Anasayfa


22-02-2021
Yunanistan'da bulunan Türk mezarları için anıt yapılması önerisi
Marmara Üniversitesi Mimarlık Tarihçisi Dr. Neval Konuk, Yunanistan'ın Halkidiki ilinde bulunan Türk mezarlarıyla ilgili, naaşların toplanacağı bir anıt yapılması önerisinde bulundu.
22 Şubat 2021 Pazartesi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı adına 2006 yılından itibaren Yunanistan'da envanter çalışması yapan Dr. Neval Konuk, Yunanistan'ın Halkidiki ilindeki Gargara köyünde çıkan Türk mezarlarıyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulundu.

Yunanistan'ın Halkidiki ilinin Nea Propontida (Yeni Bandırma) Belediyesi içinde yer alan Osmanlı dönemindeki adıyla Gargara, Yunanca adıyla Simantra köyündeki spor salonu inşası sırasında Osmanlı mezarlığı bulunduğu haberlerini değerlendiren Konuk, kendisinin 2009-2010 yılları arasında o bölgede araştırmalar yaptığını, o dönem mezarlık yerini tespit ettiğini belirterek, "Gargara'da 2009-2010 yıllarındaki çalışmalarım sırasında bir çeşme kalıntısı ile mezarlık yeri tespitinde bulundum. Ancak o dönem herhangi bir mezar taşı ya da taş parçası bulunmuyordu. Muhtemelen inşaat sırasında ortaya çıkmıştır. Günümüzde o köyde hiçbir Müslüman ve Türk yaşamıyor." dedi.

Konuk'un, 2009 yılında Halkidiki'deki bir okulun bahçesinde tespit ettiği mezarlık yeri, Yunan basınında yeniden gündeme geldi.

Yunan basınında 11 Şubat'ta bir spor salonu inşaatı çalışmaları sırasında mezarlıkların ortaya çıktığı haberlerinin ardından Türkiye'nin Selanik Konsolosluğu'nun harekete geçerek Yunan yetkili makamlarıyla temasa geçtiği bilgisini veren Konuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yunan basınında yer alan haberlere göre, naaşlara ait kemikler kaldırılmış. Hepsi toplanıp bir yere mi defnedilmiş, henüz bilinmiyor. Türkiye'nin Selanik Konsolosluğu, Yunan yetkili makamlarıyla temas halinde. Köydeki mezarlık yerinde dedeleri bulunan ve Antalya'da ikamet eden Mimar Şeyda Güvenç'in belediye sitesine attığı maile verilen cevapta ise, 'Saygı ve özenle mezarlar kaldırılmıştır. İtina ile yaptığımız bu çalışma bir yıldan fazla sürdü' denildi. Verilen bu cevaptan mezarlık alanına inşaatın bir yıl önce başladığı, ancak alanın tamamında yer alan naaşların kaldırılması sonrasında haber olduğu anlaşılıyor."

"NAAŞLARIN TOPLANACAĞI BİR ANIT YAPILMALI”

Konuk, "Gargara köyünde 201 mezar tespit edildi. Bulunabilen naaşların toplanacağı bir anıt yapılmalı. Hepsinin ruhları huzur bulsun ve mekanları cennet olsun. Bulunan 201 mezar için bir dini tören düzenlenmeli." diye konuştu.

Yunan belediyesi tarafından yapılan kazının 10 Şubat 2021'de tamamlandığını aktaran Konuk, "Halkidiki Eski Eserler Kurumu, arsa üzerinde kurtarma kazısını tamamladıklarının bilgisini belediyeye vermiş. Belediye kalıntılar çıkınca burada bir seneyi aşkın kurtarma kazısı yapmış. Kurtarma kazısı esnasında okulun 780 metrekarelik bahçesinde çıkarılan 201 mezarın fotoğrafları çekilip ve ölçeklendirildikten sonra kaldırılmıştır." ifadelerini kullandı.

"KÖYDE 167 TÜRK AİLESİ BULUNUYORDU”

Köyde şu an hiçbir Müslüman ve Türk yaşamadığını aktaran Konuk, şu değerlendirmede bulundu:

"Köyde yaşayan yaklaşık 500 kişiden oluşan 167 Türk ailesi bulunuyordu. Mübadelede bu aileler, Fethiye, Bursa'nın Gemlik ilçesi, İçel ve İstanbul'un Beşiktaş ilçesine geldiler. Bir kısmı da eski adı Çikinoba olan Antalya Güzeloba köyünde iskan edildi. Günümüzde Selanikli Köseler Sülalesi olarak bilinmektedirler. Genelde Güvenç, Gündoğar, Apa soyadlarını taşıyorlar. Mesleklerine bakıldığı zaman, tamamına yakını çiftçidir. Bir nalbantçı, demirci ve helvacı da vardır."

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret