Anasayfa

19-05-2015
Gümülcine'de FUEN Kongresi devam ediyor
FUEN Avrupa Halkları Federal Birliği tarafından düzenlenen kongre 14 Mayıs Perşembe günü Gümülcine'nin Chris Eve otelinde başladı.
19 Mayıs 2015 Salı

FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, Batı Trakya'daki Azınlığın "Türk" olarak tanınmadığını ve müftülerini seçemediklerini söyledi.

DEB Partisi, ABTTF ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği'nin de üye olduğu FUEN kongresi bu yıl Gümülcine'de yapılıyor. Kongreye FUEN üyesi 150 civarında parti ve sivil toplum örgütü temsilcisinin yanısıra, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, İskeçe Müftüsü ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı Ahmet Mete, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcısı Sibel Mustafaoğlu, Eyalet Başkan Yardımcısı Mustafa Katrancı, Eyalet meclis üyeleri Önder Mümin, Ahmet İbram, eski milletvekili İlhan Ahmet, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Partisi Kırcaali Milletvekili Şabanali Ahmet ve Şumnu Milletvekili Aydoğan Ali, Kırcaali TÜRKSAD Derneği Başkanı Müzekki Ahmet ve Fahriye Murat, Batı Trakya Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Sami Toraman, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kurt, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ahmet Kara ve diğer yerel yöneticiler katıldı.

Kongre FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen'in konuşmasıyla başladı. Hansen, Batı Trakya'daki azınlığın Türk olarak tanınmadığını, müftülerini seçemediğini dile getirdi. Azınlıkların geleneksel sorunlarının hep ötelendiğini belirten Hansen, "Avrupa'da azınlıkların seslerinin duyurulması gerekir. İnsanlar birlikte yaşadıkları sürece mutlu olurlar" ifadelerini kullandı.

AHMET METE

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Avrupalı dostların kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Mete, "Yüksek seviyeli temsilcilerimiz burada yok. Azınlık kaldığımız günden bu yana ikinci sınıf vatandaşız. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı azınlık olarak kaldığı 1924'ten bu yana Yunanistan'a saygılıdır. Uysal bir azınlıktır. Müslüman ve Hıristiyanların beraber yaşadığı örnek bir azınlıktır. Yunan Devleti bizleri Türk, Pomak ve Çingene diye üç unsura bölmek istemektedir. Ben Pomak Türküyüm. Üst kimliğim Türktür. Camilerde Osmanlının ay yıldızı bulunur" diye konuştu.

Batı Trakya azınlığının kendisini Türk olarak tanımlamasına rağmen, bunun Yunan devleti tarafından kabul edilmediğini ve sürekli inkar edildiğini ifade eden Mete, "Mademki ortada böyle bir şüphe var ve devlet bizim dediğimize inanmıyor, gidelim halka ve sen nesin diye kendisine soralım. Bu konudaki şüphenin kalkması için referandum yapılsın. Türk mü, Bulgar mı, yoksa Yunan mı, halk kendisi karar versin. Ancak, ondan sonra, çıkacak sonuca herkes saygılı olmalı" ifadelerini kullandı.

Eyalet Başkan Yardımcısı Mustafa Katrancı, kongrenin amacına ulaşmasını temenni etti ve 14 Mayıs etkinliklerine katılınmasını tavsiye etti.

Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcısı Sibel Mustafaoğlu, şehirlerinde düzenlenen etkinliğin kendilerini memnun ettiğini ve kendi vatanında azınlık olarak bulunmanın bambaşka bir şey olduğunu ifade etti.

MUSTAFA ALİ ÇAVUŞ

Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş FUEN Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. "Biz hukuksal mücadelemizi bugüne sürdürdük. Bu kadar azınlığın iyi niyetine rağmen, yunan devleti haksızlık yapamaya devam ediyor" diyen başkan Ali Çavuş, azınlığın yunan devletinden büyük beklentilerinin olduğunu söyledi. Ali Çavuş, "Yunanistan 1981 yılında AB üyesi oldu/ Azınlık 1991 yılına kadar sadece nefes alabiliyordu. 1991 yılından sonra azınlık haklarında kısmen de olsa iyileştirmeler oldu" diye konuştu.

Azınlık etnik kimliğinin yunan devleti tarafından inkar edildiğini de hatırlatan Ali Çavuş, azınlığın Türk azınlık olarak tanımlanmadığını söyledi. Bir çok azınlık derneğinin isiminde Türk kelimesi olduğundan dolayı kapatıldığı belirten Ali Çavuş, "Kendimizi Türk olarak tanımlayamıyoruz. Kendimizi ırkımızla tanımlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan DEB Partisi'nin yaptığı ankete de değinen Ali Çavuş, azınlık insanın en önemli sorun olarak eğitim sorununu gördüğünü belirtti. Yunan devletinin bu konuda azınlığa şefkatle yaklaşmadığını anımsatan Ali Çavuş, yunan devletinin azınlığa karşı iyimser olması halinde bölgenin daha çok kalkınacağının altını çizdi.

Türkiye'deki Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Taner Mustafaoğlu'nun Yunanistan'a giriş yasağı sebebiyle ülkesine gelemediğini ve bu kongreye katılamadığını dile getiren Ali Çavuş, yunan devletinin 19. maddeyi kaldırmış olmasına rağmen, bu kararı geriye dönük uygulamadığını söyledi.

Ayrıca müftü ve vakıflar sorununa da değinen Ali Çavuş, Türk azınlığın hala kendi müftüsünü seçemediği, bunun yerine halkın kabul etmediği kişilerin müftü olarak atandığını dile getirdi. Diğer yandan ekonomik baskılar nedeniyle azınlığın kamu alanında yeterince iş bulamadığını da söyleyen Ali Çavuş, kamusal alandaki baskılar neticesinde de bir azınlık insanın yurt dışına gö etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Diğer yandan ülkede uygulanan seçim barajıyla ilgili olarak yunan devletinin %3'lük seçim barajı neticesinde azınlığın bağımsız milletvekili seçme şansının olmadığını söyleyen Ali Çavuş, DEB Partisi'nin 2014 yılında katıldı Avrupa Parlamentosu'ndaki elde ettiği başarıya dikkat çekti. DEB Partisi'nin Avru Parlamentosu seçimlerine katılarak, İskeçe ve Rodop illerinde tarihi bir başarıya imza attıklarını kaydetti.

Son olarak DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, FUEN üyesi olmaktan ve FUEN'in bu yılki kongresini Yunanistan'a yapmış olmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, kongrenin herkese hayırlı olması dileklerinde bulundu.

ALİ RIZA AKINCI

Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, Gümülcine'de Türk azınlık açısından yeni bir dönemin başladığını, azınlıkla çoğunluk arasında uyumun sağlanacağını söyledi. Akıncı, "Batı Trakya Türk azınlığı, Osmanlı'nın Balkanlar'daki mirasıdır ve Lozan'la güvence altına alınmıştır. Lozan'a göre eşit hakları olacaktır. Batı Trakya Türkleri eşit eğitim, kültürel haklara kavuşmayı beklemektedir. Barışçıl azınlıktır. Kamu düzenine karşı hareketlerine rastlanmamıştır. Çoğulculuk medeni toplumlar için zenginlik kaynağıdır" diye konuştu.

Panele;Hunor Kelemen (President of the Democratic Alliance of Hungarians in Romania (RMDSZ), Romania), Csaba Sógor (MEP, Democratic Alliance of Hungarians in Romania (RMDSZ), Romania), Herbert Dorfmann, (MEP, South Tyrol People's Party (SVP), Italy), Mustafa Ali Çavuş, (President of the Friendship Equality Peace (FEP) Party, Greece) konuşmacı olarak katıldılar.

Soru - cevap kısmında ise Kırcaali'den TÜRKSAD Derneği Başkanı Müzekki Ahmet, Bulgaristan Türkleri olarak seçimlerde anadillerini kullandıkları için Hak ve Özgürlükler Hareketi Başkanı Lütfi Mestan'ın cezaya çarptırıldığını, sivil toplum örgütlerine korku salındığını söyledi.

Öğleden sonra yapılan oturumda ise panelistler; BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Ali Hüseyinoğlu, Avukat Halil Mustafa ve ekonomist Onur Mustafa Ahmet yer aldılar. Panelde dini özgürlükler, 19. Madde mağdurları, ekonomik göstergeler ve diğer konular tartışıldı.

Son olarak ise Gennadiy Druzenko, (Commissioner for Ethno-national Policy of the Ukrainian Government) Ukrayna'daki sorunları anlattı.

Haberler


‘Olimpik İşbirliği 24’ tatbikatı İskeçe’de yapıldı

Nafplion’daki tarihi Türk hamamı restore edilecek

İstanbul’da Uraloğlu – Stilyanidis görüşmesi

BTAYTD Kadınlar Kolundan Demircik köyünde etkinlik

Dünya bu kararı konuşuyor: Hangi ülkeler Netanyahu’yu tutuklayacak?

Hakan Fidan: ‘Batı Trakya Türk Azınlığın sorunlarının çözümünün takipçisi olacağız’

Celal Bayar Azınlık Lisesinde ’Öğrenci Pazarı’na yoğun ilgi

Macaristan Başbakanı, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı

Pentagon, Rusya’nın Ukrayna’da kıtalararası balistik füze kullandığını doğruladı

SİRİZA’daki kriz ve Yunanistan’daki yeni siyasi denge

Hakan Fidan’ın ‘Türk azınlık ve soydaşlar’ açıklamasına Atina’dan tepki

BTAYTD’dan meme kanseri konusunda bilgilendirme etkinliği