Anasayfa

19-02-2016
"Rodop ili Pomakları" için araştırma...
Rodop iline bağlı bazı köylerde, "Rodop İli Pomakları" adı altında bir anketin yapıldığı öğrenildi.
19 Şubat 2016 Cuma



Edinilen bilgiye göre, bazı kişiler özellikle Kozlukebir Belediyesi'ne bağlı bazı köyleri ziyaret ederek "Rodop İli Pomakları" adı altında bir anket yapıyor.

ARAŞTIRMAYI YAPAN KURUM VEYA KİŞİ BELİRTİLMİYOR

"Soru Listesi - Rodop ili Pomakları" başlığıyla hazırlanan anketin yüksek lisans çerçevesinde yapılan bir araştırmada kullanılacağı belirtiliyor.

Türkçe ve Yunanca olarak hazırlanan ankette 23 soru yer alıyor. Araştırmanın amacının Rodop ilindeki "Pomaklar" ve yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi toplamak olduğu ifade ediliyor.

Soruların çoğunluğunda bölge insanı "Pomak" olarak adlandırılıp, etnik köken, milli bilinç, dil gibi özel konularla ilgili olarak bilgi toplanmaya çalışılıyor.
Araştırmayı gerçekleştiren kurum, kişi ya da kişilerin ankette belirtilmemesi dikkat çekiyor. Soru listesinde herhangi bir kuruluş logosu da yer almıyor. Kötü bir Türkçe ile yazılmış ankette; "Pomakların kökeni" , "Pomakların ana dili" , "Azınlık okullarında hangi dil okutulmalıdır" gibi sorular yer alıyor.

Rodop ilinin özellikle dağlık bölgesindeki bazı köylerdeki halka yönelik olarak yapıldığı bildirilen ankette, "Pomakların dini nedir" , "Türk kökenli bir Müslümanı, Pomak Müslümanından ayırt edebilir misiniz", "Sizce Müslüman çocuklar hangi okula gitmeli" gibi sorular dikkat çekiyor.

Sözkonusu anketi yapan kişilerin bazı köylerde azınlık mensuplarından tepki gördüğü ve köyden apar topar ayrılmak zorunda kaldığı da gelen haberler arasında.

"POMAKLARIN KÜLTÜRÜNÜ TANITACAK VE ONLARA İŞ İMKANI SAÄžLAYACAK BİR ÖZEL ŞİRKETİN OLUŞTURULMASINI İSTER MİSİNİZ?"

Anketin sondan ikinci sorusu da hayli ilginç: "Pomakların kültürünü tanıtacak ve aynı zamanda Pomakların kültür ve geleneklerini ortaya çıkartarak onlara iş imkanı sağlayan özel bir şirketin oluşturulmasını ister misiniz?"

Bu soru, halkın "Pomak" kültürünün tanıtılmasına olan bakış açısını öğrenmenin yanı sıra, geleceğe dönük bir proje hazırlığı olarak da göze batıyor.

ESKİ YÖNTEMLER Mİ BENİMSENİYOR?

Batı Trakya Türk azınlığını milli kimlik açısından bölüp parçalamaya ve bütünlüğünü zedelemeye yönelik çalışmalar bundan bir süre öncesine kadar çok modaydı. Anlaşılan o ki, azınlık aleyhine ilginç ve ilginç olduğu kadar soru işaretleriyle dolu "hareketlerden" biriyle daha karşı karşıya olabiliriz.

Bölgede barış ve huzur içinde yaşamak isteyen azınlığın sinir uçlarına dokunan, azınlığı rahatsız edecek icraat ve girişimlerin son dönemde artmış olması dikkat çekici. Azınlığın daha çok geçmişte muhatap olduğu bir takım yöntemlerin yine karşımıza çıkıyor olmasının sebebi acaba nedir?

Haberler


ABTTF Genel Kurula hazırlanıyor

PASOK’lu Mantzos: ‘Batı Trakya’da Türk azınlık yok’

‘İTB Gençlik Buluşmaları’nın nisan ayı konuğu Millet Gazetesi oldu

GTGB’den geleneksel Çocuk Şenliği

Türkiye Savunma Bakanlığı: ‘Tek yanlı girişimler kabul edilemez’

Tarkan Multaza’dan Danışma Kurulu Başkanı ve İTB’ye ziyaret

Türkiye Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’ın ‘Deniz Mekansal Planlaması’na tepki

Gümülcine Müftülüğünün düzenlediği ‘Temel Dini Bilgi’ yarışması tamamlandı

Yunanistan ‘Deniz Mekansal Planlaması’nı açıkladı

Yassıköy Belediyesinden Bekirli’de çocuk şenliği

Danışma Kurulu üyeleri Antalya Diplomasi Forumu’nda temaslarda bulundu

Atina’da taksiciler 24 saatlik grevde