Anasayfa

22-07-2022
Müftülüklerle ilgili yeni düzenleme mecliste
Batı Trakya Türk Azınlığı'nı yakından ilgilendiren müftülüklerle ilgili yeni yasal düzenleme bugün meclise sunuldu. Yasa tasarısı, azınlığın kendi iradesiyle dini liderini seçme hakkını yine tanımıyor.
22 Temmuz 2022 Cuma

Batı Trakya Türk Azınlığı'nı yakından ilgilendiren müftülüklerle ilgili yeni yasal düzenleme bugün meclise sunuldu. Yasa tasarısı, azınlığın kendi iradesiyle dini liderini seçme hakkını yine tanımıyor.

Sözde "modern müftülük kurumu" oluşturmak için hazırlanan yasa tasarısının, Enerji ve Çevre Bakanlığının hazırladığı düzenlemeler arasında yer alması da dikkat çekiyor.

Yeni düzenlemede, müftü naibinin kararıyla "Müslüman azınlıktan" 33 kişinin yer alacağı bir danışma kurulunun oluşturulması öne çıkıyor. Söz konusu 33 kişinin, İslam bilimleri ya da medresede ders verenler, imamlar, 240 İmam Yasası'yla görevlendirilenler ve önde gelen ilahiyatçılar arasından kura yöntemi ile belirleneceği kaydediliyor.

Yeni düzenlemeye göre, söz konusu danışma kurulu, müftü adaylarının uygun olup olmadığına karar verecek. Müftü olarak görev yapabilecek özelliklere sahip olanların isimlerini alfabetik sıraya göre belirleyerek Din İşleri ve Eğitim Bakanına iletecek. Eğitim Bakanı da adaylar arasından birini seçerek Cumhurbaşkanlığı Kararnanesiyle atayacak.

Bakanlık, yeni düzenlemenin Yunanistan'ın anayasal ve Lozan Antlaşması da dahil uluslararası yükümlülükleri dikkate alınarak hazırlandığını ileri sürüyor.

Düzenlemede, müftünün statüsü; din adamı, bir kamu hizmetinin başı ve yargı yetkisine sahip görevli olarak tanımlanıyor. Üç niteliğin aynı kişide bir arada bulunmasının bunların seçilmesi ve işleyiş biçiminin düzenlenmesiyle ilgili devlete ayrı bir sorumluluk yüklediği iddia ediliyor.

Meclise getirilen yasa tasarısı, azınlığın kendi iradesiyle dini liderini seçme hakkını tanımıyor.

Haberler


Türk ve Yunan denizcilik temsilcileri Atina’da buluştu

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Müftülüğünün mukabele programı tamamlandı

Batı Trakya Türk Azınlık heyeti Ankara’da temaslarda bulundu

Gümülcine İdadiye Türk Azınlık İlkokulunda öğrenci şenliği

Reha Muhtar hayatını kaybetti

Hüseyin Zeybek: “Bağımsız milletvekili olarak İskeçe halkının çıkarlarını savunmaya devam edeceğim”

Efi Ahçioglu milletvekilliğinden istifa etti

16. Dr. Sadık Ahmet Futbol Turnuvası için kayıtlar başladı

Rodop Eyalet Biriminden çocuklara özel yaz şenliği

Burhan Baran’dan hayvancılık kriziyle ilgili soru önergesi

Topsidis: “Nüfus olmadan kalkınma da olmaz”