Anasayfa

27-02-2017
İlhan Ahmet: "Pilot uygulama ısrarı şüpheci ve yetersiz"
Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, Azınlık mensuplarının yaşadığı bölgelerdeki tek dilli (Yunanca) devlet ana okullarında pilot uygulamaya geçileceği yönünde kararını, "Bir yandan memnuniyet verici olsa da, diğer yandan 'pilot uygulama' ısrarı akıllara soru işareti getirmektedir, bunu şüpheci ve yetersiz buluyorum" şeklinde değerlendirdi.
27 Şubat 2017 Pazartesi

Milletvekili İlhan Ahmet "Gerek meclis kürsüsünde gerekse radyo programlarında dile getirilen 'ülke genelinde ilgili yüksek eğitim kurumlarından mezun olan azınlık mensubu eğitimcilerin söz konusu okullarda istihdam edilmesi ve bu sayede ana okullarında azınlığın ana dili olan Türkçe'nin de kullanılmasının sağlanması' yönündeki ısrarlı çağrımın hükümet tarafından dikkate alınarak, pilot uygulama kapsamında önünün açıldığını memnuniyetle görmekteyiz" açıklamasında bulundu.

"PİLOT UYGULAMA ISRARI SORU İŞARETLERİ DOÄžURUYOR"
"Önerime kayıtsız kalmayan hükümetin bu grişimi bir yandan memnuniyet verici olsa da, diğer yandan 'pilot uygulama' ısrarı akıllara soru işareti getirmektedir" diyen milletvekili Ahmet "Zira sadece azınlık mensuplarının yaşadığı yerleşim birimlerimde onlarca tek dilli (Yunanca) devlet ana okulu bulunmasına karşın, uygulamanın 'pilot' tutularak sadece 6 anaokulunda hayata geçirilecek olması, hükümetin Azınlığın iki dilli (Türkçe ve Yunanca) ana okulları talebi karşısında süren çekincesinin açık bir göstergesidir. Özel ve özerk eğitim yapısı ile ana dili özelliği gözetilmeksizin ülke genelindeki zorunlu okul öncesi eğitim kapsamına dahil edilen azınlık mensupları, iki dilli (Türkçe ve Yunanca) eğitim alt yapısını hazırlamayan devletin bu tek taraflı kararı ile on yıla yakın süredir ana okulu eğitiminde ana dilinden mahrum bırakılmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Bu durumunun azınlık çocuklarının dilsel gelişimlerini olumsuz etkilediğini belirten milletvekili İlhan Ahmet, "Bu durum eğitimin diğer kademelerinde de kendini göstererek başarı performanslarına olumsuz yansımakta, dolayısıyla azınlık çocuklarının eğitim hayatlarının sürdürülebilirliğine engel olmaktadır. Bu hatadan dönülmesi ve azınlığın iki dilli (Türkçe ve Yunanca) ana okulu talebine bir an önce cevap verilmesi yönündeki çağrımıza ve önerime cesaretle karşılık vermesi beklenen hükümetin ise, bu söz konusu projede "pilot uygulama" ısrarındaki çekincesinin ne olduğu merak konusudur. Hükümetin bu tutumu, azınlık toplumunda şüphe yaratmaktadır. Uygulamanın azınlık mensuplarının yaşadığı bölgelerdeki tüm devlet ana okullarına kapsayacak şekilde hayata geçirilmesine engel nedir?" dedi.

"Hükümet pilot uygulamada neden ısrarcı olmaktadır" diye soran İlhan Ahmet, "Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'da SİRİZA-ANEL hükümeti, gerek birliğin çok dillilik politikaları dahilinde gerekse eğitimde fırsat eşitliği ilkesi ve çocuk hakları çerçevesinde, ana dili eğitimi kapsamında azınlığın özel durumunu gözetmeli ve taleplerini dikkate almalıdır. Zira azınlık bölgelerindeki sadece bazı ana okullarının programa dahil edilmesi bazı çocukların ana dili ile temasına imkan sağlayıp, diğerlerine imkan sağlamayacağı için açık bir eğitim adaletsizliğine ve eğitimde fırsat eşitliği ilkesinin ihlaline sebebiyet verecektir" görüşlerine yer verdi.

"TÜRKÇE YUNANCA ANAOKULU UYGULAMASI TAM KAPSAMLI OLARAK HAYATA GEÇİRİLMELİDİR"
Son olarak "pilot uygulama"yı şüpheci ve yetersiz bulduğu görüşünü dile getiren milletvekili İlhan Ahmet, "İki dilli (Türkçe ve Yunanca) ana okulu uygulamasını tam kapsamlı olarak hayata geçirmesini talep ediyorum. Gerekli iki dilli (Türkçe Yunanca) eğitim alt yapısı hazırlanmaksızın, tek taraflı olarak zorunlu ana okulu eğitimi kapsamına alınan azınlık mensuplarının talep ettiği ana dili uygulamasını, okul öncesi eğitimde cesaretle hayata geçirilmesini hükümetten bekliyorum" görüşlerine yer verdi.

Haberler


SİRİZA’nın yeni başkanı Sokratis Famellos oldu

Milletvekili Zeybek, Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliğinin yeni bina talebini meclise taşıdı

Millet gazetesine açılan tazminat davası ertelendi

SİRİZA Partisi yeni başkanını seçiyor

‘Olimpik İşbirliği 24’ tatbikatı İskeçe’de yapıldı

Nafplion’daki tarihi Türk hamamı restore edilecek

İstanbul’da Uraloğlu – Stilyanidis görüşmesi

BTAYTD Kadınlar Kolundan Demircik köyünde etkinlik

Dünya bu kararı konuşuyor: Hangi ülkeler Netanyahu’yu tutuklayacak?

Hakan Fidan: ‘Batı Trakya Türk Azınlığın sorunlarının çözümünün takipçisi olacağız’

Celal Bayar Azınlık Lisesinde ’Öğrenci Pazarı’na yoğun ilgi

Macaristan Başbakanı, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı