Anasayfa

19-01-2021
Kara sularıyla ilgili yasa tasarısı mecliste
Dışişleri Bakanlığı'nın, Yunanistan'ın İyon Denizi'nde karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasını öngören yasa tasarısı bugün meclis genel kuruluna geliyor.
19 Ocak 2021 Salı

"Mora Yarımadası'nda Tenaro Burnu'na kadar İyon Deniz bölgesi ve İyon Adaları'nda kara sularının genişliğinin belirlenmesi" isimli yasa tasarısı genel kurulda görüşülmek üzere bugün meclise getirildi.

Söz konusu yasa tasarısıyla Yunanistan, İyon Denizi’nde, İyon Adaları’ndan Mora Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Tenaro Burnu’na kadar olan deniz bölgesinde karasularını 12 mile çıkarıyor.

Anayasa'nın 27. maddesi, devlet sınırlarındaki herhangi bir değişikliğin milletvekillerinin salt çoğunluğuyla çıkacak bir yasayla gerçekleşebileceğini öngörüyor.

Yasa tasarısı, ele alındığı komisyonda Yunanistan Komünist Partisi (KKE) dışındaki tüm siyasi partiler tarafından prensipte kabul edildi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis mecliste yaptığı konuşmada, Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin 3’üncü maddesince İyon Denizi’nde "egemenlik hakları olduğunu" savunarak, Yunanistan'ın İyon Denizi’nde kara sularını 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarmayı planladığını belirtmişti.

Yunanistan’ın, "kara sularını genişletme hakkını gelecekte diğer deniz alanları için de kullanabileceğini" söyleyen Miçotakis, İtalya ile İyon Denizi, Mısır ile Doğu Akdeniz için yapılan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmalarını Yunanistan için "tarihsel ve siyasi öneme sahip" olarak nitelendirmişti.

Haberler


İskeçe’nin ünlü tatlıcısı Bahadır Cemiloğlu’nun vefatı İskeçe’yi yasa boğdu

Ramazan’da camiye provokasyona Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan sert tepki

Büyük Derbent’te geleneksel iftar buluşması devam etti

Başkonsolos Ünal saldırıya uğrayan Hürriyet Camii’ni ziyaret ederek Cuma namazı kıldı

BTAYTD Kadınlar Kolu’ndan Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Hürriyet Camii’nin duvarına haç işareti çizildi

Balkanlar, YTB’nin Üsküp iftarında buluştu

ELGA ödemeleri başlıyor

BTTDD eski genel başkanı Necmettin Hüseyin Adaletoğlu annesini kaybetti

Özgür Ferhat’tan Narlıköy–Yassıköy yoluna acil önlem çağrısı

Çilingir Mahalle’de iftar geleneği yoğun katılımla gerçekleşti

Mustafçova’da muhteşem iftar buluşması