Anasayfa


13-02-2022
İskeçe Türk Birliği’ndeki toplantıda ‘birlik ve dayanışma’ mesajı verildi
İskeçe Türk Birliği’nin Temmuz ayında düzenlediği yürüyüşle ilgili olarak açılan soruşturma sonrasında 12 Şubat Cumartesi akşamı İskeçe Türk Birliği’nde yapılan toplantıda birlik ve dayanışma mesajı verildi.
13 Şubat 2022 Pazar



İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) Temmuz ayında düzenlediği yürüyüşle ilgili olarak açılan soruşturma sonrasında 12 Şubat Cumartesi akşamı İskeçe Türk Birliği’nde yapılan toplantıda birlik mesajı verildi.

İTB yürüyüşüyle ilgili olarak dernek başkanı Ozan Ahmetoğlu ve aralarında seçilmiş müftüler ve iki azınlık belediye başkanının da bulunduğu 12 soydaşa açılan soruşturma kapsamında derneğin hukuki süreci ve gelişmelerin ele alındığı toplantıda, İskeçeli Türk azınlık temsilcileri birlik mesajı verdi ve İTB’ye desteklerini dile getirdiler.

İTB lokalinde 12 Şubat Cumartesi günü gerçekleşen toplantıya İskeçe’deki Türk azınlık temsilcileri katıldı. Toplantıda İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu’nun yaptığı konuşmanın yanı sıra İTB’nin hukuk danışmanları Ahmet Kara ve İlker Çavuşoğlu, derneğin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki hukuki süreci ve son günlerde başlatılan soruşturma hakkında bilgi verdi.

İTB’de gerçekleştirilen toplantıda İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu, Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı ve diğer davetliler söz alarak görüşlerini dile getirdiler ve İTB'ye desteklerini ifade ettiler. İskeçe Milletvekili Burhan Baran ise toplantıya görüntülü olarak katılarak kısa bir konuşma yaptı ve desteğini dile getirdi.

Toplantıya, İskeçe Türklerinin seçilmiş temsilcilerinin nerdeyse tamamı katılarak İTB ve Türk Azınlığın hak arama mücadelesine tam desteklerini dile getirdiler.

İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, soruşturma sürecini aktararak katılımcıları bilgilendirdi. 7 ay sonra başlatılan soruşturmayı şaşkınlıkla karşıladıklarını belirten Ahmetoğlu, yürüyüş sonunda yaptığı konuşmada devlete karşı hiçbir kışkırtıcı konuşmanın olmadığını belirterek, “Konuşmalarda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklı talepleri dile getirildi. Maruz kaldığımız haksızlıklar ve adaletsizlikler dile getirildi. AİHM kararının uygulanarak derneğimizin yasal statüsünün iadesi dile getirildi. 39 yıl önce yerinden çıkartılan derneğimizin tabelasını iade edilmesi istendi. Batı Trakya Türk Azınlığı’na yapılan haksızlıkların sona erdirilmesi talep edildi. Eğer bunlar suç olarak değerlendiriliyorsa, bunu azınlığımızın ve demokrasiye, hukuka inanan insanların takdirine bırakıyorum.” dedi.

Pandemi sürecinde Yunanistan’da birçok yürüyüşün yapıldığını belirten Ahmetoğlu, yürüyüşten 7 ay sonra başlatılan soruşturmayı manidar bulduklarını ifade etti. AİHM’nin İskeçe Türk Birliği’ni haklı bulan kararının ardından derneğin resmiyetinin iadesi için üçüncü kez iç hukuku tükettiklerini, ancak İTB’nin resmiyetinin iadesi ve AİHM kararlarının uygulanması yönündeki talebin Yargıtay tarafından üçüncü kez reddedildiğini söyleyen Ozan Ahmetoğlu, bu kararı protesto etmenin dahi soruşturmaya tabi tutulmasını hayretle karşıladıklarını belirtti.

İTB'nin ve Batı Trakya Türk Azınlığı'nın her zaman kanunların dışına çıkmadan hukuki yollarla mücadele ettiğini belirten Ahmetoğlu, bundan sonraki süreçte de hiçbir zaman hukuktan ayrılmayacaklarını ifade etti.

Daha sonra söz alan İTB hukuk danışmanı İlker Çavuşoğlu, İTB'nin 14 yıldır uygulanmasını beklediği AİHM kararı olduğunu belirterek, dava sürecinin Avrupa Konseyi ve Bakanları Komitesi nezdinde takip edildiğini ve gerekli girişimlerin yapıldığını aktardı. Çavuşoğlu, son günlerde yaşanan gelişmelerin de Avrupa Konseyi’ne aktarılacağını söyledi.

İTB hukuk danışmanı Ahmet Kara da yaptığı konuşmada, yürüyüşle ilgili başlatılan soruşturma hakkında bilgi verdi. Soruşturmanın, yürüyüş sırasında İTB başkanı tarafından yapılan konuşmalar ve ayrıca pandemi kuralları çerçevesinde maske kullanımıyla ilgili olmak üzere iki bölümden oluştuğunu aktardı. Kara, Yunanistan’da yapılan binlerce yürüyüş ve eylem arasından İTB’nin yaptığı gösterinin seçilerek maske soruşturmasının yapılmasının son derece ilginç olduğunu vurguladı. Kara, İTB tarafından yapılan yürüyüşün son dönemde bölgede yapılan ve tüm yasal prosedürlerin uygulandığı belki de tek gösteri olabileceğini kaydetti. Ahmet Kara, olayla ilgili olarak hiçbir suç unsurunun olmadığına inandığını belirterek, dosyanın arşive kaldırılacağı görüşünde olduğunu ifade etti.

Söz alan azınlık temsilcileri de konuşmacılarında İTB'nin hak arama mücadelesini desteklediklerini belirterek, açılan soruşmayla ilgili olarak da İTB'nin yanında olduklarını ifade ettiler.

İTB'nin gerçekleştirdiği toplantıyla ilgili olarak sosyal medya hesaplarından paylaşılan açıklamada toplantıya katılanlara teşekkür edildi. Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
“İskeçe Türk Birliği’nin 10 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleştirdiği yürüyüşle ilgili açılan soruşturma ve derneğimizin hukuki süreciyle ilgili gelişmelerin ele alındığı toplantı İskeçe Türk Birliği’nde gerçekleşti. Derneğimizin mücadelesine verdikleri destekten ötürü Türk azınlık temsilcilerine teşekkür ederiz.

Toplantımıza katılarak İskeçe Türk Birliğine desteklerini ifade eden İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu, Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Bulustra Bekediye Başkan Yardımcısı Kadir Demir, Mustafçova eski Belediye Başkanı Cemil Kabza, Mustafçova Belediye Başkan adayı Ahmet Kurt, DEB Partisi Başkan Yardımcısı Mustafa Şargo, Mustafçova Belediye Meclis Üyesi Murat Köse, İTB eski başkanları, soruşturma dosyasında adı geçen soydaşlar ve toplantıya görüntülü olarak katılarak desteğini dile getiren İskeçe Milletvekili Burhan Baran ile diğer azınlık temsilcileri ile azınlık basın mensuplarına, ayrıca ITB tarafından gerçekleştirilen yürüyüş hakkında başlatılan soruşturma ve derneğimizin hukuki süreciyle ilgili bilgi veren ITB hukuk danışmanları Ahmet Kara ve İlker Çavuşoğlu’na teşekkür ederiz.”


Haberler


Dev derbinin galibi Fenerbahçe

Zeybek, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi

BTTÖB genel kurulu 1 Haziran’da

Geleneksel Kiraz Festivali 31 Mayıs’da başlıyor

‘Yunanistan’daki Pontus iddiaları asılsızdır’

Süper Lig’de PAOK şampiyon oldu

İran Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Selanik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

Şapçı Belediye Başkanı İoannu’dan Erdem Hüseyin’e ziyaret

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

İskeçe Türk Birliği Kadınlar Kolu seçimleri yapıldı

GTGB yönetiminden nezaket ziyaretleri