Anasayfa

07-06-2022
Dini Özgürlükler Raporu yayımlandı, sorunlara kısmen yer verildi
ABTTF Başkanı: "Batı Trakya Türk toplumunun dini alanda yaşadığı sorunlar ile eleştirilerine kısmen yer verilen rapor genel hatlarıyla öncekilerde olduğu gibi yine ülkemizin resmi görüşünü destekler nitelikte ve yanlı kaleme alınmış."
7 Haziran 2022 Salı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, 2021 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nu 2 Haziran'da yayımladı. Dünya genelinde dini özgürlüklerin durumunun incelendiği raporun Yunanistan ile ilgili bölümünde "Trakya'daki Müslüman azınlık" tanımı kullanılarak, Batı Trakya Türk toplumunun dini alanda yaşadığı sorunlara kısmen yer verildi.

RAPORDA BATI TRAKYA TÜRK TOPLUMU
Nüfusla ilgili geçen yılki verilerin aynen tekrar edildiği 2021 raporunda, Yunanistan'ın toplam nüfusunun 10,6 milyon olarak tahmin edildiği belirtilerek, 1923 Lozan Antlaşması'na göre resmi azınlık olarak tanınan Batı Trakya Türk toplumunun nüfusunun Yunan hükümetinin kaynaklarına dayanarak yaklaşık 140 bin olduğu kaydedildi.

Raporda, 1923 Lozan Antlaşması hükümleri uyarınca Batı Trakya Türk toplumunun kendine ait sosyal ve hayır kurumlarını (vakıflar) idare etme hakkına sahip olduğu belirtilerek, 1991'de çıkan yasa ile hükümetin Müslüman liderlerden oluşan bir komite ile istişare içerisinde (Batı) Trakya'da 10 yıl görev süresi olan üç müftü atadığı ve görev süresinin uzatılabileceği not edildi. Yürürlükteki yasaya göre (Batı) Trakya'daki tayinli müftülerin geleneksel İslam hukukuna göre evlilik, boşanma, miras gibi aile konularında tüm taraflardan noter tasdikli rıza belgesi talep ettiği kaydedilerek, tayinli müftülerin kararının asliye mahkemelerinin onayına tabi olduğu ifade edildi.

Batı Trakya Türk toplumunun müftülerin hükümet tarafından atanmasına karşı çıkarak doğrudan azınlık tarafından seçilmesini talep ettiğinin belirtilen raporda, Batı Trakya Türk toplumunun Gümülcine, İskeçe ve Dimetoka'daki özerk müftülük kurumlarının idari yapısını değiştirerek Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'na bağlayan 52/2019 sayı ve tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı çıkmasına ise değinilmedi.

Geçen yılki raporda olduğu üzere 1923 Lozan Antlaşması'na göre (Batı) Trakya'da Türkçe ve Yunanca dillerinde iki dilli okulların faaliyette olduğunun ifade edildiği 2021 raporunda, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında bölgede toplam 115 ilkokulun bulunduğu, 2019-2020 döneminde ise bu sayının 123 olduğu aktarıldı. Batı Trakya Türk toplumu temsilcilerinin bölgede özel iki dilli ortaokul-lise ve anaokulu açma taleplerinin hükümet tarafından görmezden gelinmeye devam edildiğini aktardıklarının belirtildiği raporda, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğini zayıflatan yasa ve uygulamalara yer verilmedi.

ABTTF BAŞKANI HABİPOÄžLU
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, "ABD 2021 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nun Yunanistan'la ilgili bölümünde geçen yılki rapordaki bazı ifadeler aynen tekrar edilirken Batı Trakya Türk toplumunun dini alanda yaşadığı sorunlar ile eleştirilerine yine kısmen yer veriliyor. Rapor genel hatlarıyla öncekilerde olduğu gibi yine ülkemizin resmi görüşünü destekler nitelikte ve yanlı kaleme alınmış. ABTTF olarak her yıl yaptığımız gibi Batı Trakya Türk toplumunun dini alandaki sorunları ile görüş ve taleplerini detaylarıyla içeren paralel bir rapor hazırlayacak, raporumuzu ABD'nin ilgili makamlarına ileteceğiz." dedi.

Haberler


Yunanistan, S-300’ü Ermenistan’a mı veriyor?

Ampelokipi’deki patlamayla ilgili bir kişi daha gözaltına alındı

Merkel kitabında Çipras’tan sempatiyle bahsediyor

Gümülcine İdadiye Azınlık İlkokulunda ‘Zeytinin Serüveni’ etkinliği

YTB Başkanı Eren, Atina’da eğitim gören gençlerle bir araya geldi

NATO Genel Sekreteri Rutte Atina’da

YTB Başkanı Abdullah Eren Atina’da resmi temaslarda bulundu

Yunan Silahlı Kuvvetleri için mobil uygulama geliyor

Son ankete göre YDP’deki düşüş devam ediyor

Ketenlik’te KEP bürosu açılacak

Belediye binasına Filistin’e destek pankartı astıran sendika başkanına soruşturma

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununu Belediye Başkanı Kontos’a aktardılar