Anasayfa


26-11-2021
Zeybek: ‘Trakya Kalkınma Komisyonunun raporu hayal kırıklığı yarattı’
İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Trakya Kalkınma Komisyonu’nun nihai raporunu GÜNDEM’e değerlendirdi. Raporun hayal kırıklığı yarattığını belirten Zeybek, tarihi bir fırsatın kaçırıldığını söyledi.
26 Kasım 2021 Cuma

Azınlık kurumlarının sundukları fikirlerin dikkate alınmadığını ifade eden Zeybek, “Azınlık bölgelerine devlet okullarının açılması ve Türkçe’nin seçmeli ders olarak eğitim müfredatına dahil edilmesi, azınlık eğitiminin sorunlarını çözmekten uzak bir yaklaşımdır.” dedi.

Milletvekili Zeybek şunları dile getirdi: “Trakya kalkınma komisyonunun nihai kararı bizleri yeni bir hayal kırıklığına uğratmıştır.

Tarihi bir fırsatın kaçırıldığını düşünmekteyim. Arzu ettiğimiz sorunlarımızın çözümü yönünde bir diyalog ortamı oluşamadı. Her ne kadar azınlık kurumları fikirlerini komisyonun dijital platformuna sunmuş olmasına rağmen bu taleplerin hiç birinin kaale alınmadığını görmekteyiz.

Eğitim konusunda yalnızca okullarımızın altyapı sorununun tespiti yetersizdir. Azınlık eğitiminin seviyesinin yükseltilmesi yerine, azınlık bölgelerine devlet okullarının açılması ve Türkçe’nin seçmeli ders olarak eğitim müfredatına dahil edilmesi, azınlık eğitiminin sorunlarını çözmekten uzak bir yaklaşımdır.”

Raporun, Batı Trakya’daki müftülük sorununa da çözüm getirmediğini kaydeden Hüseyin Zeybek şöyle devam etti: “Müftülük konusunda da önerilen çözüm sorunu çözmekten çok uzaktır. Kadrosu belli olmayan bir komisyon müftü adaylarını değerlendirecek ve eğitim bakanlığına tayin için uygun gördüğü ismi gönderecek. Vakıflar konusunda ise 2008 yasasının eksikliklerinin giderilmesinden bahsediyor fakat bunların ne şekilde ve ne zaman olacağı konusunda kesin bir tarih vermiyor. İlk defa biraz çekingen bir şekilde de olsa bir bireyin kendini tanımlama hakkından bahsediliyor fakat buradada toplu bir şekilde kendini tanımlama hakkından bahsedilemiyor.”

“UMUTLAR BAŞKA BAHARA KALDI”
SİRİZA’nın alternatif rapor hazırladığını ve sorunlara daha gerçekçi bir yaklaşım getirdiğini anlatan Zeybek, “SİRİZA partisi olarak kendi alternatif raporumuzu komisyona sunduk. Partimin raporu azınlık sorunlarına daha gerçekçi bir yaklaşım sergilemektedir. Komisyon yaklaşık bir buçuk yıl çalışmalarını sürdürdü, ben Azınlığımızı temsil eden tek asil üyesiydim. Komisyonun bütün faliyetlerinde yer aldım, defalarca söz alarak görüşlerimi ve Azınlığımızın haklı taleplerini dile getirdim. Büyük bir üzüntü ile Azınlık sorunlarının çözümünde herhangi bir ilerlemenin olmadığını görmekteyiz. Umutlar yine başka bir bahara kaldı.

Haberler


Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor