30-11-2015
Türkiye ile AB arasındaki mülteci zirvesinde anlaşma sağlandı
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Brüksel'de yapılan zirvede anlaşma sağlandı.
Türkiye'den Avrupa'ya mülteci akımını durdurmak için Eylül ayından bu yana süren görüşmelerde anlaşma sağlandı.
Türkiye, 3 milyar Euro mali yardım, AB'ye vizesiz seyahat ve üyelik müzakerelerine tekrar hız verilmesi karşılığında Avrupa’ya göçmen akışını kesecek tedbirler alacak.
Avrupa Birliği, sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye’ye 3 milyar euro’luk maddi destek sağlayacak. Ayrıca AB ile Türkiye arasında her yıl iki zirve yapılmasına karar verildi.
11 yıl sonra gerçekleşen Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi’nden uzlaşı çıktı. Buna göre AB, Suriyeli sığınmacılar için Türkiye’ye 3 milyar euro yardımda bulunacak.
Zirveden çıkan önemli kararlardan biri de, gerekli şartların sağlanması durumunda 2016’nın sonbaharında Türk vatandaşları için vize serbestisinin sağlanması oldu.
Türkiye’nin üyelik sürecinde uzun bir aradan sonra müzakereler yeniden başlayacak. Zirvede, ekonomik ve parasal politika konularını içeren 17. faslın 14 Aralık’ta açılmasına karar verildi. Bazı fasılların açılması için de hazırlıklar 2016’nın ilk çeyreğinde tamamlanacak.
Brüksel’de gerçekleşen zirvede AB ile Türkiye arasında her yıl 2 zirvenin düzenlenmesine yönelik bir karar da alındı.
ZİRVE SONRASI BASIN TOPLANTISI
Belçika’nın başkenti Bürüksel’de düzenlenen ve AB üyesi 28 ülke liderinin katıldığı zirve sonrası, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker kameralar karşısına geçti.
Zirve için "bu gerçekten tarihi bir toplantı" ifadesini kullanan Davutoğlu "Üzerinde anlaştığımız kilit konsept üyelik sürecimizin yeniden canlandırılmasıdır" dedi.
DAVUTOÄžLU: "BUGÜNE KADAR 8 MİLYAR DOLAR HARCADIK"
Sığınmacı krizini çözebilmek için Suriye krizinin çözülmesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti: "Aksi taktirde onlarca ortak eylem planımız olsa da eğer sığınmacı dalgası bu şekilde gelmeye devam ederse Türkiye ve AB çok daha büyük problemlerle karşılaşır. Bu zamana kadar 8 milyar dolar harcadık. Bu 3 milyar euro Suriyeli sığınmacılara veriliyor. Yeniden yerleşim ve diğer uygulanabilir konular önümüzdeki dönemde görüşülecek."
"TÜRKİYE’YE VERİLEN BİR PARA DEÄžİL"
Türkiye’nin ortak eylem planına ilişkin sözlerini yerine getireceğini söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bizmi amacımız çözüm bekleyen sorunlara odaklanmaktı. Ortak eylem planını hayata geçirirsek mülteci sorunu uygun bir şekilde ele alınacaktır. 3 milyar euro da Türkiye için değil, Suriyeli mülteciler için harcanacak. Bizim nihai hedefimiz insan kaçakçılığını ve mültecilere yönelik suçları engellemek ve Avrupa’ya gelen mültecilerin sayısını azaltmak."
JUNCKER’DEN VİZE AÇIKLAMASI
Sığınmacı konusunun zirvenin en önemli nedeni olduğunu kaydeden AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de "Kimsenin sınırlarımızı bizim için korumasını beklemiyoruz. Bu sadece Avrupalılar tarafından yapılmalıdır ama konu Türkiye üzerinden sığınmacı akınına gelince oyunun kurallarında önemli değişkiliğe gidiyoruz. Zirvede üyelik sürecinin yeniden harekete geçirilmesi konusunda da uzlaştık" ifadelerini kullandı.
Vize serbestisi konusuna da değinen Juncker, "bütün gereklerin karşılanmasına" vurgu yaparak şunları söyledi: "Geri kabul anlaşması ile vize serbestisi arasında bağ var. Birlikte değerlendirmeye devam edeceğiz. Bütün şartlar yerine gelirse, vize serbestisinin 2016’nın sonbaharında gündeme gelmesini bekliyorum."
juncker, sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi konusunda 15 Aralık’a kadar bir hazırlık çalışması yapılacağına da vurguladı.
TUSK: "STANDARTLARIMIZ BELLİ"
AB’nin standartlarının belli olduğuna işaret eden AB Konseyi Başkanı Tusk ise "İki taraf da bugün bu sürece ivme kazandırdı. Fakat standartlar mevcudiyetini korumaktadır. Sizin kararlılığınız nedeniyle biz çok umutluyuz. Fakat bizim standartlarımız aynıdır" ifadelerini kullandı.