Anasayfa


01-02-2021
29 Ocak İzmit’te anıldı
İzmit’te yaşayan Batı Trakyalılar, 29 Ocak anısına şehirdeki “Milli Kimlik ve Direniş Anıtı”na karanfil bıraktılar. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şube Başkanı Yüksel Öztürk 29 Ocak Milli Direniş Günü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.
1 Şubat 2021 Pazartesi

İzmit Fevziye Caddesi’ndeki anıtın önünde yapılan açıklamaya İzmit Şube Başkanı Yüksel Öztürk ve Genel Başkan Necmettin Hüseyin katılım sağladı.

Yüksel Öztürk, "Azınlığın milli kimliğini yok saymaya yönelik kararlara karşı canı pahasına göstermiş olduğu bu onurlu duruş, bugün 'Milli Kimlik ve Direniş Günü' olarak adlandırılmakta ve ülkemizde olduğu gibi Batı Trakyalıların yaşadığı birçok ülkede çeşitli etkinliklerle anılmaktadır" dedi.

İzmit Şube Başkanı Yüksel Öztürk açıklamasında , “Batı Trakya Yunanistan sınırları içerisinde kalan ve statüsü 24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması ile belirlenmiş yaklaşık 150 bin Türk azınlık mensubunun yaşadığı bölgenin adıdır. Bu azınlık Yunanistan'a emanet edildiği tarihten itibaren çok çeşitli haksızlıklar ile karşılaşmış ise de verdiği mücadelesinde hiç bir zaman meşruiyetin dışına taşmamış, milli ve manevi değerlerine ilişkin her türlü saldırılar karşısında onurlu bir duruş sergilemiştir. Bundan tam 33 yıl önce bugün verilen mücadelenin bayraklaştığı gün olmuş ve azınlık tarafından 29 Ocak tarihi Milli Direniş Günü olarak adlandırılmıştır.”

Yunanistan’ın bu güne kadar Batı Trakya Türk’üne yaptığı uygulamalardan bahseden Yüksel Öztürk, açıklamasında şu şekilde devam etti, “Azınlığın milli kimliğini yok saymaya yönelik kararlara karşı canı pahasına göstermiş olduğu bu onurlu duruş, bugün 'Milli Kimlik ve Direniş Günü' olarak adlandırıldı. Ülkemizde olduğu gibi Batı Trakyalıların yaşadığı birçok ülkede çeşitli etkinliklerle anılmaktadır.” dedi.

NECMETTİN HÜSEYİN

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Necmettin Hüseyin ise “Var oluş mücadelemizi anlatmak için her yıl farklı yerlerde bir araya geliyoruz. Sesimizi dünyada duyurmak için bir çok etkinlik ve anma programı düzenliyoruz. Yunan iradesi her ne kadar bizi azınlık olarak yok saysa da varlığımızı sonsuza kadar sürdüreceğiz. “ dedi.

Başpiskopos İeronimos'un bir televizyon kanalında katıldığı programda, "İslam’ın bir din olmadığını" ve "Müslümanların savaş yanlısı insanlar olduğunu" söylediğini hatırlatan Hüseyin, şöyle konuştu: "Maalesef Başpiskoposun yaptığı açıklama Müslüman alemine, İslam dünyasına hakarettir. Yunanistan Anayasasını ihlal eden açıklamada ne diyor biliyor musunuz, 'İslamiyet dini, bir din değildir. İnananları da yayılmacılığı örgütleyen siyasi parti sempatizanlarıdır' diyor. Bu hakaret karşısında kendilerini hem özre davet ediyoruz hem de Yunan makamlarının harekete geçerek Başpiskoposun yargılanmasını talep ediyoruz."

Haberler


GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler