Anasayfa

20-11-2020
Ağdam'da 27 yıllık işgal sona erdi
Azerbaycan ile Ermenistan’ın imzaladığı ateşkes gereği, Ermeni silahlı güçleri 20 Kasım itibarıyla Ağdam’dan çıktı.
20 Kasım 2020 Cuma

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül’de başlattığı Dağlık Karabağ’daki topraklarını işgalden kurtarma operasyonunda elde ettiği başarı Ermenistan’ı ateşkes imzalamaya mecbur etti. Azerbaycan ile Ermenistan’ın imzaladığı ateşkes gereği, Ermeni silahlı güçleri 20 Kasım itibarıyla Ağdam’dan çıktı. Ermenistan ordusuyla birlikte, 27 yıl önce işgalle bölgeye yerleşen Ermeni nüfus da bölgeyi terk etti.

Azerbaycan ordusu Ağdam’a üzerinde Azerbaycan bayraklarının yanı sıra Türk bayraklarının da bulunduğu tank ve zırhlı araçlarla girdi.

Dağlık Karabağ’ın doğusunda yer alan Ağdam, işgal dönemi boyunca Ermenistan ve Azerbaycan silahlı güçleri arasında tampon bölge oldu.

Sovyetlerin dağılmasının ardından Azerbaycan topraklarına saldırılar düzenleyen Ermeni silahlı güçleri 1991’de Hankendi’yi, 1992’de Hocalı ve Şuşa’yı işgal etti, Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere’den sonra 1993’te Ağdam’a girdi.
Şehrin kent merkezi ve 100’den fazla köyünde, işgalden önce 143 bin Azerbaycanlı yaşıyordu.

Kenti savunmasında yaklaşık 5 bin Azerbaycanlı şehit oldu. Ağdam’ın yaklaşık yüzde 73’i Ermenistan tarafından işgal edildi. Ermenistan yönetimi, farklı bölgelerden getirdiği Ermeni halkını bölgeye yerleştirdi.

Ermeniler işgal döneminde, Azerbaycanlılara ait çok sayıda tarihi ve kültürel eseri yıktı, kent merkezini neredeyse yerle bir etti. 1870 yılında ibadete açılan Ağdam Ulu Cami, Ağdam Ekmek Müzesi ile Ağdam Etnografya Müzesi ile içindeki tarihi eserler Ermenilerin tahrip ettiklerinden bazıları. Ermenilerin işgal süresince Ağdam’da yaptığı tahribatlar yabancı basında "Kafkasya’nın Hiroşiması" diye nitelendirildi.

Ermeniler, ateşkes gereği şehri boşaltmaları gereken 20 Kasım’dan önce de tahribat yapmayı sürdürdü. Evler ateşe verildi, ağaçlar kesildi, altyapıya hasar verildi. Birlikte götüremedikleri hayvanlar telef edildi.

Azerbaycan ordusu bugün girdiği Ağdam’da, mayınları temizleyecek, altyapıyı onaracak. Bölgenin güvenliği sağlandıktan sonra, 27 yıldır topraklarından uzakta yaşamak zorunda kalan 200 bini aşkın Ağdamlı evlerine dönebilecek.
Azerbaycan ordusunun 27 Eylül’de başlattığı operasyonda 5 kent merkezi 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etmiş, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden ateşkesi imzalamıştı.

Haberler


Kozlukebir Belediye Başkanı’ndan Ankara ziyareti

Miçotakis ve Erdoğan NATO Zirvesi’nde görüştü

NATO, 2035’e kadar yüzde 5 savunma hedefinde anlaştı

Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti yangınlara karşı vatandaşları uyardı

Gümülcine Belediyesinden aşırı sıcaklara karşı önlem

Yassıköy Belediyesi yangın müdahale aracını hizmete sundu

Dimitras’tan AİHM kararını görmezden gelen Yunan medyasına eleştiri

Özgür Ferhat’ın kamulaştırma sorusuna bakandan yanıt

Mehmet Hilmi kabri başında anıldı

Miçotakis: Gazze’de ateşkes bölgedeki istikrar için önemli

İskeçe Türk Birliği ‘Mehmet Hilmi Söyleşisi’ düzenledi

Ege Denizi’nde mor denizanası alarmı