Anasayfa


15-01-2022
Miçotakis: ‘Her ihtimale karşı hazırız’
Başbakan Kiriakos Miçotakis, Yunanistan ve Türkiye ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
15 Ocak 2022 Cumartesi

Başbakan Kiriakos Miçotakis, Yunanistan ve Türkiye ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Antenna kanalına konuşan Miçotakis, Türkiye ile diyalog kapısının açık olduğunu belirterek, "Diyalog kapısı açık ve benim Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kişisel görüşme olasılığım her zaman var." dedi.

Türkiye ve Yunanistan'ın komşu olduklarını vurgulayan Miçotakis, "Sonsuza kadar komşu olacağız, coğrafya bizi birlikte yaşamaya mahkum ediyor. İş birliği ya da gerilim yolunu seçmek Türkiye'nin elinde. Biz iki ihtimale de hazırız." ifadelerini kullandı.

‘İLK RAFALELER ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GELECEK’
Ülkenin "caydırıcı gücünü", mali imkanlar çerçevesinde sürekli artırmakla yükümlü olduğunu söyleyen Miçotakis, "İlk Rafaleler gelecek hafta ülkemize gelecek." diye konuştu.

Miçotakis, Yunan Deniz Kuvvetlerinin silahlanma programında da önemli gelişmeler olacağını belirterek, konuya ilişkin duyuruların yakın bir tarihte yapılacağını kaydetti.

Ekonomik kriz nedeniyle Silahlı Kuvvetlere yapılan yatırımların 10 yıldır aksadığını ifade eden Miçotakis, ordunun gelecek 30 yıl için güçlendirileceğini ifade etti.

ABD ve Fransa ile kurulan stratejik ittifakların önemine değinen Miçotakis “Bunun Türkiye’de gerginliğe yol açması doğal ama ittifaklarımız kimseye karşı değil. Tekrar söylüyorum, Yunanistan ve Türkiye komşudur, sonsuza kadar komşu kalacağız, coğrafya gereği birlikte yaşamaya mahkumuz ve iş birliği yolunu veya gerilim yolunu seçmek Türkiye’ye kalmış. Her iki ihtimale de hazırız, bunu pratikte ispatladık.”

‘SORUN MAVİ VATAN’
Türkiye’nin ‘Mavi Vatan’ politikası hakkında da konuşan Miçotakis: “Casus Belli, 1995’ten bu yana var. Biz bunu iyi yapıyoruz ve her fırsatta dile getiriyoruz. Sorun sadece ‘Cacus Belli’ değildir. Sorun ‘Mavi Vatan’dır. Sorun, Yunan egemenliğine ve Yunan egemenlik haklarına meydan okuyan, egemenliği tartışılan bir anlatı olarak ’Mavi Vatan’dır.” ifadelerini kullandı.

'YUNANİSTAN İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL'
Başbakan Kiriakos Miçotakis, ABD'nin Doğu Akdeniz Boru Hattı'ndan (EastMed) desteğini çekmesinin, Yunanistan için "önemli olmadığını" da söyledi. Miçotakis, ABD'nin EastMed'den desteğini çekmesine ilişkin soruyu, "Bunun çok önemli olduğunu düşünmüyorum." diye yanıtladı. EastMed'in bir yatırım projesi olduğuna işaret eden Miçotakis, projenin sürdürülebilir olup olmadığına, piyasanın karar vereceğini belirtti.

Miçotakis, Mısır'dan Yunanistan'a sıvılaştırılmış doğal gaz taşınmasına ve Mısır'da güneş enerjisinden elde edilecek elektriğin Yunanistan ve Avrupa'ya satılmasına ilişkin projeleri EastMed'e alternatif olarak değerlendirdi.

Haberler


Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor