Anasayfa


13-01-2021
13 soru – cevapta Kovid-19 aşısı
“emvolio.gov.gr” web sitesinde yer alan 13 soru – cevapla, vatandaşların Kovid-19 aşısı için randevu alma konusunda takip etmeleri ve bilmeleri gereken süreç anlatılıyor.
13 Ocak 2021 Çarşamba

Soru: Dijital reçete sistemine kayıtlıyım ve bana uygun olan randevuyla ilgili SMS aldım. Ne yapmalıyım?

Cevap: Aldığınız SMS bir aşı kodu içeriyor. Randevuyu onaylamak için sırasıyla 13034’e sadece söz konusu kodu yazarak bir SMS göndermelisiniz. Ardından, işlemin başarıyla tamamlandığını belirten yeni bir SMS alacaksınız. Ön rezervasyon randevusunun 72 saat içinde onaylanması gerekiyor; aksi takdirde geçerliliğini yitiriyor.

Soru: Dijital reçete sistemine kayıtlıyım ve bana uygun olmayan randevu için bir SMS aldım. Ne yapmalıyım?

Cevap: Dijital reçete sistemine kayıtlı olmayanların izleyeceği prosedürle randevu tarihinizi ya “emvolio.gov.gr” adresinden ya da eczane ve KEP’te (Vatandaya Hizmet Merkezleri) değiştirebilirsiniz.

Soru: 85 yaşın üzerindeyim, dijital reçete sistemine kayıtlı değilim ve aşı için randevu almak istiyorum. Ne yapmalıyım?

Cevap: İki seçeneğiniz var: Ya “emvolio.gov.gr” web adresine ya da bir eczane veya KEP’e başvurabilirsiniz.

EMVOLİO.GOV.GR
“emvolio.gov.gr” adresinden randevu almak için Taxisnet şifrenizle sisteme giriyorsunuz. Ardından, iletişim bilgilerinizin yer aldığı ve dilerseniz değiştirebileceğiniz bir sekme karşınıza çıkacak.

Hemen aşı merkezi ve istediğiniz tarihi seçerek ilk randevuyu alacaksınız. Daha sonra mevcut zaman dilimleri uygunluk durumuna göre görüntülenecek. (Çok sayıda uygun randevu için yeşil, yeterli sayıda uygun randevu için sarı, birkaç uygun randevu için turuncu ve mevcut olmayan randevular için gri renk kullanılıyor.)

İlk randevu için saat dilimi seçtikten sonra, ikinci randevu için de aynı prosedürü tekrarlayın: önce aşı merkezi, sonra tarih ve en son da saat dilimi. Sistem ikinci randevu için, aşının iki dozu arasında uygun bir sürenin olması gerektiği için size tarih seçeneği vermeyecektir.

Her iki randevu için de öngörülen süreci tamamladıktan sonra, iki randevunun da ayrıntıları ekranınızda görünecek: yer, tarih ve saat olarak. Bu durumda randevunuzu onaylamak için “evet”i tıklamanız gerekiyor.

Tüm aşamaların tamamlanmasıyla, aşı kodu ve QR kodunuzun yer aldığı her iki randevunuzun özeti ekranınıza gelecek. Söz konusu bilgilerin elinizde olması için aşı kodunuzu not edin, sayfayı yazıcıda yazdırın ya da ekran görüntüsünü alın.

ECZANE VEYA KEP
Aşı için randevuyu eczane veya KEP’ten almak isteyenlerin yanlarında kimlik cüzdanları ve AMKA’ları olması gerekiyor. Eczacı veya KEP’te görevli memur, bölge, tarih ve size uygun saate göre randevunuzu alacak. Prosedürün sonunda aşı kodu ile birlikte iki randevunuzla ilgili bilgilerin yer aldığı yazıyı yazıcıda bastırıp size verecekler.

KEP’te aşı randevusu almak isteyenlerin, KEP’e gitmek için önceden randevu almaları gerekmiyor.

Soru: 85 yaşın üzerindeyim, ama randevu almak için KEP’e gitmem kolay değil. Bir akrabam bunu benim için yapabilir mi?

Cevap: Evet, bu mümkün. Sizin adınıza başvuracak kişiye vekaletname vermeden de yapılabilir. Başvuruda bulunacak kişinin aşağıdaki şekilde bir beyanname (ipethini dilosi) doldurması yeterli:

«Εκπροσωπώ τον/ την (ονοματεπώνυμο) με (αρ. ταυτότητας ή διαβατηρίου) και (ΑΜΚΑ) προκειμένου να προγραμματίσω το ραντεβού του / της κατά της ασθένειας covid19».

Başvuruyu yapacak kişinin yanında kimliğinin (taftotita) olması gerekiyor; sicil defterinde kimliğinin belirlenmesi için ek bilgilere ihtiyaç duyulabileceği ihtimali karşısında, adına başvuru yapacağı kişinin kimliğinin basit bir fotokopisini de yanında bulundurması iyi olur.

