Anasayfa


18-01-2021
Çavuşoğlu: 'İstikşafi görüşmelerde 60 turda ne görüştüysek onları konuşacağız'
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile Türkiye olarak iştikşafi görüşmelerde 60 turda ne konuşulduysa onların konuşulacağını söyledi.
18 Ocak 2021 Pazartesi

Çavuşoğlu, Ankara’yı ziyaret eden Alman mevkidaşı Heiko Maas ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında Türk – Yunan ilişkilerine de değindi.

Türkiye'nin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Yunanistan ile Türkiye arasındaki istikşafi görüşmelerin 25 Ocak'ta başlayacağını hatırlattı.

“YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANIYLA GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ”
Çavuşoğlu, Ankara'nın her zaman ön koşulsuz olarak Atina'yla görüşmeye hazır olduğunu ifade ettiğini anımsatarak, "Yunanistan Dışişleri Bakanı'yla bir araya gelmeye hazırız. Yunanistan ne zaman hazır olursa biz de hazır olduğumuzu söyledik." dedi.

Çavuşoğlu, istikşafi görüşmelere Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın başkanlığında bir heyetin katılacağını ifade ederek, "60 turda neler görüştüysek 61'inci toplantıda da aynı konuları görüşeceğiz." mesajını verdi.

“SADECE BİR KONUNUN İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERİN İÇERİĞİNİ OLUŞTURMASI MÜMKÜN DEĞİL”
Yunanistan’ın sadece Doğu Akdeniz ve deniz yetki alanlarını görüşeceğine işaret etmesi hakkında ise Çavuşoğlu, bunun faydalı bir yaklaşım olmadığını, Yunanistan ve Türkiye arasında gerginliğe yol açan birçok konu bulunduğunu, sadece bir konunun istikşafi görüşmelerin içeriğini oluşturmasının mümkün olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, iki ülke arasında görüş ayrılıkların olduğunu, bunların birlikte çözülmesi gerektiğini söyledi.

İki ülke arasında olumlu atmosferin sürdürülmesinden yana olduklarının altını çizen Çavuşoğlu, Yunanistan’ın ise provokasyonlarına devam ettiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Yunanistan, silahtan arındırılmış adaların statüsünü ihlal edecek adımlar atıyor, sürekli askeri tatbikatlar gerçekleştiriyor. Navtex ilan ediyor ve orada hiçbir şey yapmıyor. Aynı şekilde, başpiskoposun bir açıklaması oldu. Tüm bunların amacını biz biliyoruz. Türkiye'yi provoke edip, AB'ye dönecekler, bak Türkiye olumsuz adımlarına devam ediyor, sonuç yaptırım. Biz yaptırımlardan korkan bir ülke değiliz. Ama negatif gündemle de devam etmek istemiyoruz."

Çavuşoğlu, Yunanistan’da, Başpiskopos İeronimos’un İslam dini ve Müslümanlarla ilgili hakaret içeren ifadelerini ise hayretle karşıladıklarını belirterek, Yunanistan’ın provokasyonlar yerine aklıselim bir tutum takınacağını umduğunu söyledi.

NATO nezdinde Türkiye ve Yunanistan arasında yürütülen toplantılara ilişkin ise Çavuşoğlu, "Türkiye olarak biz bütün toplantılara katıldık." bilgisini paylaştı.

Haberler


BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı

Koruma altındaki 47 vahşi hayvan zehirlenerek öldürüldü

Burhan Baran’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneğinde nöbet değişimi

Mecliste yumruklu saldırı!

İnhanlı Belediyesinde içme suyu tedariki için 4 milyon euroluk proje

AEK Kadın Voleybol Takımı’nda Yunus Öçal dönemi sona erdi

Gümülcine Başkonsolosluğunda 23 Nisan coşkusu

Çöl tozu Atina’da gökyüzünü kapladı

ABD Dışişleri Bakanlığının 2023 Yunanistan İnsan Hakları Raporu yayımlandı