Gönen Molla, İskeçe'nin Dinkler köyünden bir genç. Müzik öğretmeni ve müzik teknolojisi uzmanı.
21 Nisan 2015 Salı
GÜNDEM ÖZEL
Gönen Molla, İskeçe'nin Dinkler köyünden bir genç. Müzik öğretmeni ve müzik teknolojisi uzmanı. Hayatı, müzik. Çok küçük yaştan müziğe olan ilgisi, onu meslek olarak da bu sanat dalına yönlendirmiş. O, sadece müzik öğretmeni değil. Aynı zamanda müzik teknolojisi uzmanı. Batı Trakya Türk azınlığında bu da bir ilk.
Küçük yaşta babasının amatör ruhla bağlama çalmasından etkilenen, çocukluk yıllarında Almanya'da çalışan komşusundan yaz aylarında aldığı bağlama eğitimiyle hayatı müzikle kesişen Gönen'in vazgeçilmezi olmuş müzik.
Kendi emeği ve ailesinin yardımıyla evin bodrum katını stüdyoya dönüştüren, mesleği olan müzik teknolojisi uzmanlığının gerektirdiği araçlarla adeta küçük bir ses labaratuvarı oluşturan Gönen Molla, etrafına müzik sevgisi ve müzik bilgisi saçan biri haline dönüşmüş. Şimdiden 32 öğrencisi var. Tümü bağlama ve gitar dersi alıyor. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra askere giden ve kısa bir süre önce vatani görevini tamamlayan Gönen, müzik alanında çalışmak ve daha da önemlisi üretmek istiyor.
HAYATININ DÖNÜM NOKTASI
Hayatında iki önemli dönüm noktası olmuş Gönen için. Bu dönüm noktalarını genç müzisyen şu ifadeleri kullanarak anlatıyor: "Hayatımdaki ilk dönüm noktası bağlama ile tanışmam oldu. Bağlamanın sesi beni çok etkiledi. Bağlamayı, telli çalgıların atası olarak kabul ediyorum. İkinci önemli dönüm noktası ise Türkiye'de konservatuvar öğretmeni ve bağlama hocası Yaşar Yokuş'la tanışmak ve ondan müzik dersleri almamdı. Yaşar hocadan çok şey öğrendim. Kendisiyle tanışmış olmakla kendimi şanslı hissediyorum."
"KÜLTÜR KİMLİÄžİ, KİMLİK DE KÜLTÜRÜ AYAKTA TUTUYOR"
İnsan ve toplum hayatında kültürün öneminin çok büyük olduğuna dikkat çeken Gönen Molla, "Toplum hayatında da, insan hayatında da kültürün önemine ve belirleyiciliğine inanıyorum. Biz eğer azınlık olarak kimliğimizi ayakta tutabilmişsek, bunu kültürümüze borçluyuz. Kimlik kültürü, kültür de kimliği ayakta tutuyor veya etkiliyor. Kültür denen olay içinde müziğin önemine inanıyorum. Çünkü, müzik hiç şüphesiz bir kültür olayıdır. Ben bir müzik insanı olarak buna tüm içtenliğimle inanıyorum. Şunu da söylemek istiyorum ki; toplum olarak, azınlık olarak kültür alanında ve tabii ki müzik alanında yapacağımız, daha doğrusu yapmamız gereken çok şey var." diyor.
Batı Trakya'daki binlerce gençten biri olan Gönen Molla, 1991 yılında Dinkler köyünde dünyaya geliyor. İlkokulu kendi köyünde okuduktan sonra ortaokulu Kızılcaköy (Polisitos) Ortaokulu'nda tamamlıyor.
İki çocuklu bir ailenin çocuğu olan Gönen, küçük yaşta müziğe ilgi duymaya başladığını anlatıyor. "Babam okula gitmeden, müzik dersi almadan, kendi kendine bağlama çalmayı öğrenmiş. Ara sıra çalıyordu. Bu nedenle kulağım bağlama sesine aşina. Beni müzik konusunda ilk etkileyen kişi babamdı diyebilirim. İlk önce babamın bağlamasına ritim tutmaya başladım." sözleriyle müzikle tanışmasını anlatan Gönen Molla sözlerine şöyle devam ediyor: "10 - 12 yaşlarına gelince müzik ve bağlama merakım birdenbire arttı. Babamın köyümüzden bir arkadaşı vardı. Fakat Almanya'da çalışıyordu. Almanya'da Türkiyeli müzisyenlerden bağlama dersleri almış altı yıl boyunca. Yaz tatili için köye geldiğinde bağlamasını da getirmiş. Bilinen uzun saplı değil, kısa saplı Türk usulü bir bağlamaydı. Bana biraz ders verdi. İlk gerçek anlamda dersleri ondan aldım. Bağlamanın sesi beni çok etkiledi. O günden itibaren bağlamayı elimden bırakmadım. Allah bana ömür verdiği sürece de bırakmayacağım."
MÜZİK AŞKI, ÖDÜLLERİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR
Gönen, lise yıllarından itibaren müzikle içiçe yaşamaya başlar. Gönen şöyle anlatıyor ilerleyen yılları: "İskeçe'de bir müzik lisesi olduğunu öğrenir öğrenmez o okula gideceğimi söyledim aileme. Müzik lisesi İskeçe'nin Hemetli köyünde. Bizim köye biraz uzak olmasına rağmen oraya gitmeyi tercih ettim."
Lisede Gönen'in müzik dolu bir öğrencilik hayatı oluyor. Müziğe karşı duyduğu sevgi, Gönen'e başarılar ve ödüller de getiriyor. Örneğin; lise öğrencisiyken, 2007 yılında Doğu Makedonya - Trakya eyaletini kapsayan bir müzik yarışmasında bağlama alanında birinci oluyor. Tüm müzik aletleri alanında ise ikinciliği kazanıyor. Lise eğitimi sırasında Gönen, yarışmalarda hep derecelere giriyor ve başarılı bir grafik çiziyor. Gönen, 80 öğrenci arasında aldığı derecelerle, yaptığı tercihin ne kadar doğru olduğunu hem kendisine, hem de etrafındakilere kanıtlıyor.
MÜZİK EÄžİTİMİNE ÜNİVERSİTEDE DE DEVAM
Gönen Molla, yaptığı araştırmalardan sonra üniversitede "Müzik Teknolojisi Bölümü"nü okumaya karar veriyor. "Neden müzik teknolojisi?" diye sorduğumuzda ise şu yanıtı veriyor Gönen: "2009 yılında üniversiteye girdim. Konservatuvar mı, yoksa başka bir bölüm mü diye çok düşündüm.
Konservatuvara gitmiş olsaydım, bir enstrümana mutlaka yoğunlaşmam gerekiyordu. Aksi takdirde müzik o kadar geniş ve büyük bir şey ki, kaybolup gidersin. Benim okuduğum bölüm, Yunanistan'da tek. Temel sağlam olursa o zaman istediğim alanda uzmanlaşabilirim diye düşündüm. Müziğe daha genel bakmak istedim. Bu nedenle müzik teknolojisi bölümünü seçtim. Mesela sizin dinlediğiniz bir müzik kaydı o kadar çok geniş bir kavram ki. Ya da sinemada seyrettiğiniz filmin ses ve müzikleri o kadar uzun, zor ve ayrıntılı bir şey ki anlatamam. Örneğin bir filmin çekimleri beş ay sürerse, onun ses ve müziklerini yapmak da bir beş ay daha devam ediyor."
SES VE MÜZİK
Gönen, müzik teknolojisi uzmanının yaptığı işi de şu ifadelerle anlatıyor: "Müzik teknolojisi uzmanı veya ses mühendisi; film, radyo, televizyon, müzik, elektronik ürünler ve bilgisayar oyunlarına ses üretmek için teknolojileri yaratıcı şekilde kullanır. Alternatif olarak, ses mühendisi terimi akustik mühendisliği alanı içinde çalışan, yeni ses teknolojileri geliştiren bir bilim insanını veya mühendisini ifade edebilir. Benim bir ses teknisyeni olarak uzmanlık alanım albüm kayıt çalışmaları, ses yankı tasarımcılığı ve konserler. Üniversite eğitimi sonucunda aldığım uzmanlık kısaca bu."
KEFALONİA ADASINDA ÜNİVERSİTE EÄžİTİMİ
İyon Adaları Üniversitesi'ne bağlı olarak Müzik Teknolojisi Bölümü'nü kazanan Gönen, İskeçe'den hayli uzaktaki İyon denizinin en güzel adalardan biri olan Kefalonia'da eğitimini tamamlıyor. Bu bölümden mezun olduktan sonra askere gidiyor. Vatani görevini İgumeniça'ya bağlı bir köyde tamamlıyor.
SELİMİYE'NİN MUHTEŞEM YANKISI BİTİRME TEZİ OLUYOR
Müzik öğretmeni ve müzik teknolojisi uzmanı Gönen Molla, okulu bitirme tezi olarak da çok ilginç bir konu seçiyor. Gönen'in tezi, Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii'nde ses ve yankı üzerine yapılmış bilimsel bir çalışma. "Selimiye'nin ses ve yankı tasarımını yapmak inanılmaz bir deneyim" diye konuşan Gönen, Selimiye Camii'nin ses ve yankı tasarımını kayıt altına alarak bir ilki gerçekleştiriyor. Gönen Molla şöyle anlatıyor bu olayı: "Okulda herkes bir bitirme tezi yapmak zorunda. Bu çalışma ses veya yankı denen olayla ilgili olmak zorunda. Ben kapalı alandaki bir sesin, Selimiye Camii'ne aktarılmasını işledim. Bölgemizden bir din adamının stüdyomda okuduğu ezanı kayıt ettim. Ondan sonra bu ezanı Selimiye Camii'nde okuttum ve kayıt ettim. Aradaki fark gerçekten çok büyük. Çok farklı ve çok özel bir yapı Selimiye Camii. Mimari özelliklerinin yanısıra, ses ve yankı sistemi muhteşem. Cami ortasında bir sesin yankısı 13 - 15 saniye sürüyor. Ben bunları kayıt altına aldım. Yani Selimiye'nin ses ve yankı tasarımını çıkardım. Bunun için çok uğraştım. 8 bin euroluk ve 55 kiloluk bir ekipmanla üniversitenin olduğu Kefalonia'dan, Edirne'ye gittim. Yunansitan'daki üniversiteden yurtdışına cihaz götüren ve çalışma yapan ilk ve tek öğrenciydim. Bunun birçok bürokratik işlemleri var. Bütün bunları tek başıma yaptım. Bürokratik işlemleri hallettikten sonra gerekli izinleri aldım ve çalışmamı gerçekleştirdim. Ben bu çalışmayı yaptığım sırada Selimiye Camii'nin içinde hiç kimse yoktu. Kısa bir süre için de olsa camiye giriş olmadı. Edirne'deki yetkililere bana sağladıkları kolaylıklar için ve yardımları için bir kez daha teşekkür ederim. Sonuçta öğretmenlerim de yaptığım bitirme tezinden çok etkilendi. Çalışmam 10 üzerinde 10 puan aldı."
"DÜNYADAKİ EN ÖNEMLİ SES VE YANKI ŞİRKETİYLE İLETİŞİME GEÇTİM"
Yaptığı bitirme tezini dünyaca ünlü bir şirkete gönderdiğini anlatan Gönen, bu konuda da şunları söylüyor: "Ben bitirme tezimi tamamladım . Dünyada ses ve yankı tasarımı alanında en büyük şirket olan Altiverb Audio Ease şirketine mail attım. Selimiye'de yaptığım çalışmayı gönderdim. Selimiye, ses ve özellikle yankı konusunda muhteşem bir yapı. Halılar olmasına rağmen çok güzel bir yankı var. Halılar olmasa yankı daha da güzel ve etkili olacak. Şirket, elinde camiye ait herhangi bir ses ve yankı tasarımı çalışması olmadığını ve çok ilgilendiğini söyledi. Bu çalışmayı benden istedi. Ben de onlardan dünyanın çeşitli yerlerinden alınmış yankı sesi programını istedim. Yani bir bilgisayar programı istedim. Kabul ettiler. Ben bu dünyaca ünlü şirkete hazır bir proje vermiş oldum. Sadece program değil de çok daha fazla şeyler isteseydim belki de kabul edeceklerdi."
KONSERVATUVAR ÖÄžRETMENİ
Öğrencilik yıllarında Türkiye'de konservatuvar öğretmeni Yaşar Yokuş'dan ders alan Gönen Molla, bu dönemde müzik bilgisini de zenginleştirmiş. Kendisi için son derece önemli olan bu olayı da şöyle anlatıyor Gönen: "Yaşar hocamız mükemmel bir öğretmendi. Kendisi bağlama hocası. Ondan çok şey öğrendim. Altı ay boyunca bağlama dersleri aldım. Müzik bilgimi geliştirdim. Farklı yörelere ait türküleri öğrendim. Çok güzel ve faydalı bir çalışma oldu. Yaşar hocama her zaman teşekkür borçluyum."
