Anasayfa


29-10-2020
Τι έφταιξε και η Ροδόπη εισήλθε επιθετικά στον κυκεώνα της πανδημίας;
Ένα ερώτημα πλανιέται τις τελευταίες μέρες πάνω από την κοινωνία της Ροδόπης και αυτό δεν είναι άλλο από τις αιτίες που οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθιστώντας το νομό μας ως έναν από τους πιο επιβαρυμένους επιδημιολογικά νομούς της χώρας.
29 Ekim 2020 Perşembe

Αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020, η Ροδόπη ήταν μια περιοχή που έδωσε γενικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, η έκπληξη και τα ερωτηματικά για την σημερινή εικόνα ευλόγως αυξάνονται.

Αρκεί ο αριθμός των διακοσίων (200) καταγεγραμμένων κρουσμάτων των τελευταίων έξι ημερών για να αναδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος. Άλλωστε, η Ροδόπη είναι ένας πληθυσμιακά μικρομεσαίος νομός της χώρας με περίπου 110.000 μόνιμους κατοίκους, γεγονός που κάνει τους απόλυτους αριθμούς των κρουσμάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό της να φαίνονται ακόμα δραματικότεροι.

Πώς και γιατί λοιπόν από μία «υγειονομική νησίδα ασφαλείας» η Ροδόπη εντός των τελευταίων δεκαπέντε ημερών του Οκτωβρίου εξελίχθηκε σε περιοχή επιθετικής έξαρσης της πανδημίας;

Είναι χαρακτηριστικό ότι για 35 περίπου μέρες από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και τις αρχές Οκτωβρίου δεν καταγράφηκαν καθόλου κρούσματα, δίνοντας το δικαίωμα στους αιρετούς εκπροσώπους και παραγωγικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας να παροτρύνουν για δια ζώσης μαθήματα τις σχολές και τα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύουν στην Κομοτηνή, με επιχείρημα την τόνωση της αγοράς και την ενδυνάμωση της οικονομίας!

Ας επιχειρήσουμε μια ψύχραιμη προσέγγιση των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων που οδήγησαν στην δραματική επιδείνωση που βιώνουμε σήμερα.

Τον Ιούλιο του 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου, Γιάννη Γκαράνη, αποφάσισε την αγορά και στη συνέχεια τη δωρεά στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ενός αυτόματου υπερσύγχρονου μοριακού αναλυτή που εξάγει τάχιστα τα αποτελέσματα, καθώς και ενός αριθμού αντιδραστηρίων που απαιτούνται για την ανίχνευση του SARS-COV-2, ιού που προκαλεί το CVOVID-19, συνολικής αξίας 60.000 ευρώ.

Πρόκειται για μηχανήματα που αυτήν τη χρονική στιγμή είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν σε δημόσια δομή υγείας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Η δωρεά αυτή ήρθε σε συνέχεια της δωρεάς, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με παροχή τεχνικής υποστήριξης και ανταλλακτικών, συνολικού ύψους 42.300 ευρώ, που αποφάσισε ο Δήμος Κομοτηνής, για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

Τα μηχανήματα παρελήφθησαν από τον Δήμο και παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020.

Ερώτημα που ανακύπτει εύλογα είναι το εξής : μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου 2020 που παρελήφθη και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο μοριακός αναλυτής από το Νοσοκομείο Κομοτηνής, ποια ήταν η δυνατότητα για την πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού; Πόσες επισκέψεις δεχόταν καθημερινά το Νοσοκομείο Κομοτηνής από πολίτες που ήθελαν να υποβληθούν στο τεστ, πόσοι γινόταν δεκτοί και πόσοι απορριπτόταν με συνοπτικές διαδικασίες;

Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής μιλώντας πρόσφατα σε ραδιόφωνο της πόλης ανέφερε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα που θέτουν σε μια διαφορετική βάση την συζήτηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δέχεται καθημερινά αφόρητη πίεση. Κατά τις τελευταίες ημέρες γίνονται κατά μέσο όρο 40 τεστ από τον μοριακό αναλυτή του Νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων όσων θέλουν να εξεταστούν για κορωνοϊό».

Την ίδια στιγμή που ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να μοιράσει και στα Κέντρα Υγείας τα rapid test για να εξυπηρετείται ο κόσμος, «οι Δομές Υγείας δεν έχουν καμιά ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και καμία απολύτως επαφή».

Την ώρα, δηλαδή, που το πρόβλημα οξύνεται, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας παρουσιάζεται να μην έχει καμία απολύτως επαφή με τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Υπάρχουν βέβαια και οι στέρεες πληροφορίες που προέρχονται από το ρεπορτάζ ότι η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι απολύτως αποκομμένη από τους πολιτικούς της προϊσταμένους που βρίσκονται στην αναβαθμισμένη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία εκπροσωπείται από την αρχή της πανδημίας σε επίπεδο Υφυπουργού!

Κανείς σώφρων δεν αμφισβητεί βέβαια ότι οι κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων επιβάρυναν την κατάσταση. Το άνοιγμα των σχολείων, ή έλλειψη μεγάλων αιθουσών ικανών για εύλογη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών, η απόρριψη του αιτήματος των εκπαιδευτικών για τάξεις δεκαπέντε (15) μαθητών, επέτειναν το πρόβλημα. Να σημειώσουμε ότι στα σχολεία της Κομοτηνής ο μέσος όρος αριθμός μαθητών ανά τάξη ανέρχεται στους είκοσι επτά ( 27), ενώ στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο «Τζέλαλ Μπαγιάρ» ο αντίστοιχος αριθμός προσεγγίζει τους τριάντα οκτώ (38) μαθητές ανά τμήμα !

Η μόνιμη επωδός ορισμένων είναι ότι φταίνε οι νέοι και οι φοιτητές που κάνουν πάρτι και συνωστίζονται στις πλατείες μη τηρώντας τις οδηγίες και τις αποστάσεις.
Τουλάχιστον μετά από όλα αυτά, κανείς δεν βγήκε (ακόμα) να πει ότι ευθύνεται η Μειονότητα, το εζάνι και τα διάφορα έθιμα, όπως προσφυώς μας παρουσίαζαν πριν λίγους μήνες διάφορα «έγκυρα»- κατά τα άλλα- έντυπα των Αθηνών.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, ότι δεν χωρούν ούτε αστεία ούτε παιχνίδια με την πανδημία που απειλεί τις ζωές μας. Επιβάλλεται τήρηση των μέτρων συνδυασμένη με την μέγιστη κοινωνική ευθύνη από όλους μας.

Υπάρχει και μία Πολιτεία, όμως, που δεν γίνεται να αντιμετωπίζει την πανδημία με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και αποκόμισης πρόσκαιρων πολιτικών ωφελειών. Άλλωστε, ό,τι κερδήθηκε σε αυτό το επίπεδο το πρώτο τρίμηνο έχει προ πολλού εξανεμιστεί…

Haberler


Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin dünya evine girdi

Son ankette YDP birinci, SİRİZA ikinci, kararsızlar yüzde 18

Kirazlı yolunda bakım çalışmaları devam ediyor

Avrupa’da doğurganlık krizi

Motosiklet kazasında 90 yaşındaki vatandaş hayatını kaybetti

Miçotakis: ‘Ankara’da Müslüman azınlık dahil temel politikalarımızı tekrarladık’

‘Frontex’in gözü önünde geri itildiler’

Atina’da ‘Nekbe’nin 76. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenlendi