14-04-2025
İskeçe Türk Birliği 98 yaşında!
Batı Trakya Türk Azınlığının ilk sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği (İTB) 98 yaşında.

Batı Trakya Türk Azınlığının ilk sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği (İTB) 98 yaşında.
İTB’den kuruluş yıl dönümü nedeniyle yayımlanan açıklamada, birliğin kültür alanındaki çalışmalarının yanı sıra 42 yıldır sürdürdüğü hak arama mücadelesine vurgu yapıldı.
“1927 yılında Batı Trakya Türkleri tarafından kurulan birliğimiz, hem bölgemizdeki Türk toplumunun kimliğini, kültürünü ve değerlerini yaşatmak hem de bu mirası gelecek nesillere aktarmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.” ifadelerine yer verilen açıklamada, 42 yıldır devam eden mücadelenin aynı zamanda Batı Trakya Türk Azınlığının temel insan haklarının ve kimlik mücadelesinin de sembolü olduğu vurgulandı.
Açıklamada, “İskeçe Türk Birliği olarak, hem kültürel kimliğimizi yaşatma hem de gasp edilen hukuki haklarımızı geri kazanma yolundaki mücadelemizi aynı azim ve inançla sürdürmeye devam ediyoruz. Bu anlamlı yıl dönümümüzde, kuruluşumuzdan bugüne dek katkı sunan, emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyor, birlik ve beraberlik içerisinde yıllardır maruz kaldığımız haksızlığın sona ereceği daha adil yarınlara ulaşacağımıza olan inancımızı bir kez daha ifade ediyoruz.” ifadeleri dikkat çekti.
İTB’nin 98. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklama şöyle:
“14 Nisan 1927’de kurulan İskeçe Türk Birliği bugün 98 yaşında!
İskeçe Türk Birliği olarak, 98. kuruluş yıl dönümümüzü büyük bir gurur ve kararlılıkla kutluyoruz. 1927 yılında Batı Trakya Türkleri tarafından kurulan birliğimiz, hem bölgemizdeki Türk toplumunun kimliğini, kültürünü ve değerlerini yaşatmak hem de bu mirası gelecek nesillere aktarmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.
İskeçe Türk Birliği, aynı zamanda Batı Trakya Türk Azınlığının ilk sivil toplum kuruluşu olma özelliğiyle, toplumsal dayanışmanın ve kültürel varlığın simgesi haline gelmiştir. Ancak isminde yer alan “Türk” ibaresi nedeniyle 1983 yılında başlatılan süreçle Yunan makamları tarafından yasal statüsü ve tüzel kişiliği haksız bir şekilde iptal edilmiş, bu karar birliğimizi yok sayma girişiminin somut bir göstergesi olmuştur.
Bu haksızlığa karşı, 42 yıldır kararlılıkla sürdürdüğümüz hak arama mücadelemiz, sadece derneğimiz için değil, aynı zamanda Batı Trakya Türk Azınlığının temel insan haklarının ve kimlik mücadelesinin de sembolü olmuştur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin lehimize verdiği kararlara rağmen, bu kararların Yunanistan tarafından hala uygulanmaması, hukukun üstünlüğü ve demokratik değerler açısından kaygı verici bir tabloyu ortaya koymaktadır.
İskeçe Türk Birliği olarak, hem kültürel kimliğimizi yaşatma hem de gasp edilen hukuki haklarımızı geri kazanma yolundaki mücadelemizi aynı azim ve inançla sürdürmeye devam ediyoruz. Bu anlamlı yıl dönümümüzde, kuruluşumuzdan bugüne dek katkı sunan, emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyor, birlik ve beraberlik içerisinde yıllardır maruz kaldığımız haksızlığın sona ereceği daha adil yarınlara ulaşacağımıza olan inancımızı bir kez daha ifade ediyoruz.
İskeçe Türk Birliği’nin 98. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun. Yaşasın İskeçe Türk Birliği!”