04-11-2015
Din İşleri Bakanlığı'ndan 'Yatay geçiş yasağı' sorusuna cevap geldi
Potami Partisi Rodop milletvekili İlhan Ahmet'in üniversitede okuyan Batı Trakyalı azınlık öğrencilerine uygulanan 'Yatay geçiş yasağı' ile ilgili soru önergesine; Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakan Yardımcısı Sia Anagnostopulu cevap verdi.
Söz konusu cevaba ilişkin olarak milletvekili İlhan Ahmet'in basın bürosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Batı Trakya azınlık öğrencilerinin yatay geçişleriyle ilgili meclise yatırdığımız soru önergesine karşılık Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakan Yardımcısı Sia Anagnostopulu'dan aldığımız cevabı orjinal olarak sizlere aktarıyoruz. Cevapta diğerlerinin yanı sıra " Yunan vatandaşı Batı Trakya azınlık üyelerinin yüksek öğretim kurumlarına özel kategori statüsünde girişleri, ülke üniversitelerine kabul sayısını aşma durumu yaratmış ve bu kategori yatay geçiş hakkı olan öğrenciler karşısında sistematik olarak muafiyet sebebi oluşturmuştur" denildi.
"SİZE POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUM, DAHA NE İSTİYORSUNUZ?"
Daha sonra milletvekili İlhan Ahmet 'İlhan Ahmet'in Beyanatı' başlığı altında cevaba ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
"Kendi söylemlerine göre sol bir iktidarın bakanı olduğunu belirten Eğitim Bakan Yardımcısı'nın bu kategorideki öğrencilerin istisnai olarak 3. derece eğitime girişlerini "Maksimum arz" olarak tanımlaması ve Batı Trakya azınlık öğrencilerinin Yunan üniversitelerine yatay geçiş konusunu ayrımcılık olarak görmemesi beni hayretler içinde bırakmıştır. Böylelikle, "pozitif ayrımcılık" kavramını tamamen yok sayarak, devletin azınlığa karşı kabul edilemez bir şekilde hitaben "size pozitif ayrımcılık yapıyorum, daha ne istiyorsunuz?" dediğini görüyoruz.
Bakanlık, bakanın kararını tamamen kanuni olduğunu savunarak, meydan okurcasına azınlığı yok sayarak, binlerce aile için müthiş ekonomik problemlerin olduğu bir dönemde kanunun öngörmüş olduğu kriterleri ve ekonomik önkoşulları yok sayarak, Yunan toplumu içinde büyük bir eşitsizlik yaratarak, düzenlemenin varoluşunu savunduğuna inanıyor.
Son olarak, sayın bakan yardımcısı, azınlığı yine yok sayarak mevcut düzenlemeyi değiştireceğine dair en ufak bir ümit vermemekle beraber, yalnızca genel yatay geçiş değişiklikleri içerisine eklemektedir. Sözün kısası hükümet, her halükarda ülkenin ilerici insanları için kabul edilemez ve tehlikeli algılar benimseyerek Batı Trakya azınlığını yok saymakta ve öğrencilerin üniversitelere girişlerini "pozitif ayrımcılık" değil de son derece aşırı ve ayrıcalıklı bir arz olarak görmektedir."