Anasayfa


01-10-2021
İki Türk azınlık derneğinin daha davası Yargıtay’da görüşüldü
Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin davaları Yargıtay (Arios Pagos) Mahkemesi’nde görüşüldü.
1 Ekim 2021 Cuma

Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin davaları Yargıtay (Arios Pagos) Mahkemesi’nde görüşüldü. 1 Ekim Cuma günü Yargıtay’da görüşülen davada Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği’nin avukatlığını İlker Çavuşoğlu, Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin avukatlığını ise Ahmet Kara üstlendi.

2017 yılında kabul edilen ve AİHM’de dava kazanan kişi ve kurumlara bu kararların Yunanistan tarafından uygulanmasına imkan tanıyan yeni yasaya dayanarak azınlık dernekleri yeniden iç hukuka başvurmuştu.

Hatırlanacağı üzere, AİHM’de dava kazanan kişi ve kurumlara söz konusu kararların Yunanistan tarafından uygulanmasına imkan tanıyan yasa 2017 yılında büyük tartışmalar sonucunda meclisten geçmişti. Batı Trakya Türk azınlık dernekleri söz konusu yasal düzenlemeye dayanarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin azınlık dernekleriyle ilgili kararlarının uygulanması ve derneklere yasal statülerinin verilmesi talebiyle Trakya İstinaf Mahkemesi nezdinde dava açmıştı. Trakya İstinaf Mahkemesi davaları reddedince, dernekler davaları Yargıtay’a (Arios Pagos) taşımıştı.

1 Ekim Cuma (bugün) görüşülen Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin davalarının normal şartlarda 4 – 6 ayda açıklanması bekleniyor.

Bu arada, hatırlanacağı üzere 16 Ekim 2020 tarihinde Yargıtay’da (Arios Pagos) görüşülen İskeçe Türk Birliği davasının sonucu 29 Haziran 2021’de açıklanmış ve Yunanistan Yargıtay Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği’nin yasal statüsünün iade edilmesi talebini bir kez daha reddetmişti.

Haberler


BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı

Koruma altındaki 47 vahşi hayvan zehirlenerek öldürüldü

Burhan Baran’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneğinde nöbet değişimi

Mecliste yumruklu saldırı!

İnhanlı Belediyesinde içme suyu tedariki için 4 milyon euroluk proje

AEK Kadın Voleybol Takımı’nda Yunus Öçal dönemi sona erdi

Gümülcine Başkonsolosluğunda 23 Nisan coşkusu

Çöl tozu Atina’da gökyüzünü kapladı

ABD Dışişleri Bakanlığının 2023 Yunanistan İnsan Hakları Raporu yayımlandı