Anasayfa

07-06-2022
Dini Özgürlükler Raporu yayımlandı, sorunlara kısmen yer verildi
ABTTF Başkanı: "Batı Trakya Türk toplumunun dini alanda yaşadığı sorunlar ile eleştirilerine kısmen yer verilen rapor genel hatlarıyla öncekilerde olduğu gibi yine ülkemizin resmi görüşünü destekler nitelikte ve yanlı kaleme alınmış."
7 Haziran 2022 Salı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, 2021 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nu 2 Haziran'da yayımladı. Dünya genelinde dini özgürlüklerin durumunun incelendiği raporun Yunanistan ile ilgili bölümünde "Trakya'daki Müslüman azınlık" tanımı kullanılarak, Batı Trakya Türk toplumunun dini alanda yaşadığı sorunlara kısmen yer verildi.

RAPORDA BATI TRAKYA TÜRK TOPLUMU
Nüfusla ilgili geçen yılki verilerin aynen tekrar edildiği 2021 raporunda, Yunanistan'ın toplam nüfusunun 10,6 milyon olarak tahmin edildiği belirtilerek, 1923 Lozan Antlaşması'na göre resmi azınlık olarak tanınan Batı Trakya Türk toplumunun nüfusunun Yunan hükümetinin kaynaklarına dayanarak yaklaşık 140 bin olduğu kaydedildi.

Raporda, 1923 Lozan Antlaşması hükümleri uyarınca Batı Trakya Türk toplumunun kendine ait sosyal ve hayır kurumlarını (vakıflar) idare etme hakkına sahip olduğu belirtilerek, 1991'de çıkan yasa ile hükümetin Müslüman liderlerden oluşan bir komite ile istişare içerisinde (Batı) Trakya'da 10 yıl görev süresi olan üç müftü atadığı ve görev süresinin uzatılabileceği not edildi. Yürürlükteki yasaya göre (Batı) Trakya'daki tayinli müftülerin geleneksel İslam hukukuna göre evlilik, boşanma, miras gibi aile konularında tüm taraflardan noter tasdikli rıza belgesi talep ettiği kaydedilerek, tayinli müftülerin kararının asliye mahkemelerinin onayına tabi olduğu ifade edildi.

Batı Trakya Türk toplumunun müftülerin hükümet tarafından atanmasına karşı çıkarak doğrudan azınlık tarafından seçilmesini talep ettiğinin belirtilen raporda, Batı Trakya Türk toplumunun Gümülcine, İskeçe ve Dimetoka'daki özerk müftülük kurumlarının idari yapısını değiştirerek Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı'na bağlayan 52/2019 sayı ve tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı çıkmasına ise değinilmedi.

Geçen yılki raporda olduğu üzere 1923 Lozan Antlaşması'na göre (Batı) Trakya'da Türkçe ve Yunanca dillerinde iki dilli okulların faaliyette olduğunun ifade edildiği 2021 raporunda, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında bölgede toplam 115 ilkokulun bulunduğu, 2019-2020 döneminde ise bu sayının 123 olduğu aktarıldı. Batı Trakya Türk toplumu temsilcilerinin bölgede özel iki dilli ortaokul-lise ve anaokulu açma taleplerinin hükümet tarafından görmezden gelinmeye devam edildiğini aktardıklarının belirtildiği raporda, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğini zayıflatan yasa ve uygulamalara yer verilmedi.

ABTTF BAŞKANI HABİPOÄžLU
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, "ABD 2021 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu'nun Yunanistan'la ilgili bölümünde geçen yılki rapordaki bazı ifadeler aynen tekrar edilirken Batı Trakya Türk toplumunun dini alanda yaşadığı sorunlar ile eleştirilerine yine kısmen yer veriliyor. Rapor genel hatlarıyla öncekilerde olduğu gibi yine ülkemizin resmi görüşünü destekler nitelikte ve yanlı kaleme alınmış. ABTTF olarak her yıl yaptığımız gibi Batı Trakya Türk toplumunun dini alandaki sorunları ile görüş ve taleplerini detaylarıyla içeren paralel bir rapor hazırlayacak, raporumuzu ABD'nin ilgili makamlarına ileteceğiz." dedi.

Haberler


YTB Başkanı Turus’tan Batı Trakya’daki azınlık eğitimine ilişkin açıklama

Kosmidu’dan dikkat çeken açıklama: Türkiye Dışişleri’ne yanıt verdi, azınlığın temel itirazlarına değinmedi

Bakanlıktan aşırı sıcakta açık alanda çalışılmaması uyarısı

Hacıgene’den İskeçe Eski Şehir’de kaçak kazı iddialarıyla ilgili acil müdahale çağrısı

Gümülcine’de ebru sanatı atölyesi düzenlendi

Fuat Oktay’dan Batı Trakya Türk Azınlık okullarının kapatılmasına tepki

Milletvekili Hüseyin Zeybek, kapatılan okullar sorununu Eğitim Bakanlığına sordu

Yunanistan’da Efood ve Wolt kuryelerinden Dünya Kupası finalinde iş bırakma eylemi

17 yaş altına elektrikli scooter yasağı geliyor

Sıcaklık 40 derecenin üzerine çıkacak!

İskeçe Merkez Türk Azınlık İlkokulundaki kayıt iptalleri TRT ekranında

Hakan Çavuşoğlu: ’Batı Trakya Türk Azınlığının eğitim hakları korunmalıdır’