Anasayfa

06-11-2020
Batı Trakya Türk heyeti çok dilli eğitim konulu AGİT seminerine katıldı
ABTTF ve BTAYTD temsilcilerinden oluşan Batı Trakya Türk heyeti, Batı Trakya Türk toplumunun eğitimdeki özerkliğinin iade edilmesini talep ederek iki dilli azınlık anaokulları kurulmasını istedi.
6 Kasım 2020 Cuma

Batı Trakya Türk toplumunu temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), 4 Kasım Çarşamba günü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) düzenlediği "Çok Dilli Eğitimin Gelişimi ve Uygulaması: Lahey Tavsiyelerinden Dijital Çağa" başlıklı çevrimiçi seminere (webinar) katıldı.

AGİT Dönem Başkanı Arnavutluk'un desteği ile AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR), AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Ofisi ve AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliği Ofisi'nin iş birliğinde düzenlenen "Demokrasi ve İnsan Haklarını Savunmada Otuz Yıl" başlıklı çevrimiçi seminer (webinar) serisinde AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliği Ofisi'nin moderatörlüğünde gerçekleşen altıncı webinara ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık ile BTAYTD Genel Sekreteri Meltem Giritli ve BTAYTD üyesi Kerem Abdürahimoğlu iştirak etti.

AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Ofisi'nden Christophe Kamp'in moderatörlüğünde gerçekleşen webinarda Sırbistan Eğitim, Bilim ve Teknolojik Gelişme Bakanlığı Devlet Sekreteri Anamarija VicÌŒek, Üsküp Nansen Diyalog Merkezi Yönetici Direktörü Veton Zekolli ve Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Nadira Dzusupbekova, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Kırgızistan'daki çok dilli eğitim modellerini aktardılar. Konuşmacılar, COVID-19 pandemisi nedeniyle uzaktan erişime geçtikleri dönemde çok dilli eğitim sisteminin nasıl sürdürüldüğünü ülkelerinden örnekler ile aktardılar.

Katılımcıların, tavsiyelerini AGİT'e yazılı olarak iletebildikleri webinarda ABTTF, ulusal azınlıkların kendi eğitim kurumlarında ana dilde eğitim hakkına sahip olması gerektiğini belirten Lahey Tavsiyelerine atıfta bulunarak Yunanistan'dan Batı Trakya Türk toplumunun Lozan Antlaşması ile tanınan eğitimdeki özerkliğinin iade edilmesini ve okul öncesi düzeyde iki dilli azınlık anaokullarının kurulmasını talep etti.

Haberler


Tempi tren faciası davası başlıyor: 36 sanık hakim karşısında

Gümülcine’de silahlı soygun girişimi: Bir kişi yakalandı, bir şüpheli aranıyor

Alkol ve sigara satışında dijital yaş doğrulama sistemi

Midilli’de şap alarmı: Hayvancılık ürünlerine kapsamlı yasaklar getirildi

Atina’da emekliler zam talebiyle sokağa çıktı

Rodop ilinde tarımın geleceği Gümülcine’deki kongrede tartışılacak

Doğu Makedonya - Trakya Eyaleti İskandinav pazarına açılıyor

ABTTF’den 21 Mart mesajı: “Irkçılık ve ayrımcılık devam ediyor”

Gümülcine’de “Müzik Birleştirir” konseri

Büyükelçi Çağatay Erciyes’ten Batı Trakya’ya bayram ziyareti

Başkonsoloslukta bayram coşkusu

Plastik kapaklar umuda dönüşüyor