Anasayfa

19-01-2021
Kara sularıyla ilgili yasa tasarısı mecliste
Dışişleri Bakanlığı'nın, Yunanistan'ın İyon Denizi'nde karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasını öngören yasa tasarısı bugün meclis genel kuruluna geliyor.
19 Ocak 2021 Salı

"Mora Yarımadası'nda Tenaro Burnu'na kadar İyon Deniz bölgesi ve İyon Adaları'nda kara sularının genişliğinin belirlenmesi" isimli yasa tasarısı genel kurulda görüşülmek üzere bugün meclise getirildi.

Söz konusu yasa tasarısıyla Yunanistan, İyon Denizi’nde, İyon Adaları’ndan Mora Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Tenaro Burnu’na kadar olan deniz bölgesinde karasularını 12 mile çıkarıyor.

Anayasa'nın 27. maddesi, devlet sınırlarındaki herhangi bir değişikliğin milletvekillerinin salt çoğunluğuyla çıkacak bir yasayla gerçekleşebileceğini öngörüyor.

Yasa tasarısı, ele alındığı komisyonda Yunanistan Komünist Partisi (KKE) dışındaki tüm siyasi partiler tarafından prensipte kabul edildi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis mecliste yaptığı konuşmada, Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin 3’üncü maddesince İyon Denizi’nde "egemenlik hakları olduğunu" savunarak, Yunanistan'ın İyon Denizi’nde kara sularını 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarmayı planladığını belirtmişti.

Yunanistan’ın, "kara sularını genişletme hakkını gelecekte diğer deniz alanları için de kullanabileceğini" söyleyen Miçotakis, İtalya ile İyon Denizi, Mısır ile Doğu Akdeniz için yapılan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmalarını Yunanistan için "tarihsel ve siyasi öneme sahip" olarak nitelendirmişti.

Haberler


Sakız Adası’ndaki yangına müdahale devam ediyor

Drama’da orman yangını

DEB Partisi Avrupa sahnesinde güçleniyor: EFA başkan yardımcılıklarından biri Batı Trakya Türk Azınlığına

Avukat İlker Çavuşoğlu: “B. Trakya’da Adalet Arayışı”

Avukat Ahmet Kara: “Yunanistan topu taca atmayı bırakmalı”

Soğuksu sahilinde Portokaloglu ve Koçiras konseri

Sıcak hava dalgası geliyor

Celal Bayar Lisesinden çıkamıyorum…

Türk azınlığının eğitim mücadelesi bir hak ve bir gelecek meselesidir

Dünyevileşme Hastalığı

AİHM, İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneğinin başvurusunu kabul etti

Sakız Adası’nda yangın nedeniyle bazı köyler tahliye ediliyor