14-08-2023
Seçimlerde Türk azınlığın hedef gösterilmesi ve tehdit edilmesi BM'ye taşındı
Batı Trakya Türk Azınlığı'nın seçim tartışmalarının ana konusu haline getirilerek hedef gösterilmesi ve ötekileştirilmesi, Birleşmiş Milletler'e (BM) taşındı.
14 Ağustos 2023 Pazartesi
Batı Trakya Türk Azınlığı'nın seçim tartışmalarının ana konusu haline getirilerek hedef gösterilmesi ve ötekileştirilmesi, Birleşmiş Milletler'e (BM) taşındı.
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Cenevre'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 53. Olağan Oturumuna sunduğu yazılı bildiride, Yunanistan'da 21 Mayıs tarihinde gerçekleşen seçimlerin ardından Batı Trakya Türk toplumuna karşı hedef gösterici tutum ve söylemleri BM'nin gündemine taşıdı.
ABTTF, 21 Mayıs seçimlerinde SİRİZA Rodop İli Milletvekili adayı Özgür Ferhat'ın seçimlerden birinci çıkmasına ilişkin olarak muhalefet, iktidar ve medyada Türkiye'nin Gümülcine'deki Başkonsolosluğu aracılığıyla seçimlere müdahale ettiği yönündeki açıklamaların tüm toplumu hedef haline getirdiğini aktardı.
Seçim sonuçlarına saygı duymak yerine temelsiz, gerçek dışı iddialar ile ilk seçimlerde yüksek oy alan Türk adayların ikinci turda listenin üst sıralarından aday gösterilmesinin önüne geçmek amacıyla çirkin bir karalama kampanyası yürütüldüğünü aktaran ABTTF, iki seçim arası dönemde toplumun seçim malzemesi olarak kullanılmasını eleştirdi.
MİÇOTAKİS VE BAKOYANNİ'NİN AÇIKLAMALARI BM'YE AKTARILDI
İki seçim arası dönemde Başbakan Kiriakos Miçotakis'in de seçimlere Türkiye'nin müdahale ettiği iddiasını açıkça dile getirdiğini belirten ABTTF, Yeni Demokrasi Partisinin önde gelen isimlerinden Dora Bakoyanni'nin Rodop ilinde ziyaret ettiği Türk köyünde tehdit edici bir üslup ile Batı Trakya Türklerinin partiyi desteklememesi halinde gelecekte işlerin zorlaşacağını söylediğini not etti. Bu açıklamaların toplumu korkutmaya ve sindirmeye yönelik açıklamalar olduğunu belirten ABTTF, iki seçim arası dönemde basında da Batı Trakya Türk toplumunu ötekileştiren ve ülkenin bütünlüğüne tehdit olarak gösteren yazılar olduğunu örnekleriyle aktardı.
Batı Trakya Türk toplumunun günah keçisi haline getirilerek damgalanmasının, ötekileştirilmesinin ülkedeki demokrasiye zarar verdiğini belirten ABTTF, ilk seçimlerde bunun açık örneğinin yaşandığını kaydetti.
Batı Trakya Türk toplumunun yok sayıldığı bir ortamda Türk seçmenlerin Türk adayları desteklemesinin doğal olduğunu hatırlatan ABTTF, seçmenin hür iradesi ve seçimine saygı duyulmadığını belirterek, toplumun seçimlerde Türk adayları destekleyerek Türk kimliği ile varlığını açıkça ortaya koyduğunu belirtti.