KISA SÜREDE 32 ÖÄžRENCİ
2014 yılında okuldan mezun olduktan sonra askerliğini de bitiren Gönen Molla, İskeçe'ye dönüyor. Öğrencilik yıllarının sonuna doğru harçlığını çıkarmak için verdiği müzik derslerinin ardından, öğrenci sayısının artmasıyla Gönen ciddi bir şekilde müzik öğretmenliğine girişiyor. Evinin bodrum katını stüdyo haline getiren Gönen'in kısa sürede 32 öğrencisi oluyor. Bugün Gönen'in, İskeçe'nin Mursallı köyünden, Gümülcine'nin Dolapçılar köyüne kadar geniş bir bölgeden öğrencileri var. Bateri dersi alan bir kişi hariç, diğerleri bağlama ve gitar öğreniyor. Hatta öğrencilerinden birçoğu amatör grup kurma çalışmaları içinde bulunuyor. Gönen de birçok grupta yer alıyor. Rock parçalar çalan "Son Dorack", Türkçe ve Yunanca müzik grubu "Acoustologio", alternatif rock grubu "The Jah Woo" ile Türkçe parçalar çalan "Turquaz" birlikte çalıştığı müzik grupları. "Son Dorock" ve "Kireççilerli Ahmet"in ise kayıt ve aranjörlüğünü yapıyor.
"MÜZİK YOKSA RUH DA YOK"
Gönen'e, "Peki bundan sonra ne yapmak istiyorsun?" diye soruyoruz. Derin bir nefes aldıktan sonra, "Ben çok şey yapmak istiyorum aslında" diye başlıyor sorumuzu yanıtlamaya. Ve şöyle devam ediyor: "Ben kültürün önemine inanıyorum. İnsanı da, toplumu da ayakta tutan kültürdür. Müzik de kültürün çok önemli bir parçası. Aynı zamanda sonucu. Biz zengin bir kültürün parçasıyız. Fakat bölgemizdeki bu zenginliğin ortaya çıkartılması ve yaşatılması gerekiyor. Ben aldığım eğitimle ve kazandığım meslekle büyük şehirlerde rahatlıkla iş bulabilirim. Atina'da, Türkiye'de veya Avrupa'da faaliyet gösteren büyük şirketlerde çalışabilirim. Fakat ben mesleğimi burada icra etmek istiyorum. Batı Trakya'da yaşamak, çalışmak ve üretmek istiyorum. Amacım, hayalim bu. Bir süredir müzik öğretmenliği yapıyorum. Öyle yetenekler var ki, bu alanla uğraşan ben bile şaşıp kalıyorum. Demek ki bizde eksik olan şey eğitim. Batı Trakya Türk azınlığının müzik alanında yetersiz olduğunu düşünüyorum. Özellikle İskeçe bölgesinde gençlerin müzikle uğraşmadığını gözlemliyorum. Kültürel zenginliğimizin ortaya çıkartılması gerektiği inancındayım. Eski türkülerimiz, şiirlerimiz, manilerimiz var. Bunlar yavaş yavaş yok oluyor. Bunları ortaya çıkartıp, notalandırmak ve şarkı haline getirmeyi çok istiyorum. Genel olarak Batı Trakya Türkleri'nin müzik kültürüyle ilgili çalışmak ve üretmek istiyorum. Azınlığımızda müziği geliştirmeyi ve ilerletmeyi amaçlıyorum. Hayalim bu. Müzik bir toplumu anlatabilmek için en güzel ve en etkili yollardan biri. Ve biz ne yazık ki bu alanda çok yetersiziz. Aslında müzik yoksa ruh da yoktur. Ben buna inanıyorum."
Türkçe'nin yanısıra Yunanca ve İngilizce bilen, bağlama, gitar, piyano, bass gitar ve drums/davul çalan Gönen Molla, hem bir müzik öğretmeni, hem de bir müzik teknoloji uzmanı olarak bilgisi, birikimi, cesareti ve yeteneğiyle "topluma ruh vermek isteyen" bir genç. Gönen ve onun gibi gençler aslında bir toplumun en önemli kazanımları. Yeter ki verimli olabilmelerine fırsat verilsin.
Haberler
Özgür Ferhat, çiftçilerin sorunlarını Tarım Bakan Yardımcısı ve Genel Sekreterine iletti
‘Gigabit’ programı için başvurular başladı
SİRİZA ana muhalefet konumunu kaybetti
Stilyanidis, yapay zeka çağında insan haklarının korunmasının önemine dikkat çekti
Özgür Ferhat, mısır üreticilerinin prim mağduriyetini gündeme taşıdı
Νέα επιστολή για το κτιριακό πρόβλημα του Μειονοτικού Γυμνασίου - Λυκείου Ξάνθης
‘İskeçe Azınlık Lisesine yeni okul binası için somut adım atılmasını talep ediyoruz’
Vatandaşı Koruma Bakan Yardımcısından Gümülcine ziyareti
İTB’de öğrencilere meslek tanıtımı etkinliği
İskeçe Merkez Azınlık İlkokulu Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret