20-07-2023
Habipoğlu: 'Eğitim Bakanlığının kapatma kararı da Lozan Antlaşması'na tümüyle aykırı'
ABTTF Başkanı: "Daha öncekiler gibi Eğitim Bakanlığı'nın bu son kapatma kararı da Lozan Antlaşması'na tümüyle aykırıdır! Ülkemizi eğitim özerkliğimizin açık ihlali olan tümüyle bizlere ait ilkokullarımızın kapatılması uygulamasına derhal son vermeye, okullarımızla ilgili alacağı kararlarda öncesinde bizlerle doğrudan diyalog kurmaya çağırıyoruz."
Öğrenci sayısının yetersizliği gerekçe gösterilerek dokuz azınlık okulunun kapatılması kararına Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) da tepki gösterdi.
ABTTF'nin yazılı açıklamasında, "Yunanistan'ın ekonomik tasarruf önlemleri kapsamında ülke çapında öğrenci sayısı dokuzdan az olan ilkokulların kapatılması kararı çerçevesinde 2011 yılından bugüne Batı Trakya Türk toplumuna ait özerk statüdeki ilkokulların sayısında çok hızlı bir düşüş yaşandı. 2021 yılında 12, 2022 yılında 4 ve 2023 yılında da 9 Türk ilkokulu kapatıldı. 1995 yılında Batı Trakya'daki Türk ilkokulu sayısı 231 iken bu son karar ile son 28 yıl içerisinde Türk ilkokullarının sayısı 90'a düştü." ifadeleri yer aldı.
Konuyla ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, "Ülkemiz, Lozan Antlaşması ile teminat altına alınan eğitim özerkliğimizi hiçe sayarak özerk statüdeki ilkokullarımızı kapatmaya devam ediyor. Daha öncekiler gibi Eğitim Bakanlığının bu son kapatma kararı da Lozan Antlaşması'na tümüyle aykırıdır! Her fırsatta anavatanımızı Lozan Antlaşması'nın hükümlerine uymaya ve anavatanımızdaki Rum Ortodoks azınlığın eğitim hakkına saygı duymaya çağıran ülkemiz, söz konusu Batı Trakya Türk toplumu olunca Lozan'ı ihlal etmekte hiçbir beis görmüyor! Ülkemiz, kendi okullarımızı kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahip olmamıza karşın yıllar içerisinde çeşitli yasa ve uygulamalarla eğitim özerkliğimize sürekli müdahalede bulunmuştur. Burada amaç aşikardır: Ülkemiz, özerk statüdeki okullarımızın tümünü zaman içerisinde kapatarak eğitim özerkliğimizi tamamen ortadan kaldırmayı istemektedir. Öte yandan aynı kaderi paylaştığımız Rum Ortodoks azınlığın talebi doğrultusunda Gökçeada'da anavatanımızın desteğiyle 2013'te yalnızca 5 çocukla açılan anaokulu ve ilkokulda imkan tanınması sayesinde bugün 60 çocuk okurken tam aksine son yıllarda Batı Trakya'da komşu veya birbirine yakın mesafede yer alan köylerdeki ilkokullarımız birer birer kapatılıyor. Son on yılda ilkokullarımızın sayısı 226'dan 90'a düştü. Ülkemizi eğitim özerkliğimizin açık ihlali olan tümüyle bizlere ait ilkokullarımızın kapatılması uygulamasına derhal son vermeye, okullarımızla ilgili alacağı kararlarda öncesinde bizlerle doğrudan diyalog kurmaya çağırıyoruz." dedi.