Anasayfa

12-10-2021
Yunanistan, Fransa için Afrika’ya asker gönderme ihtimalini tartışıyor
Ana muhalefet, Fransa ile yapılan anlaşma gereği Yunanistan’ın Sahel’deki operasyonlara katılmasını tehlikeli bir yol olarak değerlendiriyor.
12 Ekim 2021 Salı

Fransa ile 28 Eylül’de imzalanan ve iki ülke arasında savunma, dış politika ve silahlanma alanlarında iş birliği öngören anlaşma ile ortaya çıkan Yunan askerlerinin Afrika’da görev alması ihtimali tartışmalara neden oluyor.

Başbakan Kiriakos Miçotakis tarafından tarihi olarak nitelendirilen anlaşma, içeriğinde Yunanistan’a getirdiği yükümlülükler açısından muhalefet partilerince eleştiriliyor.

Anlaşma basit şekliyle askeri iş birliği ve stratejik ortaklıkla sınırlı kalmayarak, "Ortak menfaatlerin desteklenmesi için Sahel’de Fransız idaresindeki operasyonlarda olduğu gibi ortak birliklere ya da ortak operasyon alanlarına katılma" kapsamını da içeriyor.

Bu yönüyle iki ülke silahlı kuvvetleri arasında öngörülen iş birliği, Fransa’nın Sahel’de yürüttüğü askeri operasyonlara Yunanistan’ın da iştirakinin yolunu açıyor.

ANA MUHALEFET SAHEL'DEN UZAK DURULMASINI İSTİYOR
Ana muhalefet partisi SİRİZA'ya göre anlaşma, Yunanistan dış politika dogmalarında bir değişime de işaret ediyor. SİRİZA’nın Dış Politika Sorumlusu Yorgos Katrungalos, Yunan askerlerinin yurt dışındaki savaş bölgelerinde olası bir göreve gönderilmesinin, Orta Doğu ve Sahel’de istikrarsızlığın göç akınlarına yol açtığı bir dönemde, Yunanistan’ı sayısız tehditle karşı karşıya bırakacağını ileri sürdü.

SİRİZA lideri Aleksis Çipras ise parlamentoda yaptığı konuşmada, Fransa’nın bölgede hayatını kaybeden askerlerine dikkati çekerek, hükümete Yunan askerlerinin de bölgede hayatını kaybedebileceğine ilişkin uyarıda bulundu.

İKTİDARDAN SAHEL İÇİN "TECRÜBE" YORUMU
Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos ise Fransa’nın, Sahel’deki yerel silahlı kuvvetleri yönlendirip, yardım edip, savaşta destek verdiği operasyonlarının (Advise, Assist and Accompany at fight) bölgede terörizmle mücadele amacı taşıdığını savunurken, Yunanistan’ın bu operasyonlara katılma olasılığını "önemli operasyonel tecrübe" olarak niteledi.

Çipras ise SİRİZA’nın 2023 seçiminde iktidara gelmesi halinde anlaşmanın Yunanistan askeri gücünün Sahel’e gönderilmesinin önünü açan ilgili maddelerini değiştirme sözü verdi.

Haberler


Atina’da alarm: Ünlü gazetecinin oturduğu binada bomba bulundu

Gerdeme köyünde cinayet: 66 yaşındaki adam bıçaklanarak öldürüldü

Maronya Antik Tiyatrosunda unutulmaz bir konser

Olimpiakos, Arjantinli orta saha Lorenzo Scipioni’yi transfer etti

Taşöz’deki yangın kontrol altına alındı

Yunanistan, kira artışında Avrupa şampiyonu oldu

Ege ve Aytekin son yolcuklarına uğurlandı

Liman işçileri, İsrail’e askeri malzeme yüklü gemiyi durdurmak için eylem yapacak

OPEKEPE’de destek ödemeleri mercek altında

Gümülcine Belediyesi ile Esnaf ve Zanaatkârlar Odası ortak çalışma grubu kuruyor

15. Geleneksel Dr. Sadık Ahmet Futbol Turnuvası başlıyor

Batı Trakya Türklerinin örgütlenme özgürlüğü AB raporunda yeniden gündemde