Anasayfa


19-03-2021
ertnews.gr: “Türkiye azınlık konusunu masaya getirdi, Yunanistan kabul etmedi”
Geçtiğimiz günlerde Atina’da gerçekleşen Türkiye ile Yunanistan arasındaki görüşmelerde Türkiye’nin Batı Trakya Türk Azınlık konusunu gündeme getirdiği belirtildi.
19 Mart 2021 Cuma

Yunanistan devlet televizyonunun haber sitesi ertnews.gr’da yayımlanan haber – yorumda, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Themistoklis Demiris arasında yapılan görüşmede, Türk tarafının “azınlık” konusunu masaya getirdiği ifade edildi.

“ANKARANIN AZINLIĞI İLGİLENDİREN KONULARA MÜDAHALE HAKKI YOK”
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde, Yunan tarafının, azınlıklarla ilgili temel anlaşma olan Lozan Barış Antlaşması’na taraf olan Türkiye’nin, Batı Trakya’daki azınlık konularına karışma hakkının olmamasını dile getirdiği belirtildi.

Haber – yorumda, Yunan dışişleri bakanlığının “azınlık” konusunun Türkiye ile Yunanistan arasında ikili konu olmadığını ve Ankara’nın Yunanistan vatandaşı olan azınlık üyelerinin yaşam şartları ve azınlık konularındaki hukuki çerçeveyle ilgili olarak müdahale hakkının olmadığını ifade ettiği öne sürüldü.

Haberde, Türk tarafının görüşme gündemine getirdiği “azınlık” konusuyla ilgili ayrıntılı bilgi verilmediği, görüşmelerin gizli tutulduğu dile getirildi.

Pierros Canetakos imzalı haberde, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandros Papaioannu’nun Yunanistan’ın 1923 Lozan Antlaşmasına harfiyen uyduğunu belirttiği ve Batı Trakya’daki Müslümanların Yunan vatandaşı olduğunu hatırlattığı dile getirildi. Öte yandan Atina, Lozan Antlaşması’ndan uzaklaşan tarafın Türkiye olduğunu ve Türk derin devletinin bazen baskıcı uygulamalar bazen de 1955’te olduğu gibi terör uygulayarak İstanbul’daki Rum azınlığını ekonomik ve sosyal olarak yok ettiğini öne sürdü.

“ertnews.gr” sitesinde yer alan haberde, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’nun faaliyetlerinin yoğun olduğu, öte yandan Lozan Antlaşmasındaki net ifadelere rağmen bölgedeki DEB Partisi’nin “Türk kimliği” konusunu sürekli gündeme getirdiği, bu durumun geçtiğimiz günlerde ERT televizyonu için bölgeye yapılan ziyaret sırasında da görüldüğü kaydedildi.

“AZINLIĞI ARAÇ HALİNE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR”
ERT teleziyonunda yayınlanan “Özel Görevler” programı için geçtiğimiz günlerde Batı Trakya’da çekim yapan Pierros Canetakos’un kaleme aldığı haber – yorumda, Türkiye’nin bölgedeki farklı kimliklere baskı yaptığı ve azınlığın büyük bir bölümünü etkileyerek araç haline getirmeye çalıştığı öne sürüldü.

Yazının sonunda ise Ankara’nın, Arnavutluk, Bosna ve Bulgaristan gibi diğer Balkan ülkelerindeki Müslüman azınlıklarla da ilgilendiği belirtildi. Bu durumun sadece Yunanistan’ı ve komşu ülkeleri değil, Avrupa Birliği’ni ilgilendirdiği de iddia edildi.

Haberler


ABD Dışişleri Bakanlığının 2023 Yunanistan İnsan Hakları Raporu yayımlandı

Batı Trakya Türk heyeti AGİT toplantısına katıldı

Avrupa Parlamentosu, AB’nin yeni mali kurallarını onayladı

Celal Bayar Azınlık Lisesi ‘Matematik Festivali’ne katıldı

Demokratik Güç Listesi: ‘Yerel kaynaklara ve genç yeteneklere destek olun’

Topsidis doludan zarar gören köyleri ziyaret etti

Girit’te Suda Deniz Üssü yakınlarındaki ormanlık alanda yangın çıktı

Mucize Tiyatrosu ayakta alkışlandı

Kipi Gümrük Kapısının iyileştirilmesi projesi için ilk adım atıldı

Türkiye ile Yunanistan arasında Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı

Olimpiyat ateşi Batı Trakya’dan geçti

Caner İmam doludan zarar gören köyleri ziyaret etti