Anasayfa


27-10-2020
Frontex: Türk-Yunan deniz sınırı anlaşmazlığı Doğu Ege'deki faaliyetlerimizi etkiliyor
Avrupa Birliği (AB) Sahil Güvenlik ve Sınır Ajansı (Frontex), Yunanistan'ın Doğu Ege'de mültecileri geri itmesine destek verdikleri yönünde haberler üzerine iç soruşturma başlattıklarını belirterek, Türkiye ile Yunanistan arasındaki "deniz sınırı ihtilafının" bölgedeki faaliyetlerini karmaşık hale getirdiğini bildirdi.
27 Ekim 2020 Salı

Ajanstan, "Frontex'in, Yunanistan'ın mültecileri açık denize geri itmesine destek verdiğine" yönelik haberler üzerine yapılan açıklamada, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki deniz sınırı ihtilafına" atıfta bulunuldu.

Henüz söz konusu "geri itme" suçlamalarını kanıtlar nitelikte bir bulguya rastlanılmadığı ileri sürülen açıklamada, AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson'ın söz konusu haberlere ilişkin başlattıkları iç soruşturma hakkında bilgilendirildiğine işaret edildi.

Açıklamada, AB'nin üye ülkelerle dayanışma ilkesi çerçevesinde Yunanistan'ın dış sınırlarının korunmasına destek vermekte "kararlı" olunduğu vurgulanarak, Frontex'in operasyonlarını uluslararası hukuk temelinde yürüttüğü savunuldu.

Şu ana kadar bildirilen tüm olayların araştırıldığı kaydedilen açıklamada, yılbaşından bu yana Yunan makamlarınca bildirilenler dışında bir şüpheli olaya rastlanılmadığı iddia edildi.

Açıklamada, Frontex'in dış soruşturma yetkisi bulunmadığı anımsatılarak, bu bağlamda üye devletlere "güvenmek zorunda olduklarının" altı çizildi.

Bölgede faaliyet yürütmenin zorlaştığına değinilen açıklamada, "Yunanistan ile Türkiye arasında deniz sınırlarıyla ilgili ihtilaf nedeniyle Frontex tarafından dış sınırlarda devriye gezmek üzere konuşlandırılan gemiler için Doğu Ege'deki durum karmaşık bir hal aldı. Bu aynı zamanda bölgedeki arama ve kurtarma faaliyetlerini de etkiledi." ifadesi kullanıldı.

AB kurumu olan Frontex'in açıklamasında, "deniz sınırlarıyla ilgili ihtilafa" atıfta bulunulması dikkati çekiyor. Zira Atina, Türkiye ile aralarındaki tek sorunun "kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarının belirlenmesi" olduğunu savunurken, iki ülke arasında "deniz sınırlarına yönelik bir anlaşmazlık" olduğunu kabul etmiyor.



Haberler


Soydaşlar Mustafçova’da hatim etkinliğinde buluştu

Çocuk parası için başvurular cuma günü sona eriyor

Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı