Anasayfa


01-02-2021
Η Κυβέρνηση θέλει εκλογές αλλά δεν ξέρει πως και πότε θα τις κάνει
Όλες οι δημοσκοπήσεις μετά τον Ιούλιο του 2019 επιβεβαιώνουν το σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. στα επίπεδα του 35 έως 39% έναντι 20 έως 24% του ΣΥΡΙΖΑ, 6 έως 7% του Κινήματος Αλλαγής, 5-6% του ΚΚΕ, και 3 έως 4% των κομμάτων των κ.κ. Βελόπουλου και Βαρουφάκη που εκπροσωπούνται στην σημερινή Βουλή.
1 Şubat 2021 Pazartesi

Οι δημοσκοπικές αυτές επιδόσεις θα έβαζαν σε πειρασμό την κάθε κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, αφού δεν είναι σύνηθες γεγονός στο μέσον ενός εκλογικού κύκλου ένα κυβερνητικό κόμμα να καταγράφει τόσο μεγάλες διαφορές από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο λόγος που με την τοποθέτηση Βορίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια των εκλογών δεν είναι άλλος από το πολιτικό προφίλ του νέου υπουργού, που διατηρεί στενές σχέσεις με αυτοδιοικητικούς και κομματικούς παράγοντες της Ν.Δ. σε όλη την επικράτεια και είναι ταυτισμένος με την βαθιά ιδεολογική και πολιτική του αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν εκείνος, άλλωστε, που τον Αύγουστο του 2018 μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές.» ...

Ήδη, οι κ.κ. Βορίδης και Πέτσας στο υπουργείο Εσωτερικών δρομολογούν το νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον οποίο ενταφιάζεται η απλή αναλογική που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο του Κλεισθένη που είχε ψηφιστεί με υπουργό τον κ. Σκουρλέτη.

Κάπως έτσι, η Ν.Δ. θέλει να τελειώσει και την απλή αναλογική που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές για το εθνικό κοινοβούλιο και αφού τις «κάψει» να προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, εξασφαλίζοντας αφενός μία πλήρη νέα τετραετία και αφετέρου φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα και την αντιπολίτευση συνολικά.

Για να συμβούν όμως όλα αυτά τα θαυμαστά επιτεύγματα για τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για την διενέργεια εκλογών. Και αυτός ο χρόνος σίγουρα δεν τοποθετείται τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο, οπότε εικάζεται μετά σχετικής βεβαιότητας ότι η Ελλάδα θα βιώνει δύσκολες στιγμές από την πανδημία του Covid 19, που δεν θα αφήνει περιθώρια τεχνικά αλλά και πολιτικά για την προκήρυξη και διενέργεια πρόωρων εκλογών. Οι πιο απαισιόδοξοι, μάλιστα, με τους σημερινούς αργούς ρυθμούς που τρέχουν οι εμβολιασμοί καθημερινά στην Ελλάδα, δεν βλέπουν πώς μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021 με την διάχυση της τουλάχιστον στο 60% των ενήλικων πολιτών.

Επειδή, όμως, οι εκλογές κρίνονται κατά μεγάλο ποσοστό στο πεδίο της οικονομίας, η Ν.Δ. κινδυνεύει να χάσει αυτόν τον άτυπο αγώνα με τον χρόνο που δίνει αυτή την στιγμή σε ό,τι αφορά την πολιτική της ηγεμονία. Κανείς δεν μπορεί αυτή την στιγμή να προσδιορίσει ποιος θα είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος από την εξαφάνιση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν ή ακόμα και να ανοίξουν για τους πελάτες τους μετά τα αλλεπάλληλα lock down που έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία.

Θα πρυτανεύσει, λοιπόν, στις επιλογές των ψηφοφόρων η ευφορία από την προοπτική επανόδου στην κανονική ζωή μετά από μήνες ενός βασανιστικού εγκλεισμού με διακύβευμα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας; Θα κυριαρχήσει ένα αίσθημα επιβράβευσης της κυβερνητικής πολιτικής που έδειξε καλά αντανακλαστικά στην πρώτη φάση της πανδημίας ή αντιθέτως θα πάρει την πρωτοκαθεδρία ο θυμός και η τιμωρητική λογική για ό,τι συνέβη, για τους χιλιάδες θανάτους στις ΜΕΘ των νοσοκομείων και για τις ανορθογραφίες διάφορων αντιφατικών πολιτικών αποφάσεων;

Στατιστικά, μια διαφορά της τάξεως των 10-12 μονάδων ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο κόμμα είναι απίθανο να ανατραπεί σε έξι μήνες στο ελληνικό εκλογικό σώμα. Είναι ο λόγος για τον οποίο η Ν.Δ. επείγεται για εκλογές και δεν το κρύβει. Θα μπορέσει όμως να τις κάνει;

Είναι η πρώτη φορά από την μεταπολίτευση που ο χρόνος των εκλογών δεν κρίνεται από τις προτεραιότητες και την βούληση ενός πανίσχυρου πρωθυπουργού, αλλά από εξωγενείς παράγοντες που επικαθορίζουν πια τις ζωές μας και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν ακόμα και σε βάθος εξαμήνου.

Κάποιοι αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται μετανιωμένος για το ότι δεν προκήρυξε πρόωρες εκλογές με την συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης της Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2020, όταν τα μέτρα είχαν αρθεί και η ζωή είχε επιστρέψει σε μία τυπική κανονικότητα, τα προβλήματα με την Τουρκία δεν είχαν διογκωθεί τόσο πολύ η εσωκομματική αντιπολίτευση με κορυφαίο του χώρου τον κ. Σαμαρά δεν είχε λάβει θέσεις μάχης, πριν ανατραπούν και πάλι όλα από τα τέλη Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους …


Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu