Anasayfa

11-05-2022
Hayvan besicilerinin sorunlarını meclise taşıdılar
PASOK - KİNAL milletvekilleri, Doğu Makedonya - Trakya eyaletindeki küçük baş hayvan besicilerinin satılamayan hayvanlarıyla ilgili yaşanan sorunları meclis gündemine taşıdı.
11 Mayıs 2022 Çarşamba

PASOK - KİNAL milletvekilleri, Doğu Makedonya - Trakya eyaletindeki küçük baş hayvan besicilerinin satılamayan hayvanlarıyla ilgili yaşanan sorunları meclis gündemine taşıdı.

Milletvekilleri Burhan Baran, İlhan Ahmet, Kara Kefalidu, Yorgos Fragidis ve Andreas Pulas tarafından imzalanan soru önergesi Tarım Bakanı Yorgos Georgandas ve Kalkınma Bakanı Adonis Geordiadis'e sunuldu. Soru önergesinde bölgedeki hayvan besicilerinin hayvanlarını satamadığı belirtilerek, hükümetin desteği istendi.

Beş milletvekilinin imzasıyla sorulan soruda şu ifadelere yer verildi: "Son zamanlardaki enerji fiyatlarının artması hayvan yemlerindeki fiyatların artmasına sebep olurken, hükümetin yetersiz denetlemeleri sonucunda Doğu Makedonya ve Trakya bölgesindeki hayvan besicileri, emeklerinin karşılığını alabilecekleri Paskalya döneminde büyük mali kayıplara uğramışlardır. Yerel hayvan besiciliği ülkenin besin yeterliliğini büyük ölçüde kapsamasına rağmen Doğu Makedonya ve Trakya Eyaleti Hayvancılık Derneklerinin şikayetlerine göre, Paskalya Haftasından kısa bir süre önce, tüccarlar ile yapılan anlaşmalar bozulmuş ve birçok hayvan satılamamıştır.

Besiciler, Romanya’dan getirilip çoğu Yunan mezbahalarında kesilen ve menşei açıklanmadan, tüketicilere sunulan binlerce canlı küçük baş hayvanların ithalatı sırasında kontrollere uyulmadığından şikayet ediyorlar. 'Kimliği belirsiz' hayvanlar ithal edilerek düşük fiyatlara satıldıkları için yüzlerce yerel besicnin küçük baş hayvanları satılamamıştır. Ayrıca ithal hayvanların da yerli hayvanlar gibi aynı fiyatlara satıldığı için tüketicilere mali açıdan da bir faydası olmamıştır. Maalesef ki bütün bunlar, hayvan ticaretindeki yetersiz kontrollerden kaynaklanmaktadır.

Yukarıdaki bahsi geçen durumun neticesinde İskeçe, Drama, Rodop ve Taşöz adasındaki hayvan besicileri bir yandan ne olduğunu anlamaya çalışırken öte yandan da, esasen Romanya’dan ithal edilen hayvanların 'Yunanlılaştırma' konusundaki denetim eksikliğinden kaynaklanan sorunları dile getirmektedirler. Aynı zamanda yerel besiciler satılamayan hayvanlarının, ordu ya da devlet kurumları tarafından satın alınması gibi çözümler bulmaya çalışıyorlar. Nihayetinde Yunanistan genelinde (sadece Kilkis bölgesinde 5.000’i aşan) çok sayıda satılamayan hayvandan bahsetmekteyiz.

Değişim Hareketi partisi olarak, enerji - yakıt fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle, tüketicinin alım gücünün düşmesinin piyasaya olumsuz şekilde yansıyacağı konusundaki endişelerimizi zaten dile getirmiştik. Bu özel koşullar nedeniyle tek çare üst satış taban fiyatı uygulamak iken ne yazık ki hükümet bir kez daha sessizliğini korumakla yetinmiştir.

Ayrıca medyanın tüketicilere hayvan fiyatlarındaki artışları karşılanamayacak şekilde lanse etmesi, tüketicileri diğer et türlerine veya büyük süpermarketlere yönlendirmiş ve böylelikle tüketici talebinde keskin bir düşüş gerçekleşmiştir. Böylelikle satışların önemli ölçüde azalmasına, sırasıyla tüccarlara verilen siparişlerin azalmasına ve nihayetinde tüccarların hayvan besicileri ile yaptığı anlaşmaların bozulmasına sebep olmuştur. Halen binlerce küçük baş hayvanların kesilmemesi besicilere ve kasaplara, hesaplanamaz mali zararlara sebep olmaktadır. Yunan besicileri enerji, yağ ve hayvan yemlerindeki aşırı artışlarla karşı karşıya iken, bitmek bilmeyen ekonomik krizin etkileri, pandeminin ve Ukrayna’daki savaşın neticeleri henüz ortadan kalkmamış iken."

Milletvekilleri bakanlara şu soruları yöneltti:
1. Satılamayan küçük baş hayvan besicileri için adil fiyatlar ile hayvanlarının tüketilmesi konusunda herhangi bir planlama mevcut mudur? Aynı zamanda hayvanlarını 15 Nisan - 15 Mayıs 2022 döneminde maliyetin altında satan besicilere mali destek vermeyi düşünüyor musunuz?

2. Hayvan besicilerinin genel olarak karşılaştıkları sorunları dinleyip hayvancılık derneklerinin kalkınma önerilerini dikkate almayı düşünüyor musunuz?
3. Ülke genelindeki kasaplardaki küçük baş hayvan ürünlerinin devlet tarafından denetlendiği gibi, küçük baş hayvan ticaretindeki ithal esnasında da gereken kontroller yapılmış mıdır?"

Haberler


Yunanistan, S-300’ü Ermenistan’a mı veriyor?

Ampelokipi’deki patlamayla ilgili bir kişi daha gözaltına alındı

Merkel kitabında Çipras’tan sempatiyle bahsediyor

Gümülcine İdadiye Azınlık İlkokulunda ‘Zeytinin Serüveni’ etkinliği

YTB Başkanı Eren, Atina’da eğitim gören gençlerle bir araya geldi

NATO Genel Sekreteri Rutte Atina’da

YTB Başkanı Abdullah Eren Atina’da resmi temaslarda bulundu

Yunan Silahlı Kuvvetleri için mobil uygulama geliyor

Son ankete göre YDP’deki düşüş devam ediyor

Ketenlik’te KEP bürosu açılacak

Belediye binasına Filistin’e destek pankartı astıran sendika başkanına soruşturma

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununu Belediye Başkanı Kontos’a aktardılar