Soru: 85 yaşın üzerindeyim, dijital reçete sistemine kayıtlıyım ve SMS almadım. Ne yapmalıyım?

Cevap: Yürürlükte olan aşı evresine dahil olup olmadığınızı kontrol etmeniz gerekir. Bu 3 şekilde olur: 1) Eczane ya da KEP’te (kimliğiniz ve AMKA numaranızla) 2) emvolio.gov.gr adresi üzerinden (AMKA ve AFM numaranızla) 3) 13034’de AMKA’nızı yazıp SMS göndererek. Eğer sorun bir telefon numarası sorunuysa, bir önceki soruda açıklanan randevu prosedürünü takip edebilirsiniz.

Soru: 85 yaşın üzerinde olmama rağmen öncelik kontrolü yaptım ve aşı için seçilmediğimi gördüm. Ne yapmalıyım?

Cevap: emvolio.gov.gr/aitisi adresine girmeniz ve karşınıza çıkan formu doldurmanız gerekecek – bunun için Taxisnet kodları istenmeyecek. Başvurunuz ilgili komisyon tarafından incelenecek ve yürürlükte olan aşı evresinde aşılanma hakkınız varsa, nasıl randevu alacağınız konusunda size bilgi verilecek. Söz konusu başvuru KEP’te de yapılabilir. Mümkün olan en kısa sürede yanıt alabilmek için verdiğiniz iletişim bilgilerine çok dikkat edin.

Soru: 85 yaşın üzerindeyim ve bugüne kadar dijital reçete sistemine kayıtlı değildim. Şimdi kaydımı yaptırırsam SMS alacak mıyım?

Cevap: Ne yazık ki, her nüfus grubu için ön rezervasyon işlemi, o grup için randevular açılmadan önce yalnızca bir kez yapılır. Bu nedenle, 85 yaşın üzerindeyseniz, dijital reçete sistemi size reçete ve sevkleriniz için yardımcı olabilir, fakat aşı için randevu almaya değil. Bu nedenle, dijital reçete sistemine kayıtlı olmayanların takip etmeleri gereken prosedürü izlemelisiniz. 85 yaşın altında olanlar dijital reçete sistemine kayıtlarını yaptırabilirler. Ait olduğunuz nüfus grubu için aşı sırası geldiğinde ön rezervasyon için SMS mesajı size ulaşacak.

Soru: Randevu aldım, ancak değiştirmek istiyorum. Ne yapmalıyım?

Cevap: Randevu değişimi, randevu alınma sırasında takip edilen prosedürle aynıdır: ya emvolio.gov.gr adresinde ya da eczane ve KEP’te. Randevu tarihi değişikliğini yalnızca bir kez ve sadece başlangıçta planlanan randevudan en az üç gün önce talep etmeniz durumunda yapılabileceğini unutmayın.

Soru: Randevu aldım, ama ne zaman olduğunu hatırlamıyorum. Ne yapmalıyım?

Cevap: Randevunuz, bize bildirmiş olduğunuz numaraya SMS ile üç kez hatırlatılacak şekilde planlanmıştır: Aşı gününden 3 gün önce, aşı gününden 1 gün önce ve aşının yapılacağı sabah saat 07.00’de. Buna rağmen aşı randevunuzun ne zaman olduğunu öğrenmek istiyorsanız, 13034’e AMKA ve soyadınızı yazarak SMS gönderebilirsiniz; veya emvolio.gov.gr adresine girebilirsiniz (AMKA ve AFM numaralarıyla arama yapın); veya bir eczane veya KEP’e başvurabilirsiniz.

Soru: Aşı olmaya geldiğimde yanımda ne olması gerekir?

Cevap: Yanınızda kimliğiniz, AMKA ve aşı kodunuz olmalıdır. Aşı bilgilerinin yer aldığı sayfanın çıktısının alınması zorunlu değildir. İşlemi hızlandırmak için, emvolio.gov.gr adresinde ve eczaneler ve KEP tarafından yazdırılan tüm belgelerde görünen QR kodunu basılı olarak veya cep telefonunuzda bulundurmanız tavsiye edilir.

Soru: Aldığım randevuya gidemedim. Ne yapmalıyım?

Cevap: Yukarıda açıklanan yollardan herhangi biriyle yeni bir randevu alabilirsiniz, ancak iptal edilen randevu tarihinin üzerinden bir ay geçmesi gerekmektedir.

Soru: Sürecin herhangi bir aşaması için herhangi bir ücret ödeyecek miyim?

Cevap: Hayır. Tüm süreç vatandaşlar için tamamen ücretsizdir - hem eczanelere ziyaret hem de SMS gönderip alma.

Soru: Bu prosedürlerle ilgili adım adım bir sunum var mı?

Cevap: Prosedürün her ayrıntısını emvolio.gov.gr adresinden arayabilirsiniz.

Haberler


Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret