12-05-2016
SETA Vakfı'ndan "Avrupa İslamofobi Raporu"
SETA Vakfı 25 ülkesi için İslamofobi raporu yayımladı.
Türkiye'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), "Avrupa İslamofobi Raporu"nu yayımladı. SETA, Avrupa ülkelerindeki gittikçe büyüyen İslamofobi sorununa dikkat çekmek için uzman akademisyenlere Avrupa İslamofobi Raporu hazırlattı.
İSLAMOFOBİ RAPORUNDA YUNANİSTAN'A 33 SAYFA
SETA'nın yayımladığı 2015 yılı İslamofobi Raporu 25 ülkeyi kapsıyor. Raporun Yunanistan bölümü ise 21 sayfa. Yunanistan'la ilgili rapor, Atina Pandio Üniversitesi'nden akademisyen Aleksandros Sakelariu tarafından hazırlandı.
CAMİYE KUNDAKLAMA GİRİŞİMİ DE RAPORDA YER ALDI
SETA'nın Yunanistan'la ilgili İslamofobi raporunda, 2015 yılında meydana gelen önemli olaylar yer aldı. Gümülcine Yenicemahalle Camii'ne yapılan kundaklama girişiminin de yer aldığı rapor, basın, internet, sosyal medyadaki haber ve yorumların yanı sıra, Yunanistan'daki farklı Müslüman gruplarının temsilcileri, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Genel Sekreterliği ve Yunanistan İnsan Hakları Birliği gibi kuruluşlarla yapılan röportaj ve görüşmelerden elde edilen bilgiler ışığında hazırlandı.
Rapora göre Yunanistan'da İslamofobi olayları; başta Altın Şafak olmak üzere aşırı sağ parti ve kesimlerde, Yunanistan Ortodoks Kilisesi'ne bağlı bazı metropolitlerin söylemlerinde ve bazı basın organlarında görülüyor. Buna karşın, özellikle merkezi konumdaki Yunan devlet mercilerinin İslamofobik görüşlerinin olmadığı belirtildi.
ATİNA'YA CAMİ YAPILMAMASI İSLAMOFOBİYE BAÄžLI
Raporda, Atina'ya cami yapımının 2006 yılında mecliste kabul edilmesine rağmen hala caminin yapılmadığı ifade edilerek, bunun İslamofobik anlayışa dayandığı izleminin doğduğu vurgulandı. SETA Vakfı adına hazırlanan raporda Yunanistan'da eğitim, çalışma hayatı ve adalet alanında sınırlı ölçüde görülen İslamofobi'nin medya, internet ve sosyal medya alanında çok daha yaygın olduğu vurgulandı.
YUNANİSTAN'DA İSLAMOFOBİ'YLE MÜCADELE İÇİN DEVLET POLİTİKASI YOK
Yunanistan'daki İslamofobi'yle mücadele edilebilmesi için bir devlet politikasının olmadığı belirtilen raporda, bu alanda İslamofobik olayları ve söylemlerini kayıt altına alacak bir veya birkaç gözlem merkezinin oluşturulabileği dile getirildi. Müslümanlarla iletişim kuran gazeteci, devlet memuru, polis ve bürokratlara yönelik seminer ve eğitim programlarının da düzenlenebileceği raporda yer aldı. İslamofobi'yle mücadele kapsamında, Yunanistan Kilisesi'nin metropolitlerin aşırı söylem ve eylemlerini engellemeye yönelik girişimde bulunabileceği kaydedildi. Raporda, Yunanistan'da İslam diniyle ilgili yeterli bilgiye sahip olunmamasının İslamofobi'nin artmasında en önemli nedenlerden biri olduğu ifade edildi.
Türkiye'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından SETA Vakfı tarafından ilk kez bu yıl yayımlanan Avrupa İslamofobi Raporu'nun (EIR), her yıl yayımlanması planlanıyor. Rapor, 2015 yılında Yunanistan'ın aralarında bulunduğu 25 Avrupa ülkesindeki İslamofobi'nin durumunu ve genel eğilimlere ilişkin 25 ulusal raporu içeriyor.
Sözkonusu çalışma Avrupa ülkelerinde İslamofobi çalışmaları üzerinde uzmanlaşmış önde gelen 37 akademisyen tarafından hazırlandı. Raporun ilerleyen yıllarda bütün Avrupa ülkelerini kapsaması planlanıyor.