06-04-2016
Eyalet Eğitim Müdürlüğü oyalama taktiği mi güdüyor?
Doğu Makedonya Trakya Eyalet Eğitim Müdürlüğü, azınlık okullarına gönderilen ve Türkçe'nin kullanımına kısıtlama getiren karara gösterilen tepkiler üzerine bir basın açıklaması yayınladı.
Açıklamada; 1 Nisan tarihinde azınlık okullarına gönderilen kararın geri alınacağı veya sözkonusu kararın geçersiz olup olmamasına atıfta bulunulmaması dikkat çekiyor.
Eyalet Eğitim Müdürlüğü'nün 6 Nisan 2016 Çarşamba tarihli yazılı açıklamasında Lozan antlaşmasına göre azınlık okullarının çift dilli olduğu ve Eğitim Bakanlığı'nın politikasının eğitim programlarında ve buna bağlı faaliyet ve çalışmalarda iki dilin de özgürce kullanılmasından yana olduğu belirtildi.
"BAZI ÖÄžRETMENLER İKİ DİLDEN BİRİNİ KULLANMIYOR" İDDİASI
Bazı okullarda, okulun çalışmasıyla ilgili bir takım faaliyetlerde (öğrencilere yapılan açıklamalar, v.s) ve bazı öğretmenlerin sendikal organlarda iki dilden birini kullanmadıklarının görüldüğü ifade edilen açıklamada, bu durumun eğitim camiası içinde sorunlara yol açtığı iddia edildi. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak bazı kararların yayınlandığını ifade eden Eyalet Eğitim Müdürlüğü, aksi takdirde bu davranışların kişiselleştirilmesi gerektiği, bunun da eğitim camiası içinde işbirliği ve diyalog ilişkilerine katkıda bulunmayacağı öne sürüldü.
Açıklamanın sonunda Doğu Makedonya Trakya Eyalet Eğitim Müdürlüğü ve tüm personelinin okulların hiç bir ayrım yapılmadan daha iyi çalışması amacına sadık kaldığı iddia edilidi.
TÜRKÇE'YE KISITLAMA GETİREN GENELGE İPTAL EDİLECEK Mİ?
Yapılan yazılı açıklamada azınlık okullarının iki dilli olduğu belirtilirken, açıklamanın hiç bir yerinde "Türkçe" ve "Yunanca" sözcüklerinin kullanılmaması dikkat çekti. Eyalet Eğitim Müdürlüğü'nün beklenen açıklamasında, 1 Nisan 2016 tarihli genelgenin geçerliliğiyle ilgili herhangi bir bilgiye yer verilmemesi de yeni soru işaretleri doğurdu. Konuyla ilgili olarak azınlık okullarına yeni bir genelgenin gönderilip gönderilmeyeceği merakla bekleniyor.