19-07-2023
Kapatılan Türk azınlık okulları ve Yunanistan'ın yükümlülükleri
Yunanistan, Batı Trakya'daki Türk azınlık eğitiminin statüsünü görmezden gelerek, ülkedeki genel eğitim uygulamasını azınlık okullarına da uygulamaya devam ediyor.
Yunanistan, Batı Trakya'daki Türk azınlık eğitiminin statüsünü görmezden gelerek, ülkedeki genel eğitim uygulamasını azınlık okullarına da uygulamaya devam ediyor.
Batı Trakya'daki azınlık okullarının statüsü Lozan Antlaşması'yla belirlenmesine rağmen Eğitim Bakanlığı azınlık ilkokullarını devlet okulları prosedürüne tabi tutuyor.
Eğitim Bakanlığının kararıyla bu yıl da 9 azınlık ilkokulu kapatılırken, azınlık karara tepki gösteriyor.
Son üç yıl içinde öğrenci azlığı gerekçe gösterilerek kapatılan Türk azınlık ilkokulu sayısı 25 oldu. 2021 yılında 12, 2022 yılında 4 ve 2023 yılında da 9 azınlık ilkokulunun kapısına kilit vuruldu.
Dikkat çeken bir başka nokta ise komşu köy okulları hakkında da kapatılma kararı verilmesi. Bu okullardaki öğrencilerin tek okulda toplanmaları halinde okulların birinin kapatılmaktan kurtulma ihtimali olmasına rağmen yönetimin buna yanaşmaması da tepkil çeken bir diğer konu.
Son yıllarda azınlık okullarının kapatılması kesintisiz bir şekilde devam ederken, okul kapatma kararları ve azınlık eğitimiyle ilgili dikkat çeken bazı hususlar öne çıkıyor:
- 1995 yılında Batı Trakya genelindeki azınlık okul sayısı 231'ken, bu sayı 28 yıl içinde 90'a düştü.
- Son 10 yıl içinde azınlık okul sayısı yarı yarıya azaltıldı.
- Son yıllarda komşu köylerdeki okullar veya birbirine yakın mesafede yer alan köy okulları da aynı yıl içinde veya bir yıl arayla kapatılıyor.
- Okullar kapatılırken söz konusu okulların encümen heyetleri ile görüşülmüyor ve bu konuda çözüm önerilerine yanıt verilmiyor.
- Kapatılan köy okullarındaki öğrencilerin aktarıldığı diğer azınlık ilkokullarının fiziki şartlarında herhangi bir iyileştirme yapılmıyor.
- Azınlık okullarının kapatılmasıyla ilgili olarak Eğitim Bakanlığı ile azınlık eğitim kurumları arasında bir istişare yapılmıyor ve azınlığın talep ve beklentileri dikkate alınmıyor.
- Az sayıda öğrencisi olan ve kısa sürede kapatılması muhtemel köy okullarına, komşu veya yakın köylerden öğrenci kaydı yapılmıyor. Bu okullara kayıt yaptırmak isteyen veliler farklı okullara yönlendiriliyor. Böylelikle, bu grupta yer alan köy okullarındaki öğrenci sayısının artması engelleniyor.
- Öğrenci velilerinden gelen bilgilere göre, Batı Trakya'da görev yapan Yunanlı öğretmenler, velileri azınlık okullarından uzaklaştırmak için adeta "gönüllü" bireyler olarak hareket ediyor. Azınlık öğrencilerinin velileri, anaokulu çağındaki çocuklarını azınlık okullarına değil de devlet okullarına kaydettirmek için yönlendiriliyor. Bunun her geçen yıl sistematik hal alması da dikkat çekiyor.
- Azınlık okullarının fiziki şartları ile eğitim kalitesinin iyileştirilmesi için yapılan hiç bir çağrıya veya talebe olumlu yanıt verilmiyor.
- Tüm bu veriler değerlendirlidiğinde Yunanistan'ın imza attığı ve uygulamakla yükümlü olduğu Lozan Antlaşması'nın garantisi altında olan Batı Trakya'daki azınlık eğitiminin ve azınlık okullarının zaman içerisinden ortadan kaldırılmak istendiğine dair olan kanı iyiden iyiye toplumda yer ediyor.
-Yunanistan'ın, Batı Trakya sözkonusu olduğu zaman sürekli atıfta bulunduğu Lozan Antlaşması uyarınca Yunanistan'ın Türk azınlık eğitimi ve azınlık okullarını koruma ve ihtiyaçlarını karşılama yükümlüğü olmasına rağmen, bu yükümlülüğü yerine getirmediği görülüyor.
GÜNDEM Gazetesi olarak soruna dikkat çekmek amacıyla son üç yıl içinde kapatılan Türk azınlık ilkokulları haritısını hazırladık. Haritada son üç yıl içinde öğrenci azlığı bahanesiyle kapatılan Türk azınlık ilkokullarının bulunduğu köyler yer alıyor.