Anasayfa


26-12-2020
İtalya ile 12 mil kararnamesine mahkeme onayı
Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasıyla ilgili kararnamenin Danıştay Mahkemesi’nce onaylandığı bildirildi.
26 Aralık 2020 Cumartesi

Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) dikkate alınarak hazırlandığı belirtilen kararname Mora Yarımadası'nın güney ucunda yer alan İyon Denizi adalarından Tenaro Burnu'na kadar olan deniz bölgesini kapsıyor.

Kararnamede, "Yunan hükümeti benzer haklarını diğer bölgelerde de uygulama hakkını mahfuz tutmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Konuyla ilgili olarak basında çıkan haberlere göre; Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca İyon Denizi’ndeki karasularının genişletilmesi otomatik olarak Münhasır Ekonomik Bölgeye (MEB), yani bir devletin sudan ve havadan enerji üretilmesi dahil, hava ve deniz kaynaklarını keşfetme veya başka bir şekilde kullanma hakkına sahip olduğu bir deniz alanına çeviriyor.

Aynı haberlerde, İyon Denizi bölgesinde düz ana hatların çizilmesi, körfezlerin kapatılması ve İyon Denizi'ndeki karasularının genişletilmesiyle birlikte, deniz yetki alanlarının belirlenmesi için Yunanistan ile Arnavutluk'un, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na başvurmasının önünün açıldığı kaydedildi. Bu konunun Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Tiran'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile yaptığı görüşme sırasında gündeme geldiği ifade edildi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis bir süre önce Parlamento’da yaptığı konuşmada, Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin 3'üncü maddesince İyon Denizi’nde "egemenlik hakları olduğunu" savunarak, İyon Denizi'nde kara sularını 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarmayı planladığını belirtmişti.
Yunanistan’ın, "Kara sularını genişletme hakkını gelecekte diğer deniz alanları için de kullanabileceğini" söyleyen Miçotakis, İtalya ile İyon Denizi, Mısır ile Doğu Akdeniz için yapılan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmalarını Yunanistan için "tarihsel ve siyasi öneme sahip" olarak nitelendirmişti.

Hatırlanacağı üzere Yunanistan, 9 Haziran'da İtalya, 6 Ağustos'ta ise Mısır ile MEB anlaşmaları imzalanmıştı.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup