Anasayfa


13-04-2015
Batı Trakya’da işsizlik ürkütücü boyutlarda
GÜNDEM gazetesi olarak bu hafta, son dönemde halkın en büyük sorunu haline gelen ve toplumda yaralar açan işsizlik konusu ele aldık.
13 Nisan 2015 Pazartesi

Gümülcine İşçi Merkezi Başkanı Pantelis Magalios ve İskeçe İşçi Merkezi Başkanı Angelos Bebekidis, GÜNDEM’in konuyla ilgili sorularını yanıtladı.

Bölgedeki işsizlik sorununun korkunç boyutlara ulaştığına dikkat çeken Magalios ve Bebekidis, acil çözüm çağrısında bulundular.

İSKEÇE İŞÇİ MERKEZİ BAŞKANI BEBEKİDİS

İskeçe İşçi Merkezi Başkanı Angelos Bebekidis, bölgede korkunç boyutlara ulaşan işsizlikle mücadele edilebilmesi için ciddi önlemlerin alınmasını istedi.

Son yıllarda yaşanan ekonomik krizle birlikte işsizlik oranının ülke genelinde olduğu gibi İskeçe ve genel anlamda Trakya bölgesinde aşırı bir yükseliş içinde olduğunu belirten Bebekidis, işsizlik oranlarıyla ilgili bilgi verdi.

“İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 40’LARDA!”

Yunansitan’daki resmi işsizlik oranının yüzde 27 olduğunu ifade eden İskeçe İşçi Merkezi Başkanı Bebekidis, ülke genelinde gerçek işsizlik oranının yüzde 32 – 33 civarında olduğunu vurguladı.

Angelos Bebekidis şöyle konuştu: “İskeçe’de resmi işsizlik oranı yüzde 37. Gayri resmi oran ise yüzde 40 – 42. Bu rakamları öylesine söylemiyorum. Bunlar Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) tarafından bize verilen rakamlar. Evet şu anda ilimizde yüzde 40 ve hatta yüzde 40’ın üzerinde bir işsizlikle karşı karşıyayız. Toplum son derece zor bir dönem geçiriyor. Bugünkü durumu ‘dramatik’ olarak tanımlamak bile yetersiz kalıyor.”

“35 KİŞİLİK İŞE 3 BİN BAŞVURU”

Yeni iş imkanlarının yok denecek kadar az olduğunun altını çizen Bebekidis, “Yeni istihdam imkanları neredeyse yok denecek kadar az. Beş yıldan beri yaşanan ekonomik kriz, işsizlik getirdi. Hem de büyük işsizlik. Genç insanlar göç etmenin yolunu arıyor. Orta yaşta olanlar ise ne yapacağını, nasıl hareket edeceğini bilemiyor. Zaten ekonomik kriz en çok orta yaşlıları ve gençleri vurdu. Emekliliğine 10 – 15 yıl kalanlar ne yapsın? Yeni işçi alan şirketler bırakın 30 yaşı, 25 yaşın altında çalışan almak istiyorlar. Neden? Daha az maaş ödesin diye. Durum, vaziyet bu.” diye konuştu.

“İNŞAAT İŞÇİLERİ ÇOK ZOR DURUMDA”

İskeçe’nin coğrafi ve ekonomik olarak bazı özellikleri olduğunu söyleyen İşçi Merkezi Başkanı Bebekidis sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin İskeçe çok yoğun bir inşaat işçisi barındıran bir ildi. İskeçe’deki İnşaat İşçileri Birliği, Atina’dakinden sonra en büyük inşaat işçileri birliği. Dört bin üyesi var. Ekonomik krizin en çok vurduğu sektörlerin başında inşaat sektörü var. Şu anda İskeçe’deki inşaat işçilerinde işsizlik oranı yüzde 90’larda. Yurt dışında iş bulmak için yalvaran bir inşaat sektörü var. Birçok inşaat işçisi sağlık sigortasından yoksun bir şekilde yaşıyor. Çünkü sağlık sigortasını yenileyebilecek kadar işgünü yapamıyor. Bu kriz döneminde işgünü şartının kaldırılmasını veya azaltılmasını istedik. Fakat hala sonuç yok. Katar’da bile çalışan inşaat işçilerimiz var. Dünyanın her yerine gidiyorlar. Yeter ki iş bulup çalışabilsinler.”

“İSKEÇE’DE 20 BİNİN ÜZERİNDE İŞSİZ VAR”

Bir önceki hükümetin de, şimdiki hükümetin de yeni istihdam için halka söz verdiğini hatırlatan İskeçe İşçi Merkezi Başkanı Bebekidis, verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekti. Bebekidis, “Bir önceki hükümet 700 bin kişiye yeni iş imkanından bahsediyordu. Bu sözünü yerine getirmeden görevden ayrıldı. Şu anki hükümet ve sayın Başbakan Çipras, Selanik’te ekonomi programını açıklarken 300 bin kişiye yeni iş imkanı sözü verdi. Ne yazık ki bu sözler tutulmadı ve tutulmuyor. Şu anda hala istihdama yönelik ciddi bir önlemin alındığını görmüyorum. Hala ciddi bir girişim yok. Olur mu, onu da bilemiyorum. Bakın size bazı rakamlar vereyim. Kriz patlamadan önce, 2009 yılında İskeçe ilinde, Yunanistan İş ve İşçi Bulma Merkezi’nin (OAED) rakamlarına göre 4.000 civarında kayıtlı işçiz vardı. Şu anda bu rakam 20 binin üzerinde. Bunlar kayıtlı işsizler. İnanın ki kayıtlı olmayanlar da var. Çünkü bazı kişiler artık OAED’ten bir şey beklemiyor. Yeni bir iş bulabilirim beklentileri yok ve kayıtlarını yenilemiyorlar da. Durum bu kadar vahim.” ifadelerini kullandı.

“KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER ÇÖKÜNCE ÜLKE DE ÇÖKTÜ”

Ekonomik krizle çok sayıda küçük işletmenin kepenk indirdiğini ifade eden Angelos Bebekidis, “Son 4 – 5 yıl içinde ülke genelinde 200 bin küçük ve orta ölçekli işletme kapandı. Bunların çoğu birkaç kişinin çalıştığı küçük işletmelerdi. Bu insanlar şu anda hem işsiz, hem vergi vermiyor, hem emekli sandığına aylık primini vermiyor. Kaybımız çok büyük. Hükümet bu durumu engellemek için hiçbir adım atmadı. Tabiri caizse sadece seyretti. Bu ülkenin omurgası küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Bu kesim çökünce ülke de çöktü.” dedi.

“AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI ÜLKENİN İHTİYAÇLARI DİKKATE ALINARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

Bugüne kadar işçi merkezleri olarak yaptıkları çağrılara olumlu cevap alamadıklarını söyleyen Bebekidis sözlerine şöyle devam etti: “Hükümetler ne yazık ki sesimizi ciddiye almadı. Yaptığımız çağrılara kulak asmadı. Kriz döneminde yeni istihdam olanaklarını arttırabilmek için çalışanların 2 – 3 yıllığına devlet tarafından finanse edilmesini öderdik. Ne yazık ki kabul edilmedi. Bakınız, Avrupa Birliği’nden sağlanan fonlarla değişik mesleki eğitim programları var. Belediyelerde veya başka devlet dairelerinde beş ay süreyle istihdam programları var. İddia ediyorum, bunların hiçbir faydası yok. Bu paralar boş yere çarçur ediliyor. Amaca hizmet etmiyor. Bu Avrupa Birliği programları çok daha verimli bir şekilde değerlendirilebilir. Biz işçi merkezleri olarak bu fonların ülkemizin şartları ve özellikle ihtiyaçları dikkate alınarak değerlendirilmesini istiyoruz. Bu programlara dahil olanlar, mesleki bir eğitim almak için değil veya hizmet etmek için değil, az miktarda da olsa parayı alabilmek için uğraşıyor. Bu programlar yerine, bu paralar, bu fonlar zor durumda olan işyerlerine aktarılsa ve istihdam için kullanılsa çok daha iyi olacak. Küçük ve orta ölçekli işletmelere sadece birer kişilik istihdam yaratılsa 300 bin işsize iş imkanı bulunmuş olur.”

“YENİ HÜKÜMETTEN İŞÇİ MERKEZLERİNİ DİKKATE ALMASINI BEKLİYORUZ”

Hükümetin seçimlerden önce istihdam konusunda verdiği sözleri hatırlatan İskeçe İşçi Merkezi Başkanı Angelos Bebekidis, devletin istihdamı finanse edecek programları hayata geçirmesinin şart olduğunu vurduladı. Bebekidis, “Bizim yaptığımız öneriler kabul edilseydi, bugün işsizlik konusunda kötü gidişatın önüne geçmiş olacaktık. İki yıl boyunca bu program uygulansaydı şimdi işsiz sayısında ciddi bir azalma olacaktı. Yeni hükümetin işçi merkezlerini önerilerini dikkate alacağına inanmak istiyorum. Bazı hükümet yetkilileri bölgemizi ziyaret edip durumun iyileştiğini ve yeni yatırımların geldiğini iddia ediyor. Böyle boş laflardan vazgeçmek şart. İlimizde 20 bin işsiz var. Diyelim ki yeni yatırımlar geldi. Bu yatırımlar kaç kişiye iş sağlayacak? Bin kişiye iş sağlasa bile geride 19 bin kişi var. Bunlar ne olacak? Dolayısıyla devletin mevcut işletmelere istihdam konusunda yardım etmesi gerekiyor. Tek çıkar yok bu.” dedi.

“İSTİHDAM OLMAZSA KRİZDEN ÇIKIŞ OLAMAZ”

Başbakan Aleksis Çipras’ın Selanik’te partisinin ekonomi programını açıkladığı toplantıya davet edildiğini ve bu toplantıya katıldığını anlatan Bebekidis şunları söyledi: “İşçi merkezlerinin başkanlarını Selanik’teki toplantıya davet etmişlerdi. Toplantıya katıldık ve şu an ülkenin başbakanı olan Aleksis Çipras’ın açıklamalarını dikkatle dinledik. Programda 300 bin kişiye iş imkanından bahsedildi. Tabii biz bu verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Hükümetin bu konuda mutkala adım atmasını istiyoruz. Çünkü ülkenin temeli istihdama dayanıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler canlanamazsa, ülke krizden çıkamaz. Bu alanda ciddi adımların atılmasını bekliyoruz. Geçen hükümetler verdikleri sözleri ne yazık ki tutmadı. Artık verilen sözleri dinliyoruz ve yerine getirilmesini istiyoruz. Önümüzdeki günlerde bakanlıklara ve yetkilere çağrılarımızı ve beklentilerimizi yineleyeceğiz. Hatta bölgemizdeki yetkilileri işçi merkezine davet edip mevcut durumu aktaracağız. Ümit ediyoruz ki, gereken önlemler ve adımlar hayata geçirilir.”

GÜMÜLCİNE İŞÇİ MERKEZİ BAŞKANI PANTELİS MAGALİOS

GÜNDEM’in sorularını yanıtlayan Gümülcine İşçi Merkezi Başkanı Pantelis Magalios, Rodop ve genel olarak Trakya bölgesinin işsizlik şampiyonu olduğunu vurguladı. Son yıllarda sorunun çok daha büyük boyutlara ulaştığını ifade eden Magalios, mevcut durumun insani kriz düzeyinde olduğunu dile getirdi.

“17 BİN İŞÇİDEN BİN İŞÇİYE!”

İşçi Merkezi Başkanı Magalios, kriz öncesi dönemle bugünkü durumu Gümülcine Sanayi Bölgesi’ni örnek göstererek anlattı. Pantelis Magalios şöyle konuştu: “Şu anki dramatik durumu anlatmak için bir örnek vermek istiyorum. Çünkü bölgemizdeki işsizlik artık dramatik boyutlarda. 17 bin nerede, bin nerede? Aradaki fark değil, adeta uçurum.”

RODOP İLİNDE İŞSİZLİK YÜZDE 40

İşsizlik oranlarının bunu hesaplayan kurumun yöntemine göre farklılık gösterdiğini keydeden Magalios, resmi olarak da, gayri resmi olarak da bölgedeki işsizlik oranının ülke genelindeki en yüksek oranlardan biri olduğunu söyledi.

Gümülcine İşçi Merkezi Başkanı Magalios, “Bizim hesaplamalarımıza göre şu anda Rodop ilinde gerçek işsizlik oranı yüzde 39 ila 41 arasında. Tabii bölgelere göre farklılıklar da var. Örneğin Şapçı bölgesinde bu oran daha yüksek. Tahminen Şapçı bölgesinde işsizlik oranı yüzde 45’lerde. Durum o hale geldi ki artık İşçi Merkezi olarak işini kaybedenleri kayıt altına altmakta zorlanıyoruz. İş ve İşçi Bulma Merkezi ve istatistik kurumu rakamlarına göre ilimizde işsizlik oranı yüzde 32 – 33 civarında. Fakat dediğim gibi gerçek rakamlar çok daha yüksek.” diye konuştu.

“İNŞAAT İŞÇİLERİ İÇİN KÜÇÜK TAMİR İŞLERİ BİLE YOK”

Trakya genelindeki inşaat sektörünün son yıllarda tam anlamıyla durduğunu anlatan Pantelis Magalios, binlerce inşaat işçisinin çalışamaz durumda olduğunu vurguladı. “Yeni bina inşa etmeyi bırakın, inşaat işçileri 2 – 3 günlük küçük tamir işleri bile bulamıyorlar. İnşaat sektörü tam anlamıyla çöktü. Binlerce işçi sigortasız ve işsiz. İnsanlar ümitlerini yitirmiş bir halde artık şikayet etmekten de vazgeçti.” diye konuşan Magalios, halkın işsizlik sorununa bir çözüm beklediğini söyledi.

“TARIM SEKTÖRÜNÜ KULLANMALIYIZ”

Gümülcine İşçi Merkezi Başkanı, işsizlik sorununa çözüm getirmenin çok zor olduğunu belirterek, “Yarından itibaren bankalar kasalarını açsa ve işletmelere para dağıtmaya başlasa bile, işsizlik sorunu kolay kolay çözülemez. İşletmeler işçi almaya başlasa bile, birbuçuk milyon işsiz kolay kolay azalmaz. İşsizlik,uzun vadede çözüme kavuşturulabilecek bir konu. Tarım sektörünü kullanmak zorundayız. Ülkemiz ve özellikle bölgemiz tarım bölgesi. Tarım ve hayvancılık sektörlerini mutlaka kullanmalıyız.” dedi.

“BÖLGE OLARAK TÜRKİYE PAZARINDAN YARARLANMALIYIZ”

Tarım sektörünün canlanması durumunda, bölgedeki sanayinin de harekete geçebileceğini ifade eden Magalios sözlerine şu ifadelerle devam etti: “Bölgemizde tarım ve hayvancılığı yeniden yapılandırmalıyız. Turizmi yeniden yapılandırmalıyız. Bu sektörleri sağlam bir şekilde yeniden yapılandırır ve üretime başlarsak, sanayimizi de sağlam temellere oturtabiliriz. Tarım ve hayvancılık insanlara rahat nefes aldırabilir. Bunu üzerinde ciddiyetle durulmalı.”

Komşu ülkelerle ticareti geliştirmek gerektiğini vurgulayan İşçi Merkezi Başkanı Magalios, “Hemen doğumuzda Türkiye ve İstanbul var. 15 milyonluk bir İstanbul’dan söz ediyoruz. Çok büyük bir pazar, çok büyük bir piyasa. Bu pazara İskandinav ülkeleri, Fransa, Almanya, Hollanda mal satıyor, et ve canlı hayvan satıyor. Arabayla 4 – 5 saatlik mesafede olmamıza rağmen, Avrupalı 2 – 3 günlük mesafeden gelip mal satıyor. Biz organize olabilseydik, Türkiye ve özellikle de İstanbul piyasasına mal satabilirdik. Çünkü korkunç bir potansiyel var. Ne yazık ki bizim organizasyon eksikliğimiz bundan yararlanmamıza engel olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“AB PROGRAMLARI İŞSİZLİĞE ÇARE DEĞİL”

Avrupa Birliği programlarının Yunanistan’daki sorunun ortadan kalkmasına yönelik olmadığını anlatan Magalios sözlerine şöyle devam etti: “Avrupa Birliği’nin programları var. Bu programlar tabii ki Yunanistan’daki işsizliğin ortadan kalkmasına yönelik değil. Beş ay süreyle bir AB programına dahil olup ayda 500 euro almak işsizliğe çare değil. Fakat bildiğiniz gibi bu programlar Avrupa programları ve başka bir yöntemle uygulanamaz. Ne yazık ki bu progamlar bizim şartlarımıza göre değil. Başka ülkelerde yüzde 30’larda işsizlik yok. Bizim önceliğimiz çok farklı.”

“YENİ HÜKÜMETE BİRAZ DAHA ZAMAN TANIMALIYIZ”

Yeni hükümetten ümitli olduğunu dile getiren Gümülcine İşçi Merkezi Başkanı Magalios, “Ben hükümetten ümitliyim. Şu ana kadar Avrupa’da yaptığı müzakerelerde bir duruş ortaya koydu. Başını eğmedi ve taleplerini dile getirdi. İşçi haklarını daha fazla zarara uğratmadı. Ümit ediyorum ki, ilan ettiği programını uygular. İşçi hakları ve sendikal haklar bundan sonra gerilemez. Ümidim bu doğrultuda. Yeni hükümetin biraz daha zamana ihtiyacı var. Bu zamanı da kendisine tanımalıyız. İşsizlikle mücadele için ciddi önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini herkes kabul ediyor.” diye konuştu.

Haberler


Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret