyor.