Anasayfa

08-08-2024
Veba salgını korkutuyor!
Veteriner Aydın Mümin veba hastalığını anlattı.
8 Ağustos 2024 Perşembe

Ülke genelinde önlemlerin alındığı veba salgınının Rodop ilinde de baş göstermesi bölgede küçükbaş hayvancılıkla uğraşanlar arasında tedirginlik yarattı. Veteriner Aydın Mümin GÜNDEM gazetesine veba hastalığıyla ilgili bilgi verdi.

Aydın Mümin, küçükbaş hayvanlarda görülen veba salgınının Afrika kökenli viral bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, ateş, ağızda yaralar, ishal ve solunum sistemi enfeksiyonu ile kendini gösterdiğini kaydetti.

Aydın Mümin, “Virüsün dış ortamda dayanma süresi uzun değildir. Fakat kurutulmuş veya soğuk ortama bulaşmış virüs uzun süre canlı kalabilir. Kuvvetli alkali dezenfektanlara karşı dayanıksızdır.” diye konuştu.

Aydın Mümin, hastalığın hayvanların salgıları ile (salya, burun akıntısı, göz yaşı) etrafa yayıldığına dikkat çekti. Hastalığı atlatan küçükbaş hayvanların virüs yaymadığını söyleyen Mümin, insanlara bulaşma riskinin de olmadığını sözlerine ekledi.

Aydın Mümin, “Bulaşma direkt hayvandan hayvana veya indirekt şekilde virüs bulaşmış yem, ot ve su ile olabiliyor. Ayrıca aynı kapalı ortamda yaşayan hayvanlarda solunum yolu aracılığıyla da bulaşabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Küçükbaş hayvanların yanı sıra yabani geviş getiren hayvanların da virüsten etkilendiğini söyleyen Mümin, “Koyun ve keçilerle yaşayan sığırlara virüs bulaşsa bile hastalık belirtisi oluşturmaz.” dedi.

Gelişme çağındaki küçükbaş hayvanların büyüklere göre hastalığa karşı daha duyarlı olduğunu söyleyen Mümin, genç hayvanlarda hastalığın ölümle sonuçlanma oranının yüzde 80’lere ulaştığını ifade etti.

Aydın Mümin, “Kuluçka süresi 4-5 gündür. Bu süreden sonra ani şekilde yükselen vücut ısısı ile birlikte iştahsızlık, huzursuzluk, bitkinlik, göz ve ağız mukozalarında kızarıklık, burun ve gözyaşı akıntısı, hızlı solunum ilk belirtileri oluşturur. Bunları takiben burun akıntısı daha bulanık ve yoğun bir hal alırken, gözler çapaklanır, nefesi pis kokar. Alt dudak, dil ve diş etlerinde, burun içi ve etrafından ülseratif yaralar oluşur.” diye konuştu.

İshalin önemli belirtilerden biri olduğuna dikkat çeken Mümin, “İshalin başlaması ile vücut ısısı düşer ve bronkopnevmoni tablosu gelişir. Öksürük dikkat çeker. Hastaların çoğu 5-10 gün içinde ölür.” dedi.

Avrupa Birliği yönetmeliğine göre hastalığın tedavi edilemediğini hatırlatan Aydın Mümin, hastalığın görüldüğü bölgelerde toplu imha ve karantina kuralları uygulandığını kaydetti.

Haberler


ABTTF Genel Kurula hazırlanıyor

PASOK’lu Mantzos: ‘Batı Trakya’da Türk azınlık yok’

‘İTB Gençlik Buluşmaları’nın nisan ayı konuğu Millet Gazetesi oldu

GTGB’den geleneksel Çocuk Şenliği

Türkiye Savunma Bakanlığı: ‘Tek yanlı girişimler kabul edilemez’

Tarkan Multaza’dan Danışma Kurulu Başkanı ve İTB’ye ziyaret

Türkiye Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’ın ‘Deniz Mekansal Planlaması’na tepki

Gümülcine Müftülüğünün düzenlediği ‘Temel Dini Bilgi’ yarışması tamamlandı

Yunanistan ‘Deniz Mekansal Planlaması’nı açıkladı

Yassıköy Belediyesinden Bekirli’de çocuk şenliği

Danışma Kurulu üyeleri Antalya Diplomasi Forumu’nda temaslarda bulundu

Atina’da taksiciler 24 saatlik grevde