Anasayfa

03-10-2024
Bölgenin kalkınmasını ele alan konferans Gümülcine’de başladı
Gümülcine’de gerçekleştirilen Birinci Kalkınma Konferansı başladı. Gümülcine merkezli Hronos gazetesi ve Peloponnisos (Mora) gazetesi ile Bölgesel Politikalar Gözlemevi tarafından Trakya Dimokritos Üniversitesinin katkılarıyla gerçekleştirilen konferans iki gün sürecek.
3 Ekim 2024 Perşembe

Gümülcine’de gerçekleştirilen Birinci Kalkınma Konferansı başladı. Gümülcine merkezli Hronos gazetesi ve Peloponnisos (Mora) gazetesi ile Bölgesel Politikalar Gözlemevi tarafından Trakya Dimokritos Üniversitesinin katkılarıyla gerçekleştirilen konferans iki gün sürecek.

Birinci Kalkınma Konferansı 3 Ekim Perşembe günü Gümülcine’de Trakya Dimokritos Üniversitesi Merkez Amfitiyatrosunda başladı. Konferansa katılımın düşük olması dikkat çekti.

Etkinlik, Hronos gazetesi sahibi Stavros Fanfanis’in konuşmasıyla başladı. Bölgenin ve bölge kalkınmasının milli açıdan önemine vurgu yapan Fanfanis, düzenledikleri konferansla bölgenin kalkınması için ufuk açıcı bir çalışma hedeflediklerini söyledi. Diğer organizatör kurum olan Bölgesel Politikalar Gözlemevi Başkanı Theodoros Luludis de içerik açısından farklı bir konferansla vatandaşların karşısında olduklarını kaydetti. Milli açıdan son derece önemli bir bölge olan Doğu Makedonya – Trakya eyaletinin aynı zamanda ülkenin en yoksul bölgesi olduğuna dikkat çekti. Tüm ülke vatandaşlarının eşit haklara sahip olması gerektiğini dile getiren Luludis, “Ancak bu bölge vatandaşları, ülkenin diğer bölgelerindeki insanlarla aynı hakkı paylaşamıyor.” dedi.

Gümülcine Belediye Başkanı Yannis Garanis, belediye olarak bölgenin ekonomik kalkınmasını ele alan tüm etkinliklere büyük önem verdiklerini belirterek, “Ancak ne yazık ki bölgemizin stratejik konumu değerlendirilemiyor. Atina’dan kopuk, demiryolu bağlantısı olmayan bir bölgedeyiz. Gençlerin bölgemizden göç ettiği, nüfusun azaldığı bir dönemdeyiz. Buna rağmen belediye olarak çalışmalarımıza özveriyle devam ediyoruz. Bu tür etkinlikleri de tabii ki destekliyor ve katılıyoruz.” görüşüne yer verdi.

Trakya Dimokritos Üniversitesi Rektörü Fotios Maris’in temsilcisi de konuşmasında uzak ve sınıf bölgesi olmayı avantaja dönüştürülmesi gerektiğini anlatarak, bölgenin Avrupa’nın doğuya açılan kapısı olduğuna ve bunun da bölgeye stratejik bir önem verdiğine dikkat çekti.

Maronya – Gümülcine Metropoliti Panteleimon’un temsilcisi ise yaptığı konuşmada bölgenin demografik açıdan çok ciddi sorun yaşadığını ve köylerin boşaldığını vurguladı. Metropolit temsilcisi, bölge halkının mal varlığını satmak zorunda kaldığını, bu mülklerin ise çoğu komşu ülkelerin vatandaşları olmak üzere Yunan olmayanlar tarafından satın alındığını ve bu nedenle bölgenin Yunanlılığının kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Daha sonra ise Aile Bakanı Sofia Zaharaki’nin konferansa gönderdiği video mesaj izlendi. Zaharaki, Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti nüfusunun bir önceki nüfus sayımına göre yüzde 7,6 oranında azaldığını hatırlattı. Zaharaki, hükümet olarak bölgeyi ekonomik açıdan desteklediklerini ve buna devam edeceklerini belirterek, bölgenin bir çok avantaja sahip olduğunu söyledi.

Açılış ve selamlama konuşmalarından sonra ilk oturuma geçildi. Birinci oturumu devlet televizyonu ERT’ten gazetesi Yannis Papathanasiu yönetti. Oturumun konuşmacısı ise Rodop ili Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili ve eski bakan Evripidis Stilyanidis oldu. Bölgede yaşayan vatandaşların bugüne kadar göreve gelen tüm hükümetlerin vaatlerinden yorulduğunun altını çizen Stilyanidis, bölgeyle ilgili söylemlerle, eylemler arasında ciddi uçurum olduğunu kaydetti. Gerçekçi politika ve projelerin üretilip uygulanması gerektiğini belirterek, “Bölgemiz yeni jeostratejik rolünü değerlendirip hareket etmelidir. Yeni imkanlar ve yeni oluşan şartlar iyi irdelenmelidir. Tren bağlantısı kesilmiştir. Bu yeniden sağlanmalıdır. Türkiye ile imzalanan ve hayata geçmeyen iki proje var. Biri Dedeağaç – Çanakkale feribot bağlantısı. Bir diğeri de Kipi – İpsala gümrüğünde yeni inşa edilmesi gereken köprü. Bir diğer önemli konu Gümülcine – Kırcaali gümrük kapısından otobüslerin geçiş yapabilmesi. Bunun da sağlanması lazım.” dedi.

STİLYANİDİS BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞINI BİR ÇOK ALT GRUBA AYIRDI
YDP Milletvekili Stilyanidis’in bölgedeki demografik yapıyı anlatırken Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nı bir çok ayrı gruba ayırması da dikkat çekti. Bölgede bir çok etnik ve dilsel grubun olduğunu anlatan Stilyanidis, Türk azınlık toplumunu “Müslümanlar, Pomaklar, Çingeneler, Sünniler, Aleviler, Bektaşiler” olarak farklı gruplara ayırdı. Stilyanidis’in bu konuşması ve bir kalkınma konferansında böyle bir söylem kullanması soru işareti doğurdu.

Konferans 3 ve 4 Ekim tarihlerinde farklı konulardaki oturumlarla devam edecek.

Haberler


Özgür Ferhat, çiftçilerin sorunlarını Tarım Bakan Yardımcısı ve Genel Sekreterine iletti

‘Gigabit’ programı için başvurular başladı

SİRİZA ana muhalefet konumunu kaybetti

Stilyanidis, yapay zeka çağında insan haklarının korunmasının önemine dikkat çekti

Özgür Ferhat, mısır üreticilerinin prim mağduriyetini gündeme taşıdı

Νέα επιστολή για το κτιριακό πρόβλημα του Μειονοτικού Γυμνασίου - Λυκείου Ξάνθης

‘İskeçe Azınlık Lisesine yeni okul binası için somut adım atılmasını talep ediyoruz’

Vatandaşı Koruma Bakan Yardımcısından Gümülcine ziyareti

İTB’de öğrencilere meslek tanıtımı etkinliği

İskeçe Merkez Azınlık İlkokulu Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Kikilias sel önleme planını açıkladı

Soğuk hava geliyor, sıcaklık 10 derece düşecek