Anasayfa


19-01-2021
Kara sularıyla ilgili yasa tasarısı mecliste
Dışişleri Bakanlığı’nın, Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasını öngören yasa tasarısı bugün meclis genel kuruluna geliyor.
19 Ocak 2021 Salı

“Mora Yarımadası’nda Tenaro Burnu’na kadar İyon Deniz bölgesi ve İyon Adaları’nda kara sularının genişliğinin belirlenmesi” isimli yasa tasarısı genel kurulda görüşülmek üzere bugün meclise getirildi.

Söz konusu yasa tasarısıyla Yunanistan, İyon Denizi'nde, İyon Adaları'ndan Mora Yarımadası'nın güney ucunda yer alan Tenaro Burnu'na kadar olan deniz bölgesinde karasularını 12 mile çıkarıyor.

Anayasa’nın 27. maddesi, devlet sınırlarındaki herhangi bir değişikliğin milletvekillerinin salt çoğunluğuyla çıkacak bir yasayla gerçekleşebileceğini öngörüyor.

Yasa tasarısı, ele alındığı komisyonda Yunanistan Komünist Partisi (KKE) dışındaki tüm siyasi partiler tarafından prensipte kabul edildi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis mecliste yaptığı konuşmada, Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin 3'üncü maddesince İyon Denizi'nde "egemenlik hakları olduğunu" savunarak, Yunanistan’ın İyon Denizi'nde kara sularını 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarmayı planladığını belirtmişti.

Yunanistan'ın, "kara sularını genişletme hakkını gelecekte diğer deniz alanları için de kullanabileceğini" söyleyen Miçotakis, İtalya ile İyon Denizi, Mısır ile Doğu Akdeniz için yapılan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmalarını Yunanistan için "tarihsel ve siyasi öneme sahip" olarak nitelendirmişti.

Haberler


Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi

Ünlü tenor Hakan Aysev Gümülcine’ye geliyor

DEB Partisi ve EFA’dan ortak etkinlik

Pervin Hayrullah ‘Ezilen Halklar Konferansı’na katıldı

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı ligde 18. kez şampiyon oldu

Yunanistan, AB’nin Türkiye ile ilişkiler hakkındaki kararlarından memnun