Anasayfa


28-12-2020
Dimitras: “Yasa dışı şekilde geri itilen sığınmacıları temsil edeceğiz”
Uluslararası Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilciliği, yasa dışı bir şekilde geri itilen sığınmacıları Yunanistan ve Avrupa mahkemelerinde temsil edecek.
28 Aralık 2020 Pazartesi

Helsinki İnsan Hakları Komitesi Yunanistan Yunanistan Direktörü Panayotis Dimitras konuyla ilgili olarak GÜNDEM’e konuştu.

Yunanistan’ın göçmenleri Ege denizinde ve Meriç bölgesinde yasa dışı bir şekilde geri ittiğini belirten Dimitras, gerek sivil toplum kuruluşlarının gerekse uluslararası örgütlerin Yunanistan’ı uyardığını ve kınadığını hatırlattı.

Yunanistan tarafından geri itilen göçmenleri, Yunanistan ve Avrupa mahkemeleri ile makamları nezdinde temsil edeceklerini anlatan Dimitras, dosyaların hazırlandığını ve yetkili mercilere gönderildiğini söyledi.

“YUNAN MAKAMLARI YASA DIŞI BİR ŞEKİLDE, ŞİDDET KULLANARAK VE AŞAĞILAYARAK SIĞINMACILARI GERİ İTİYOR”
Dimitras şöyle konuştu: “Binlerce sığınmacı, adalarda veya Meriç bölgesinde sığınma talebinde bulunuyor. Bu insanların sığınma talebinde bulunmaları, Yunan makamları tarafından yasa dışı ve neredeyse her zaman şiddet kullanılarak ve aşağılayıcı bir şekilde engelleniyor. Bu durum sadece sivil toplum kuruluşları tarafından değil, aynı zamanda Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve BM organları tarafından da tespit edildi ve kınandı. Yunanistan tarafından itilen kişilerin yaşadığı olaylar kayda alınmadığı için Yunan makamları bu olayların yaşandığını reddediyor.”

“GERİ İTİLEN BU KİŞİLERİ YUNANİSTAN VE AVRUPA MAKAMLARI NEZDİNDE TEMSİL EDECEĞİZ”
Son dönemde sığınmacılarından yaşanan geri itmelerle ilgili fotoğraf ve video çektiklerini anlatan Panayotis Dimitras sözlerine şöyle devam etti: “Son zamanlarda, Ege'yi geçen bu insanlar kanıt olarak fotoğraflar ve videolar gönderiyorlar. Sığınmacılardan bazıları Midilli'ye ulaşmayı başarıyor. Ancak daha sonra tekrar İzmir’e gönderiliyorlar. Ancak İzmir’de sığınmacıların şikayetlerini ve itirazlarını Yunan ve Avrupa mahkemelerinde reddedilemez bir şekilde belgelenmesi amacıyla sistematik bir kayıt yapılmıyor. Bu nedenle 28 Kasım 2020 tarihinde Kongo’dan 17 kişi ve Burundi’den 1 kişinin Lesvos’a varmaları, Ege Üniversitesi’nden Kostas Theodoru’nun eşiyle birlikte bu kişilere yardım etmesi ve fotoğraflamaları ve daha sonra bu kişilerin göz altına alınarak Türkiye’ye geri gönderilmelerinin BBC ve Der Spiegel tarafından kayıt altına alınması, bu kişiler arasından üç kişinin bu basın kuruluşlarına konuşması, şu ana kadar Yunanistan’ın göçmen sorunundaki yasa dışı hareketinin en önemli belgesi niteliğinde. Şanslıyız, çünkü İstanbul ve İzmir barolarından avukatların yardımıyla, Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Temsilciliği’ne bilgi gönderen 15 kişiye ulaştık. Biz, Helsinki Yunanistan Gözlemciliği olarak bu kişileri Yunanistan ve Avrupa makamları nezdinde temsil edeceğiz.”

“YUNAN MAKAMLARININ YANITINI BEKLEYECEĞİZ VEYA KONU AİHM’E TAŞINACAK”
Geri itilen göçmenlere ulaştıklarını ve gerekli belgelerin sözkonusu göçmenler tarafından imzalandığını dile getiren Dimitras, “Geçtiğimiz günlerde bu kişiler, benim koordinasyonumda İzmir’de kaldıkları otelden İzmir’de bir avukatlık bürosuna giderek, gerekli belgeleri imzaladılar. Önümüzdeki hafta bu kişilerin taleplerinin Yunan makamları tarafından nasıl karşılanacağını bekleyeceğiz. Ya da bu konu bir sonraki hafta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidecek. Geri itmelerle alakalı 30’un üzerinde başvuru var. Bunların tamamı, Ege ve Meriç bölgesindeki geri itmelerle ilgili. Bunlardın ikisi ise Meriç bölgesinde ateş açılması sonucu yaşanan iki ölüm olayıyla ilgili. Helsinki İnsan Hakları İzleme Komistesi Yunanistan Temsilciliği, İzmir ve İstanbul baroları avukatlarıyla işbirliği içinde bu dosyaların bir kısmıyla doğrudan veya dolaylı olarak ilgileniyor.” diye konuştu.

Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup