09-01-2016
"Zorunlu eğitim 14 yıl, anaokulu eğitimi iki yıl olsun" önerisi
Yunanistan'da zorunlu eğitimin 10 yılda 14 yıla çıkartılması için çalışma başlatıldı.
Eğitim Bakanı Nikos Filis, eğitim alanında köklü değişikliklere gidileceğini belirterek, zorunlu eğitim süresinin dört yıl daha arttırılarak, 14 yıla çıkartılmasını önerdi. Buna göre, 3 yıllık lise eğitiminin de zorunlu eğitim kapsamına alınması planlanıyor. Zorunlu anaokulu eğitiminin de bir yıldan iki yıla yükseltilmesi hedefleniyor.
Eğitim Bakanı Nikos Filis, eğitimde yapılacak reformlarla ilgili diyalog sürecinin başlaması nedeniyle düzenlenen toplantıda konuştu. Eğitim reformuyla ilgili olarak kişi ve kurumların katılacağı ve Ulusal Diyalog Komitesi tarafından koordine edilecek diyalog sürecinde eğitim alanında yapılacak yeniliklerin önerileceğini ve tartışalacağını anlatan Filis, diyalog sürecine büyük önem verdiklerini kaydetti.
"EÄžİTİME AYRILAN KAYNAK ARTTIRILACAK"
Nikos Filis, eğitimin ekonomik kriz ve memorandum nedeniyle büyük zarar gördüğünü belirterek, beş yıl içinde eğitime ayrılan bütçenin üçte bir oranında azaltıldığını ifade etti. Filis, 2010 yılından bu yana memorandumlar nedeniyle eğitimcilerin gelirinde korkunç boyutta azalma olduğunu söyledi. Eğitim Bakanı, eğitime ayrılan bütçenin arttırılacağını, ayrıca 2016 - 2017 eğitim yılından itibaren yeni öğretmenlerin göreve alınacağını açıkladı.
"UZUN BİR SÜREÇ OLACAK"
Eğitim Bakanı, şu anda ülke genelinde bazı okullarda yapılan tam gün eğitim sisteminin (oloimero sholio) yaygınlaştırılacağını ve tüm okullarda geçerli olacağını söyledi. Filis, eğitim alanındaki reformun bir - iki yılda tamamlanacak bir süreç olmadığını, bunun yıllara yayılacağını ve uzun süreceğini dile getirdi.
Eğitim reformuyla ilgili olarak okul öncesi eğitim, ilkokul eğitimi, ortaöğretim ve yüksek öğretim olmak üzere eğitimin tüm aşamalarıyla ilgili önerilerin sırayla ele alınacağını ifade eden Eğitim Bakanı, diyalog ve istişare sürecinin Mart ayına kadar devam edeceğini söyledi.
14 YILLIK ZORUNLU EÄžİTİM ÖNERİSİ
Eğitim Bakanı Nikos Filis, eğitim reformunun en önemli konu başlıklarından birinin zorunlu eğitim süresinin olduğunu belirterek, bu sürenin dört yıl daha arttırılacak 14 yıla yükseltilmesini önerdi. Bakanlık olarak bu konu üzerinde çalıştıklarını dile getiren bakan Filis, yeni düzenlemeye göre üç yıllık lise eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınacağını anlattı. Filis, lise eğitiminin yanı sıra zorunlu anaokulu eğitiminin de iki yıla çıkartılacağını vurguladı.
Söz konusu önerinin yasalaşması halinde bir çocuğun takip etmek mecburiyetinde olduğu zorunlu eğitim süreci şöyle olacak:
2 yıl anaokulu eğitimi, 6 yıl ilkokul eğitimi, 3 yıl ortaokul eğitimi ve 3 yıl lise eğitimi. Bu durumda bir çocuğun zorunlu eğitim maratonu normal şartlarda 4 yaşında başlayacak ve hiç sınıfta kalmaması halinde 18 yaşında tamamlanacak.
AZINLINLIK KURUMLARININ ÇOCUK KULÜPLERİ NE OLACAK?
Bu arada, Eğitim Bakanı Nikos Filis'in zorunlu eğitim süresinin 14 yıla çıkartılmasını ve anaokulu eğitimini iki yıla yükseltilmesiyle ilgili plan, Batı Trakya Türk azınlığının Türkçe ve Yunanca eğitim verecek azınlık anaokulu talebini yeniden gündeme getirdi. Ayrıca azınlık kurumları çatısı altında faaliyet gösteren çocuk kulüplerinin durumuyla ilgili soru işaretlerine neden oldu.
Bilindiği üzere ilkokula başlayacak çocukların bir yıl boyunca devlet anaokuluna gitme zorunluluğu bulunuyor ve son yıllarda anaokuluna gitmeyen çocuklar ilkokula kaydedilmiyor.
AZINLIK ANAOKULU TALEBİ YENİDEN GÜNDEMDE
Zorunlu anaokulu eğitiminin iki yıla çıkartılması, akıllara azınlığın Türkçe - Yunanca anaokulu talebini getirdi.
Hatırlacağı üzere Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi geçtiğimiz yıllarda Eğitim Bakanlığı'ndan azınlık anaokulu talebinde bulunmuş, anaokulu eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasından sonra zaman zaman bazı azınlık milletvekilleri de meclise sundukları sorularla azınlığın bu talebini dile getirmişlerdi. Anaokulu eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasına rağmen Yunanistan, azınlığın bu talebine bugüne kadar olumlu yanıt vermedi. Zorunlu eğitimin 14 yıla çıkartılması ve anaokulu eğitiminin de iki yıl olması halinde konuyla ilgili nasıl bir politika benimseneceği ve azınlık kurumlarına bağlı çocuk kulüplerinin akıbetinin ne olacağı merak konusu.