Anasayfa

05-01-2022
Türkiye'den Dendias'ın açıklamalarına tepki
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Türkiye’ye yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.
5 Ocak 2022 Çarşamba

Bilgiç, Dendias'ın Türkiye’ye yönelik açıklamalarıyla ilgili, "Yunanistan'ın ülkemizin hak ve çıkarlarını savunma iradesini tehdit olarak nitelendirmesini, bu yönde gerçek dışı bir algı yaratmaya çalışmasını reddediyoruz. Bölgede bir tehdit var ise bu tehdit, Yunanistan'ın gerginliği artırıcı tek taraflı eylemlerinden kaynaklanmaktadır." açıklamasında bulundu.

"KIŞKIRTICI SÖYLEM YENİDEN BAŞLATTIÄžIMIZ İSTİŞARİ GÖRÜŞMELERİN RUHUYLA BAÄžDAŞMAMAKTADIR"
Bilgiç, konuya ilişkin soruya yazılı olarak verdiği yanıtta, Dendias’ın açıklamalarını "kışkırtıcı söylem" olarak nitelendirdi.

Dendias’ın yaptığı açıklamaların popülist iddialar olduğunu söyleyen Bilgiç, "Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın neredeyse her gün yaptığı Türkiye karşıtı beyanlar, barış ve istikrara hizmet etmeyen, gerçeklikten kopuk ve popülist iddialardır. Bu kışkırtıcı söylem, ne iyi komşuluk ilişkileriyle ne de Yunanistan ile yeniden başlattığımız İstişari Görüşmelerin ruhuyla bağdaşmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Bilgiç, açıklamasında Dendias’ın diyalog yerine gerginliği tercih ettiğini ifade ederek, "Dendias'ın bu hezeyanları, Yunanistan'ın ülkemiz ile dürüst ve anlamlı bir diyalog ile ikili meselelerini çözmek ve ilişkilerini geliştirmek yerine, üçüncü taraflardan medet umarak ve Türkiye karşıtı suni ittifaklar yaratarak gerginliği tercih ettiğinin yeni bir kanıtıdır." ifadesini kullandı.

"Kendine güveni olan ülkeler, bu tür davranışlar sergilemez." ifadesini kullanan Bilgiç, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik iddialar ileri sürerken bir yandan da Ege ve Akdeniz’de uluslararası hukuka aykırı maksimalist iddiaları doğrultusunda gerginliği artırıcı eylemlerde bulunduğunu söyledi.

"YUNANİSTAN'I ULUSLARARASI ANTLAŞMALARA SAYGI GÖSTERMEYE DAVET EDİYORUZ"
Bilgiç şunları kaydetti: "Yunanistan'ın ülkemizin hak ve çıkarlarını savunma iradesini tehdit olarak nitelendirmesini, bu yönde gerçek dışı bir algı yaratmaya çalışmasını reddediyoruz. Bölgede bir tehdit var ise bu tehdit, Yunanistan'ın gerginliği artırıcı tek taraflı eylemlerinden kaynaklanmaktadır. Yunanistan'ı bir kez daha popülist saiklerle kışkırtıcı söylem ve faaliyetler yürütmek yerine, sağduyu ve aklıselime dönmeye ve uluslararası hukuka, uluslararası antlaşmalara saygı göstermeye davet ediyoruz."

Dendias, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ile Atina’da gerçekleştirdiği basın toplantısında, Türkiye’nin, silahlandırılması uluslararası hukuka aykırı olan Ege adalarının silahlandırılmasına ilişkin açıklamalarına tepki göstermişti.

Açıklamasında, "Türkiye iyi niyetini göstermek istiyorsa Libya ile yapılan deniz yetki alanlarının belirlenmesine yönelik anlaşmayı iptal etmesi gerekir" ifadesini kullanan Dendias, Türkiye’nin bölgede saldırgan bir politika izlediğini öne sürmüştü.

Haberler


Gökçepınar’da Ramazan bereketi, soydaşlar iftar sofrasında buluştu

Bülent Kamiloğlu’ndan Spartakos tartışmasına ilişkin açıklama

DEB Partisi: ‘Spartakos’un talebi toplumsal barışa ve huzura yönelik saldırıdır’

Danışma Kurulu Spartakos’un taleplerine tepki gösterdi

Mucize Tiyatrosu “Hisseli Harikalar Kumpanyası” oyununu sahneleyecek

Yunanistan, Batı Trakya’dan Bulgaristan’a hava savunma desteği sağlayabilir

Dışişleri Bakanı Yerapetritis: “Suda Üssü tehdit altında değil”

Spartakos, Gümülcine Hastanesinde Türkçenin ve başörtüsünün yasaklanmasını istiyor!

Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş Batı Trakya’yı ziyaret etti

Kültür Bakanlığı Yanya’daki Aslan Paşa Camiinin restorasyonunu üstleniyor

Bu ne perhiz, bu ne Lozan yorumu?

Kimliğe müdahale ve kültürel dayatma - iki olayın düşündürdükleri