Anasayfa

13-01-2022
ABD’nin EastMed’den desteğini çekmesi Atina’da hayal kırıklığı yarattı
ABD’nin "Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi" (EastMed) girişiminden desteğini çekmesi kamuoyunda hayal kırıklığına yol açtı.
13 Ocak 2022 Perşembe

ABD’nin "Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi" (EastMed) girişiminden desteğini çekmesi kamuoyunda hayal kırıklığına yol açtı.

Birçok yayın organında, ABD’nin Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattından desteğini çektiğine ilişkin haberler yer alırken, "Jeopolitik bir fiyasko", "ABD, EastMed’i sabote ediyor" gibi başlıklar öne çıktı.

Basının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, ABD’nin, Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattına ilişkin çekincelerini gayriresmi bir yazı ile (non paper) Yunanistan, İsrail ve Kıbrıslı Rumlara ilettiği bildirildi. ABD’nin dile getirdiği çekinceler arasında projenin ekonomik açıdan sürdürülebilir olmaması ve çevresel hassasiyetlere uzak olması gösterildi.

Konuya ilişkin haberlerde, Washington’ın Yunanistan’a gönderdiği yazıda, projenin Türkiye ile bölgede gerginliğe neden olduğuna da dikkat çekildiği ifade edildi. ABD’nin ilgisinin bölgedeki elektrik temelli projelere kaydığı belirtilerek, ABD’nin bölgedeki diğer ortak projeleri desteklemeye devam edeceği ileri sürüldü.

Kathimerini gazetesinin haberinde, projenin ekonomik açıdan sürdürülebilirliğine ilişkin şüphelerin daha önce de dile getirildiğine dikkat çekilerek, "EastMed boru hattının sürdürülebilirliğinden şüphe etmek diplomatik alanda Ankara’nın üzerinden bir baskı unsurunu azaltmaktır ve (Güney) Lefkoşa’yı enerji alanındaki taktiğini yeniden belirlemek zorunda bırakır." yorumuna yer verildi.

Gazetede yer verilen enerji uzmanı Mihail Mirianthis’e ait yorumda ise "bu ani hareketin" Yunanistan ve ABD arasında 2021’de imzalanan Karşılıklı Savunma İş birliği Anlaşması’na ilişkin soru işaretleri doğurduğu ifade etti.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ NE DEMİŞTİ?
Gazetecilerin konuya ilişkin sorunlarını yanıtlayan Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu, Doğu Akdeniz Boru Hattı projesine ilişkin nihai kararda pazarın belirleyici olacağını söylemişti. Yunanistan’ın bu projede üretici olmadığını vurgulayan İkonomu, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz boru hattından bağımsız bir şekilde de önemli bir enerji kavşağı olabileceğini savunmuştu.

ANKARA'NIN TEPKİSİNE NEDEN OLMUŞTU
Doğu Akdeniz’den çıkarılacak gazın Kıbrıs üzerinden Yunanistan’a, oradan da İtalya’ya ulaştırılmasını hedefleyen "EastMed" projesine ilişkin anlaşma, Atina’da Ocak 2020’de düzenlenen bir törenle Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Rum kesimi arasında imzalanmıştı.

Dönemin Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise Ankara’nın projeye olan tepkisini, "Doğu Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye’yi ve Kıbrıs Adası’nın doğal kaynakları üzerinde eşit haklara sahip olan Kıbrıs Türklerini yok sayan hiçbir proje başarılı olamayacaktır." sözleri ile ifade etmişti.

Haberler


Eski Başbakan Papandreu’ya göre Filistin devleti tanınmalı

Çiftçilere destek ödemeleri Eylül’de başlıyor

YDP birinci parti olmaya devam ediyor

Miras hukukunda değişiklikler: Eşe daha fazla pay

DEB Partisi MYK Üyesi Akın İslam İbram hayatını kaybetti

PASOK meclisin Filistin gündemiyle toplanmasını istedi

Gökçeler’den Levent Osman’ın ani vefatı bölgeyi yasa boğdu

Yeni eğitim yılı 11 Eylül’de başlıyor

Atina’da Filistin’e destek eylemi

Tarihi Alantepe Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri yoğun ilgiyle gerçekleşti

Nüfus 13 yılda yarım milyon azaldı

FUEN TAG Sözcüsü Habipoğlu’ndan Kosova’ya çalışma ziyareti