Anasayfa

06-12-2021
Euro banknotları yeniden tasarlanacak
Avrupa Merkez Bankası (ECB), yaklaşık 20 yıldır tedavülde olan euro banknotlarını yeniden tasarlamayı planladığını bildirdi.
6 Aralık 2021 Pazartesi

ECB'den yapılan açıklamada, euro banknotları için yakında yeniden tasarım sürecini başlatılacağı ve 2024 yılına kadar yeni tasarımların seçileceği belirtildi.

Euro banknotları yeniden tasarım sürecini Euro bölgesindeki insanlardan gelecekteki banknotlar için olası temalar hakkında görüş toplamakla görevli odak gruplarının oluşturulmasıyla başlanacağının aktarıldığı açıklamada, daha sonra her Euro Bölgesi ülkesinden bir uzmana sahip danışma grubunun, ECB’nin Yönetim Konseyi’ne yeni temalardan oluşan bir kısa liste sunacağı kaydedildi.

ECB’nin Yönetim Konseyi’nin, yeni banknotlar basılmadan önce nihai kararı vereceği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ECB Başkanı Christine Lagarde, "20 yıl sonra, her yaştan ve her kökenden Avrupalılar için daha çekici hale getirmek için euro banknotlarımızın görünümünü gözden geçirmenin zamanı geldi." ifadesini kullandı.

Fransa ve Almanya’nın önderliğinde, 11 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin tek bara birimi euroya geçişinin kaydı olarak yürürlüğe girmesine Ocak 1999’da karar verilmiş ve bu tarihten iki yıl sonra bu para birimini kabul eden AB ülkelerinde euro banknot ve bozuk paraları piyasaya sürülmüştü.

Euroyu, 27 AB üyesi arasında Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan olmak üzere 19’u kullanıyor.

Euro Bölgesi olarak adlandırılan bu 19 ülkenin para politikası, ECB ve üye ülkelerin merkez bankalarından oluşan Euro Sistemi tarafından yürütülüyor.

Haberler


Samaras’tan yeni parti sinyali

Dedeağaç Limanı’nda iki çocuk baygın bulundu, aileleri tutuklandı

Serez Hastanesinde oksijen tüpü patladı

Dedeağaç FSRU tesisi 15 Ağustos’tan itibaren yeniden faaliyete geçiyor

Hüseyin Zeybek: ‘Bu bir insanlık kervanıydı’

Gümülcine’de “Bağımlılığın İzinde” konferansı düzenleniyor

Gümülcine Celal Bayar Lisesi kitaplaştırıldı

Eski belediye meclis üyesi silahla vurularak hayatını kaybetti

AOX’un yeni teknik direktörü Angelos Hasiotis

Yahyabeyli köyünde dere yatakları temizleniyor

BTTÖB başkanından eğitim yılı sonu mesajı

Kızılağaç köyüne süt üreticileri için üç fazlı elektrik