Anasayfa


05-01-2021
Kilise ile hükümet arasında gerginlik!
Hükümet ile Yunanistan Kilisesi arasında son günlerde soğuk rüzgarlar esiyor.
5 Ocak 2021 Salı

Hükümetin, 3 – 11 Ocak tarihleri arasında geçerli olmak üzere ilan ettiği ve kiliselerin de kapalı kalmasını öngören önlemler, kilise yönetiminde tepkiye neden oldu. Olağanüstü toplanan Sen Sinod, ilan edilen önlemlere rağmen 6 Ocak tarihinde kutlanan Acısu (Theofania) yortusunda kiliselerin açık olacağını duyurdu.

Yunanistan kilisesi, büyük kiliselerde 50, daha küçük kiliselerde ise 25 kişinin katılımıyla ayinlerin yapılacağı açıklamasında bulundu.

4 Ocak Pazartesi günü yapılan olağanüstü Sen Sinod toplantısında hükümetin kararıyla ilgili memnuniyetsizliğin dile getirilmesinin yanı sıra konuyla ilgili Danıştay’a başvurma kararı da alındı. Kilise çevreleri, konunun Avrupa mahkemelerine taşınabileceğini de dile getirdi.

Kovid –19 salgınıyla mücadele çerçevesinde alınan önlemlere rağmen, kilisenin böyle bir karar alması bazı çevrelerce eleştirildi. Sen Sinod’un kararı, ulusal basına “Acısu yortusu için kutsal başkaldırı” manşetleriyle yansıdı.

Kilise çevreleri, Noel ve yılbaşı döneminde kiliselerin açık olduğu ve tüm önlemlere uyulduğunu belirterek, hükümetin söz konusu kararının tek taraflı olduğunu iddia ettiler. Medyada yer alan haberlerde, kilise yönetiminin bundan sonra kiliselerin işleyişiyle ilgili daha fazla müdahaleye tahammül etmeyeceği yönünde yorumlar da dikkat çekti.

YEMİN TÖRENİ GERGİNLİĞİN GÖLGESİNDE YAPILDI
Bu arada, dünkü kabine değişikliğiyle göreve getirilen yeni bakan ve bakan yardımcılarının yemin töreni de hükümet ile kilise arasında yaşanan krizin gölgesinde yapıldı.

Kilise yönetiminden sabah bir televizyon kanalına yapılan açıklamada, Yunanistan Başpiskoposu İeronimos’un yeni kabine üyelerinin yemin törenine katılmayacağı ifade edildi. Daha sonra bir başka televizyon programında ise başpiskoposun sadece bir yemin törenine katılacağı kaydedildi. Bu durum, hükümet ile kilise arasında yaşanan gerginliğin yansıması olarak değerlendirildi. Konuyla ilgili haberlerde başpiskoposun, başbakanın zor duruma düşmemesi için törene katılma kararı aldığı ifade edildi.

Bu arada, birinci yemin töreninden sonra başpiskoposun Maksimu Sarayı’nda kalarak Başbakan Miçotakis ile bir süre görüştüğü belirtildi.

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler