14-05-2016
Kemerler biraz daha sıkılacak...
SİRİZA - ANEL hükümetinin kreditörlerle varılan anlaşma uyarınca hazırlanan yeni önlem paketi meclisten geçti.
Yeni önlemler kapsamında vergi ve sosyal güvenlik sisteminde değişikliklere gidildi.
AB ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmeler sonucunda varılan anlaşma uyarınca hükümetin hazırladığı yeni vergi ve sosyal güvenlik yasası 8 Mayıs Pazar akşamı parlamentoda tartışmalı bir oturumdan sonra kabul edildi. Yasanın görüşüldüğü sırada meclis dışında ise kemer sıkma önlemlerini protesto edenlerle polis arasında çatışmalar yaşandı.
Çipras hükümetinin, Avrupa Birliği ve IMF ile geçen yıl sağladığı 86 milyar euroluk "3. Kurtarma Anlaşması" çerçevesinde, 2018 yılına kadar 3.6 milyar euroluk ek gelir ve tasarrufu öngören yeni vergi ve sosyal sigorta güvenlik yasası, 143'e karşı 153 oyla parlamentoda kabul edildi. Hükümeti oluşturan SİRİZA ile ANEL partileri fire vermezken, tüm muhalefet partileri ret oyu verdi. Dört milletvekili ise parlamentoda bulunmadı.
Ekonomi yönetiminin "kırmızı çizgi" olarak savunduğu vergi muafiyeti üst sınırı ise yeni düzenlemeyle birlikte 9 bin 545 eurodan 8 bin 636 euroya çekildi. Kanun paketi kapsamında gelir vergilerinde yeni artışlar gerçekleşirken, emeklilik maaşlarında ise kesintiye gidildi.
Azınlık milletvekillerinden üç SİRİZA milletvekili yeni vergi ve sosyal güvenlik yasasına "evet" derken, Rodop ili POTAMİ partisi milletvekili İlhan Ahmet "hayır" oyu kullandı.
Yeni ekonomik önlemler çerçevesinde akaryakıta, telefon ve internet kullanımına zam yapılacak. Paketin en önemli noktalarından biri ise katma değer vergi (FPA) oranının yüzde 23'ten, yüzde 24'e yükseltilmesi. Bunun yanı sıra sigorta primlerinin de arttırılması öngörülüyor. Yeni vergi yasası ile vergi oranları da yükseltiliyor. Bu uygulamadan en büyük zararı ise doktor, avukat, mühendis gibi meslekler görecek. Esnafın devlete ödeyeceği vergi oranı da yüzde 26'dan, yüzde 29'a yükseliyor.
SİRİZA ORTA VE DÜŞÜK GELİRE SAHİP KESİMLERİN ETKİLENMEYECEÄžİNİ SAVUNUYOR
Bu arada, iktidarın büyük ortağı SİRİZA yeni önlemlerden orta ve düşük gelire sahip kesimlerin olumsuz etkilenmeyeceğini savunurken, muhalefet bu iddiaya tepki gösteriyor.
"YEDEK" ÖNLEMLER DE GELİYOR
Yunan hükümetinin AB ve IMF'ye yükümlülükleri çerçevesinde, Haziran ayında 1.8 milyar euroluk bir yeni zam ve özelleştirme paketi hazırlaması da gerekiyor. AB ve IMF ayrıca, Çipras hükümetinden, 3.6 milyar euroluk bir "otomatik tedbir mekanizması" oluşturulması için yasa çıkarmasını da istiyor.
Bu mekanizma sayesinde, Yunan ekonomisinin hedeflerini tutturamaması halinde, her defasında yeni yasa gerekmeden kemer sıkma ve tasarruf tedbirleri alınabilecek.
Yunanistan'ın Temmuz ayında 3.6 milyar euro borç ve faiz ödemesi gerekiyor. Yaklaşık 330 milyar euro olan borç için bu yıl sonuna kadar yapılması gereken ödeme toplamı 13 milyar euro.
ORTA DİREK ETKİLENECEK
Parlamentoda kabul edilen yeni vergi ve sosyal sigorta ile emeklilik yasaları, özellikle serbest meslek sahipleri ve asgari ücretin üzerinde maaş alan memur ve işçileri etkiliyor. Ayrıca düşük gelirlilerden daha fazla vergi alınmasını ve daha düşük emekli maaşları öngörüyor. Yeni vergi yasasında, vergilendirme dışı tutulan ve 9 bin 545 euro olan asgari ücret, 8 bin 636 euroya indirildi.
Ayrıca, gelir vergisi oranı yüzde 8'e kadar arttırıldı. Yeni yasa ile yıllık gelirleri 10 bin euro olanlar 100 yerine 300, yıllık gelirleri 100 bin euro olanlar ise 39 bin 300 yerine 43 bin 321 euro vergi ödeyecek. Yeni sosyal sigorta ve emeklilik yasası ise, hem sigorta primlerinin arrtırılmasını hem de daha az emeklilik maaşı öngörüyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİLİK MAAŞI 384 EURO OLACAK
Sigorta primleri artık gelire göre ayarlanacak. Avukat, doktor, gazeteci, tüccar gibi serbest meslek sahiplerinin ödeyeceği prim miktarı artık gelirin yüzde 20'sine yakın olacak. Buna karşı, yüksek prim ödeyenler aynı oranda yüksek emeklilik maaşı alamayacak.
Emekli maaşlarına da yeni kesinti yapılacak. En az 20 yıl prim ödeyen için asgari emekli maaşı 384 euro olacak. Emekli maaşı tabanı ise 1850 euro olarak belirlendi.
İki yasa parlamentoda görüşülürken, Atina'nın merkezi Sintagma meydanında kendilerini "iktidar karşıtları" olarak tanımlayan gruplar ile polis arasında çatışmalar çıktı. Dört kişinin yaralandığı olaylarda 14 kişi tutuklandı.
MUHASEBECİ BARIŞ MUSTAFA YASA DEÄžİŞİKLİKLERİNİ DEÄžERLENDİRDİ
Yeni vergi yasası ile yeni sosyal güvenlik yasasını GÜNDEM'e değerlendiren muhasebeci Barış Mustafa, çiftçiler için geçerli olan vergi oranının yüzde 13'ten yüzde 22'ye yükseltileceğini söyledi. Mustafa, yeni uygulamanın önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacağını belirtti. Esnaflar için de önemli değişikliklerin olacağını ifade eden Barış Mustafa, "Esnaf bu yıl baz alınarak bundan sonra yaptığı kar üzerinden sigorta primi ödeyecek. Yaptığı karın ortalama yüzde 27'si kadar sigorta primi ödeyecek. Bunun yüzde 20'si emekli maaşı için ödenecek. Diğer yaklaşık yüzde 7'si ise sağlık sigortası için ödenecek. Şirketlerin devlete ödeyeceği vergi oranı da yüzde 26'dan, yüzde 29'a yükselecek. Şirket olmayan esnaflar ise yılda 20 bin euroya kadar kar yaptığı takdirde yüzde 22 vergi ödeyecek. 20 binin üzerinde kar yapması halinde yüzde 29 oranında vergi ödeyecek" dedi.
"HERKES ETKİLENECEK"
Katma değer vergisinin (FPA) 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 23'ten yüzde 24'e yükseleceğini belirten muhasebeci Barış Mustafa, bunun tüm ürün ve hizmetlerde fiyatların zamlanmasına neden olacağını söyledi. Akaryakıta yapılacak zammın herşeyi ve herkesi etkileyeceğini dile getiren Barış Mustafa, "Akaryakıta zam yapılması demek, hayatımızdaki herşeyin biraz daha pahalılaşması demektir. Bu durum doğal olarak herkesi etkileyecek. Yani geliriniz düşük de olsa, yüksek de olsa ekonomik olarak bundan olumsuz etkileneceksiniz." ifadelerini kullandı.
"KAÄžIT ÜZERİNE YAPILAN HESAPLAR, GERÇEKTE TUTMUYOR"
Ekonomik krizle mücadele ederken benimsenen yöntemin vergi arttırımına dayandığını anlatan muhasebeci Barış Mustafa şöyle devam etti: "Beş yılı aşkın süredir ekonomik krizi yaşıyoruz, konuşuyoruz ve tartışıyoruz. Beş - altı ayda bir yeni ekonomik önlemler önümüze geliyor. Bu yöntem ne yazık ki değişmedi. Fakat bugüne kadar beklenen sonuçları da vermedi. Kağıt üzerinde yapılan hesaplar belki tutabilir. Ancak gerçek rakamlar ne yazık ki yapılan hesabı tutmuyor. Devlet gelip bir esnafa 10 bin veya 50 bin euro ceza kesebilir veya vergi isteyebilir. Bu rakam devletin kasasına girmiş gibi görünüyor kağıt üzerinde. Fakat esnaf bunu ödeyemezse o zaman bütçe açık veriyor. Ve şu anda hiç kimse ödemelerini tam ve eksiksiz yapamıyor. Vatandaşın ödeme gücü yok. Herkes yapacağı ödemeleri erteliyor. Dolayısıyla yapılan hesap tutmuyor. Bu durumun ne kadar devam edeceği, nereye kadar devam edeceği ve hangi noktaya varacağı herkes için olduğu gibi bizim için de merak konusu"