Anasayfa

26-11-2021
Zeybek: 'Trakya Kalkınma Komisyonunun raporu hayal kırıklığı yarattı'
İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Trakya Kalkınma Komisyonu'nun nihai raporunu GÜNDEM'e değerlendirdi. Raporun hayal kırıklığı yarattığını belirten Zeybek, tarihi bir fırsatın kaçırıldığını söyledi.
26 Kasım 2021 Cuma

Azınlık kurumlarının sundukları fikirlerin dikkate alınmadığını ifade eden Zeybek, "Azınlık bölgelerine devlet okullarının açılması ve Türkçe'nin seçmeli ders olarak eğitim müfredatına dahil edilmesi, azınlık eğitiminin sorunlarını çözmekten uzak bir yaklaşımdır." dedi.

Milletvekili Zeybek şunları dile getirdi: "Trakya kalkınma komisyonunun nihai kararı bizleri yeni bir hayal kırıklığına uğratmıştır.

Tarihi bir fırsatın kaçırıldığını düşünmekteyim. Arzu ettiğimiz sorunlarımızın çözümü yönünde bir diyalog ortamı oluşamadı. Her ne kadar azınlık kurumları fikirlerini komisyonun dijital platformuna sunmuş olmasına rağmen bu taleplerin hiç birinin kaale alınmadığını görmekteyiz.

Eğitim konusunda yalnızca okullarımızın altyapı sorununun tespiti yetersizdir. Azınlık eğitiminin seviyesinin yükseltilmesi yerine, azınlık bölgelerine devlet okullarının açılması ve Türkçe'nin seçmeli ders olarak eğitim müfredatına dahil edilmesi, azınlık eğitiminin sorunlarını çözmekten uzak bir yaklaşımdır."

Raporun, Batı Trakya'daki müftülük sorununa da çözüm getirmediğini kaydeden Hüseyin Zeybek şöyle devam etti: "Müftülük konusunda da önerilen çözüm sorunu çözmekten çok uzaktır. Kadrosu belli olmayan bir komisyon müftü adaylarını değerlendirecek ve eğitim bakanlığına tayin için uygun gördüğü ismi gönderecek. Vakıflar konusunda ise 2008 yasasının eksikliklerinin giderilmesinden bahsediyor fakat bunların ne şekilde ve ne zaman olacağı konusunda kesin bir tarih vermiyor. İlk defa biraz çekingen bir şekilde de olsa bir bireyin kendini tanımlama hakkından bahsediliyor fakat buradada toplu bir şekilde kendini tanımlama hakkından bahsedilemiyor."

"UMUTLAR BAŞKA BAHARA KALDI"
SİRİZA'nın alternatif rapor hazırladığını ve sorunlara daha gerçekçi bir yaklaşım getirdiğini anlatan Zeybek, "SİRİZA partisi olarak kendi alternatif raporumuzu komisyona sunduk. Partimin raporu azınlık sorunlarına daha gerçekçi bir yaklaşım sergilemektedir. Komisyon yaklaşık bir buçuk yıl çalışmalarını sürdürdü, ben Azınlığımızı temsil eden tek asil üyesiydim. Komisyonun bütün faliyetlerinde yer aldım, defalarca söz alarak görüşlerimi ve Azınlığımızın haklı taleplerini dile getirdim. Büyük bir üzüntü ile Azınlık sorunlarının çözümünde herhangi bir ilerlemenin olmadığını görmekteyiz. Umutlar yine başka bir bahara kaldı.

Haberler


Atina’daki Filistin Temsilcisi Yunanistan’a Filistin devletini tanıma çağrısı yaptı

Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti bölge ürünlerini dünya pazarına sunmak istiyor

Seçmenin önceliği günlük yaşamın iyileştirilmesi

Batı Trakyalı doktorun başkanlığındaki ekipten gururlandıran başarı

Yassıköy Belediyesi, filosuna üç yeni aracı daha kattı  

Gümülcine Belediyesi Brüksel’de “Herkes İçin Şehir” projesini tanıttı

Avrupa, 2030’a kadar savunmada öz yeterlilik hedefi koydu

Topsidis, Brüksel’de AP milletvekilleriyle buluştu

Selanik’teki Atatürk Evinde restorasyonda sona yaklaşıldı

Hüseyin Zeybek: “İşcilerin inasanca yaşama hakkı ellerinden alınıyor”

Stamatis Sakellion’dan dikkat çeken makale: “Batı Trakya’daki kimlik meselesi artık kapanmalıdır”

Naim Süleymanoğlu’nun doğduğu ev müze olarak açılıyor