Anasayfa


14-10-2020
Dr. Pervin Hayrullah’ın yeni kitabı yayımlandı
Dr. Pervin Hayrullah’ın hazırladığı “Balkan Savaşlarından Sonra Batı Trakya Türklerinin Sosyo – Kültürel Hayatı ve Eğitim Tarihi” adlı kitap yayımlandı. BAKEŞ yayınları arasından yer alan kitap 311 sayfadan ve dört bölümden oluşuyor.
14 Ekim 2020 Çarşamba

Kitabın birinci bölümde azınlık kavramı ve sosyo – kültürel yapısı ele alınıyor. İkinci bölümde ise demografik yapı, hukuki altyapı, Lozan Barış Antlaşması’nın getirdiği statü, Lozan Barış Antlaşması sonrası hukuki dayanaklar inceleniyor. Üçüncü bölümde Yunan hükümetlerinin ayrıştırma politikaları, Trakya Eşgüdüm Komitesi, Yasak Bölge uygulaması, 19. Madde uygulaması gibi ana başlıklara yer veriliyor. Kitabın dördüncü ve son bölümünde ise tarihi perspektif, fiziki durum ve mevcut sorunlara değiniliyor.

Kitabın kapak resmi Fevzi Ali’ye ait. Sayfa düzeni ise Özcan Mehmet ve Onur Mustafa Ahmet tarafından hazırlandı. 2020’de birinci basımı yapılan kitap BAKEŞ’ten temin edilebilir.

“KİTAPTA YILLARDIR NEDEN VE NASIL AYRIMCILIĞA UĞRADIĞIMIZI ANLATIYORUZ”
Dr. Pervin Hayrullah yeni kitabıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Yıllardır Batı Trakya Türk Azınlığı hakkında çalışmalarımız devam ediyor. Bir azınlık hakları savunucusu olarak zaman zaman yaşadığımız haksızlıkları anlamakta hep zorlandım. Bunun nedeni ne olabilir diye defalarca kafa yordum. En önemlisi de yaşanılanları bir mantık çerçevesine oturtamayışımdı. Bu konu beni araştırmaya, daha çok araştırmaya ve okumaya sevk etti. Bu okumaların sonucunu da başka araştırmacı ve okuyucuya ulaştırmak için bu kitap ortaya çıktı.”

Azınlık konusunu kimlik – ana vatan – vatan noktasında ele aldığını anlatan Hayrullah şöyle devam etti: “Kitap azınlık konusunu kimlik, ana vatan ve vatan noktasında bir çerçeveye oturtuyor. Yıllardır neden ve nasıl ayrımcılığa uğradığımızı objektif bir pencereden açıklıyor. Arşiv belgelerinin özet tercümesini yorumsuz olarak paylaşmamın nedeni ise yaşanmışlıkları her okuyucunun kendi bakış açısıyla değerlendirebilmesine fırsat vermektir. Yoksa belgeleri okuduktan ve bugüne kadar yaşamış olduklarımızdan ben açıkça azınlığa uygulanan politikayı bir segregasyon, asimilasyon ve etnik temizlik olarak yorumlayabiliyorum. Çok ilginç nokta mevcut ama kimlik ağında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türk kimliğinin kimseye sorun yaratmaması gerektiği açıkça görülüyor ve diğer bölümlerde de azınlığın yaşadıkları gözler önüne seriliyor.”


DR. PERVİN HAYRULLAH KİMDİR?
Pervin Hayrullah İstanbul'da doğdu. İstanbul Çamlıca Kız Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümünü bitiren Hayrullah, daha sonra Edirne’deki Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisansını, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümünde doktorasını tamamladı. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi.

Hayrullah, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneğinde uzun süre yöneticilik yaptı. Uluslararası Azınlık Hakları Grubu (MRG International) koordinatörlüğünde Avrupa Konseyi (AK), Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kapsamında insan hakları eğitim programlarını takip etti. İnsan ve azınlık hakları konusunda eğitimcilerin eğitimi seminerlerini tamamlayarak uzmanlık sertifikası aldı. Dernek adına pek çok projeye imza attı. Birleşmiş Milletler Azınlıklar Rehberinin Türkçeye tercüme projesini yürüttü.

2008 yılında kurulan Batı Trakya Türk Kadın Platformunun kurucusu ve ilk sözcüsüdür. Halen Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi Genel Müdürlüğü yanı sıra insan ve azınlık hakları konusunda Batı Trakya'yı AK, BM, AGİT gibi çeşitli platformlarda temsil etmektedir. Hayrullah bugüne kadar dokuz kitabın editörlüğünü yaptı, eğitim denetimi üzerine yapmış olduğu yüksek lisans tezi kitap olarak yayımlandı. Gazete ve dergilerde çeşitli makaleleri yayımlanmaktadır.


Haberler


Danışma Kurulundan Kosmidu’ya tepki

Türk ve Yunan heyetleri İstanbul’da buluştu

Ev sahibi olmak hayal oldu!

DEB Partisi seçim çalışmalarına Şahin köyünden başladı

Şiir yarışmasında derece giren Ayça için okulunda tören düzenlendi

Türk ve Yunan kültür bakanları ’Romeo ve Juliet’i birlikte izledi

Kacır Selanik’te soydaşlarla görüştü

Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi