28-10-2026
İsrail Büyükelçiliği bağış için İskeçe’deki bir okulu seçti
İsrail’in Atina Büyükelçiliği, 28 Ekim “OHİ” bayramı dolayısıyla İskeçe’deki bir kilise okuluna eğitim teknolojisi ve ekipman bağışlayacağını duyurdu. EFSYN’de yayımlanan haberin altındaki okuyucu yorumlarında ise İsrail’in Filistin politikalarına yönelik eleştiriler öne çıktı.

İsrail’in Atina Büyükelçiliği, Yunanistan’ın 28 Ekim “OHİ” bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, İskeçe’deki Örnek Kilise Ortaokulu ve Lisesine eğitim teknolojisi ve ekipman bağışında bulunacağını bildirdi. EFSYN gazetesinde bugün (28 Ekim Çarşamba) yer alan haber, okuyucular arasında tartışmaya yol açtı.
Büyükelçilik, sosyal medya paylaşımında Yunan halkının faşizme karşı mücadelesine atıfta bulunarak, “Yunanistan tarihin doğru tarafında” ifadesini kullandı. Açıklamada, Yunanistan’ın İkinci Dünya Savaşı sırasında gösterdiği direnişin yanı sıra Nazi zulmü döneminde Yahudileri koruyan ve kurtaran Yunanlıların cesaretine de vurgu yapıldı.
BAĞIŞ, “OHİ GÜNÜ” KAPSAMINDA YAPILACAK
Büyükelçiliğin açıklamasına göre, her yıl 28 Ekim’de gerçekleştirilmesi planlanan girişim kapsamında, cesaret, özgürlük ve dayanışma değerlerini temsil eden bir Yunan eğitim kurumuna, topluluğa veya sosyal girişime ödül verilmesi ve bağışta bulunulması amaçlanıyor.
İsrail Büyükelçiliği, bu yıl Eğitim Bakanlığıyla iş birliği içinde İskeçe’deki kilise okuluna modern eğitim teknolojisi ve çeşitli ekipmanlar sağlanacağını bildirdi. Açıklamada, bölgenin İkinci Dünya Savaşı sırasında ağır acılar yaşadığına da dikkat çekildi.
EFSYN OKUYUCULARINDAN İSRAİL’E ELEŞTİRİLER
EFSYN’de yayımlanan haberin altındaki okuyucu yorumlarında, büyükelçiliğin açıklaması ve bağış girişimi eleştirilere konu oldu. Yorumlarda özellikle İsrail’in Filistinlilere yönelik politikaları ve Gazze’de yaşananlar gündeme getirildi.
Bazı okuyucular, İsrail’in Yunanistan’ın faşizme karşı direnişini anan bir açıklama yapmasını eleştirerek, İsrail devletinin Filistinlilere yönelik uygulamalarına dikkat çekti. Bir okuyucu tepkisini “Utanın!” ifadesiyle dile getirirken, başka bir yorumda Yunan halkının tarihsel mücadelesi ile İsrail devletinin günümüzdeki politikalarının birbirinden ayrı değerlendirilmesi gerektiği savunuldu.
Diğer yorumlarda Gazze’deki sivil kayıplar ve çocukların öldürülmesi gündeme getirilirken, Selanik’teki Yahudilerin Nazi işgali sırasında toplama kamplarına gönderilmesi de hatırlatıldı. Böylece tartışma, büyükelçiliğin 28 Ekim mesajının yanı sıra İkinci Dünya Savaşı’nın tarihsel mirası ve güncel siyasi gelişmeler etrafında şekillendi.
BAĞIŞ İÇİN NEDEN İSKEÇE’DEKİ OKUL SEÇİLDİ?
İsrail Büyükelçiliğinin bağış kapsamında İskeçe’deki bir kilise okulunu seçmesi de dikkat çekti. Ancak büyükelçiliğin okul seçiminde hangi ölçütleri esas aldığına ilişkin ayrıntılı bir açıklama yapılmadı.