Anasayfa


13-04-2021
Millet Gazetesi’ne 50 bin euroluk tazminat davası
“İslam Dini Din Öğreticileri Derneği”, Millet Gazetesi aleyhine tazminat davası açtı.
13 Nisan 2021 Salı

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kabul etmediği “240 İmam Yasası” uyarınca devlet tarafından Batı Trakya’daki devlet okullarındaki Türk çocuklarına İslam dini dersini Yunanca vermek üzere tayin edilen din öğreticileri (İerodaskalos) tarafından kurulan “İslam Dini Din Öğreticileri Derneği” (Somatio İerodidaskalon İslamikis Thriskias) başkanı ve dört üyesi Millet Gazetesi aleyhine 50 bin euroluk tazminat davası açtı.

Batı Trakya’daki Türkçe gazetelerden biri olan Millet gazetesinde olayla ilgili olarak yayınlanan haberde şöyle denildi:

“Batı Trakya Türk Azınlığı’nda ‘İerodidaskaloslar’ olarak bilinen ve istenmeyen sözde ‘İslam Dini Din Öğreticileri Derneği’nin Başkanı ve 4 üyesi, Millet gazetesinden dinen haram olan faizi ile birlikte 50.000 euro tazminat talep ediyor.

‘İerodidaskaloslar Derneği’ üyesi 5 sözde din öğreticisi, gazetemizin internet sayfasında 1 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan ‘Miçotakis hükümetinden Türk Azınlığa darbe üstüne darbe’ başlıklı haberinde, itibar ve şereflerini rencide eden ‘yalan’, ‘karalayıcı’ ve ‘iftira’ nitelikli ifadelerin kullanıldığı iddiasıyla tazminat davası açtı.

Millet gazetesinin bahse konu haberinden şikayetçi olan ‘İerodidaskaloslar Derneği’nin Başkanı Mehmet Mustafa ve üyelerinden Ahmet Ali Abdullah, Mustafa Baş Mustafa, Mustafa Baş Mehmet ve İlyas Hüseyin isimli sözde ‘İslam Dini Din Öğreticileri’ gazetemizden 50 bin euro tazminat talebiyle İskeçe Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurdular.

6 Nisan Salı günü Avukat Stergios Kellis tarafından yatırılan dava dilekçesi 8 Nisan Perşembe günü Millet gazetesine ulaştırıldı. Açılan tazminat davası 15 Kasım 2021 Pazartesi günü İskeçe'de görüşülecek.”

“SÖZDE DİN ADAMLARI HARAM OLAN FAİZİ TALEP EDİYOR”
Millet Gazetesi, tazminat davasını duyurduğu haberinde, “Millet gazetesinin haberinden şikayetçi olan ve dava dilekçesinde isimleri geçen sözde ‘İslam dini öğreticileri’, her birine ayrı ayrı 10'ar bin euro olmak üzere toplam 50.000 euro tazminatı İslam dininde haram olan faizleriyle birlikte talep ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

Haberde, “Millet gazetesi, ‘karalayıcı ve iftira nitelikli ifadeler’ içerdiği iddia edilen haberde, Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'nın Azınlığımızı yok sayarak keyfi olarak hazırladığı ve Tayinli Müftü Naiplerinin Gümülcine ve İskeçe'de bulunan medreselerde Encümen Heyeti Başkanı olmalarını öngören yasayı ele almıştı. Haberde konu, kapsamlı bir şekilde analiz edilmiş ve bu çerçevede Azınlık nezdinde kabul görmeyen İerodidaskalos'lar meselesi toplumumuzun tepkileri doğrultusunda yansıtılmıştı.” denildi.

HAKARET KABUL ETTİKLERİ TABİRLERİ DAVA DİLEKÇESİNDE KENDİLERİ KULLANMIŞLAR
Millet Gazetesi’nin konuyla ilgili haberi şöyle devam etti:

“Dava dilekçesinde kendilerine ‘sözde din öğreticileri’ denmesinden rencide olduklarını ifade eden 5 bakanlık memurunun, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı için ‘Sözde Türk Azınlık’ tabirini kullanmaları da dikkat çekti. Rencide edici ve hakaret olarak kabul ettikleri tabirlerle, kabul etmeseler de mensubu oldukları Batı Trakya Müslüman Türk Toplumunu ‘Sözde Türk Azınlık’ olarak ifade etmeleri, kendi toplumlarına ve özlerine ne denli yabancılaştıklarının göstergesi olarak dikkatlere takıldı.”

Gazetenin tazminat davasını duyurduğu haberi şu ifadelerle son buldu: “Anlaşılan o ki, Batı Trakya Türk Azınlık toplumu, insan hakları ve uluslararası anlaşmalara aykırı bir şekilde yapılan müdahale ve baskılara karşı tepki gösterdiğinde, devlet mekanizması harekete geçerek farklı şekillerde susturma yöntemlerine başvurmaktadır. Açılan bu davalar da bunun en açık göstergelerinden biri olarak tarihi kayıtlara geçmektedir.”

Haberler


Celal Bayar Azınlık Lisesi’nde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı

Koruma altındaki 47 vahşi hayvan zehirlenerek öldürüldü

Burhan Baran’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneğinde nöbet değişimi

Mecliste yumruklu saldırı!